Kielce, druhá slovenská zastávka na ME „21“ v Poľsku

Článok preberáme so súhlasom SFZ

Mnohými označované ako vonkajšie geologické múzeum či zelené mesto, takmer dvestotisícové Kielce, sa nachádza na juhovýchode Poľska na brehoch rieky Silnica.

V minulosti významné centrum ťažby nerastných surovín, v súčasnosti dynamicky sa rozvíjajúce kultúrne a obchodné mesto.

Kielce ležia na dôležitej medzinárodnej ceste Gdaňsk – Varšava – Krakov – Slovensko. Ako viaceré poľské mesta, aj Kielce si v minulosti prežili ťažké časy, no v súčasnosti sa tešia nevídanému rozmachu.

kielce mesto nahlad

Štadión Kielce

Hoci najväčšiu pozornosť prvého hracieho dňa bude pútať náš súboj s domácim Poľskom v Lubline, už od 18:00 sa 16. júna v Kielcoch predstavia v A-skupine Švédsko s Anglickom.

Kielce rovnako ako Lublin budú hostiť tri zápasy tejto skupiny, druhý hrací deň, teda 19. júna o 18:00, sa tu stretnú aj naši reprezentanti s Angličanmi.

kielce stadium pl

 

Zápasy sa budú hrať na Mestskom štadióne s kapacitou 15 500 divákov. Nachádza sa pätnásť minút chôdze južne od Ryneku, hlavného námestia. Zo železničnej stanice trvá cesta peši iba o päť minút dlhšie.

kielce rynek

Otvorený bol 1. apríla 2006 zápasom najvyššej súťaže Korona Kielce – Zaglebie Lubin. Zatiaľ najvyššiu návštevu zaznamenali v septembri 2006 na zápase domáceho klubu proti Legii Varšava.

Stánok je známy aj pod názvom Kolporter Arena, ktorý sa však nesmie používať na zápasoch pod hlavičkou UEFA. Stavba moderného futbalového objektu zhltla 48 miliónov zlotých.

Dvojstupňové tribúny sú celé zakryté a poskytujú komfort pre všetkých divákov. Vzhľadom na vzdialenosť, či skôr blízkosť, k hracej ploche vedia fanúšikovia vytvoriť na štadióne veľmi búrlivé prostredie.

Aj 10:0 tu bolo

Poľská dvadsaťjednotka tu remizovala 0:0 v septembri 2015 v rámci prípravy so Švédskom. Zverenci Marcina Dornu tu odohrali aj marcový prípravný zápas proti ďalšiemu účastníkovi ME 21 Česku (1:2).

Poľská seniorská reprezentácia doteraz odohrala na miestnom štadióne tri zápasy, najpamätnejšie je víťazstvo 10:0 nad San Marínom 1. apríla 2009 v kvalifikácii na MS 2010. Okrem národných výberov sa tu konalo aj finále Poľského pohára v roku 2012.

Hlavným užívateľom štadióna je miestny klub Korona. Založený v roku 1972, jeho najväčším úspechom je postup do najvyššej súťaže v 2005 a účasť vo finále pohára o dva roky neskôr. Momentálne tu pôsobí brankár Michal Peškovič, slovenskú stopu v Korone zanechal Pavol Staňo.

Kielce sú okrem futbalu známe aj inými športami, miestny klub Vive Targi je víťazom hádzanárskej Ligy majstrov mužov z roka 2016. Volejbalový klub mužov, Effector, pôsobi v najvyššej súťaži.

Vďaka polohe a miestnej klíme sú v okolí mesta vytvorené vynikajúce podmienky pre milovníkov lyžovania. Fanúšikovia či už alpského alebo bežeckého lyžovania si prídu na svoje a za veľmi prijateľné ceny.

kielce lyzovanie

Zelené mesto

Názov mesta pochádza od Keltov, ktorý sa tu zastavili počas svojej púte Európou. Prvé zmienky o statuse mesta pochádzajú z 13. storočia. Počas druhej svetovej vojny zasiahla Kielce genocída, páchaná na Židoch, mesto sa však z útrap rýchlo spamätalo.

V súčasnosti sú Kielce a okolie známe krásnou architektúrou, množstvom zelených plôch a rekreačných zón, vari najznámejším je Swietokrzyski národný park.

kielce park narodowy

Dominantou mesta je Palác krakovských biskupov či trh v starom meste s vyhľadávanou miestnou pekárňou, vyrábajúcou tradičný bagel.

kielce palac biskupov

Kielce majú čo ponúknuť návštevníkom, nielen futbalových zápasov. Verme, že sa tu našim reprezentatom bude dariť a že tri body olemujú nezabudnuteľné zážitky.

slovensko 21

Ponuku zájazdu na zápas Slovensko „21“ – Anglicko „21“ nájdete TU.