Kedy bude pokračovať futbal? Toto sú možné scenáre

Aktualizované 11. mája 2020

Fanúšikovia sa už nevedia dočkať pokračovania futbalu v najlepších ligách. Anglicko, Španielsko, Taliansko a Nemecko. Štyri špičkové súťaže sa pre koronavírus pozastavili. Dokončia sa ešte v aktuálnom ročníku?

Premier League

Predpokladaný dátum pokračovania: 1., 8., 12. alebo 13. júna (bez divákov)

Kompetentní zástupcovia ligy sa zhodli, že prebiehajúcu sezónu chcú dokončiť. Všetko musí byť v súlade s bezpečnostnými a zdravotníckymi predpismi. Ak by sa zápasy uskutočnili, je možné, že sa odohrajú bez divákov a na neutrálnych ihriskách, informuje Bleacher Report aj Talk Sport.

Vedenie Premier League predpokladá, že s takýmto scenárom by sa sezóna dohrala do konca júla.

„Anglickú ligu by sme radi spustili čo najskôr, ako to bude možné, aby sme podporili futbalovú komunitu,“ povedal pre Talk Sport Oliver Dowden, člen britskej vlády.

Ako informuje BBC, v Anglicku sa zvažuje aj možnosť skrátenia zápasov. Polčas by teda trval menej ako 45 minút. „Nevieme, aká bude budúcnosť, no poznáme návrhy,“ povedal Gordon Taylor, šéf Asociácie profesionálnych hráčov.

V Premier League sa odohralo 29 ligových kôl. Jasným lídrom je Liverpool, ktorý je s 23-bodovým náskokom prvý, matematicky by ho však mohol zosadiť z trónu Manchester City.

Tímy, ktorým hrozí zostup, majú medzi sebou minimálne bodové rozdiely. Najmä West Ham, Watford a Bournemouth majú zhodne 27 bodov a súperia o dve nezostupové priečky.

Zisk ligového primátu ani vypadávanie do nižšej súťaže v predčasne ukončenom ročníku nemá oporu v pravidlách Premier League. Nie je jasné, čo by nasledovalo, ak by sa sezóna nedohrala.

Isté by boli len obrovské finančné straty. Podľa ESPN by v prípade zrušenia sezóny kluby Premier League prišli o viac ako miliardu eur.

premier league koronavirus pokracovanieFOTO: football365.com

La Liga

Predpokladaný dátum pokračovania: polovica júna, najneskôr však 28. (bez divákov až do januára 2021)

Aj španielska liga by sa mala dokončiť. Je dôležité, aby sa aktuálna sezóna dohrala. Futbal v Španielsku zamestnáva 180-tisíc ľudí. Ak sa nejaký klub rozhodne nehrať napriek pokračovaniu, budú ho čakať sankcie,“ vysvetlil situáciu pre AS šéf La Ligy Javier Tebas.

Podľa informácií ESPN uvidia fanúšikovia futbal priamo na štadióne až v januári 2021. Ak sa prebiehajúci ročník rozbehne v júni, ukončiť by sa mal najneskôr v auguste, šéf La Ligy si želá skončenie do 31. júla.

Na čele španielskej ligy je Barcelona, ktorá má 58 bodov. V tesnom závese je Real Madrid. V prípade pokračovania bude veľmi napínavý súboj aj o zotrvanie v najvyššej súťaži. Veľa klubov delí od zostupového pásma len niekoľko bodov.

Ak sa sezóna nedokončí, pre kluby to bude znamenať stratu vo výške miliardy eur. V prípade dohratia bez divákov viac ako tristo miliónov eur.

barcelona camp nouFOTO: fcbarcelona.com

Serie A

Predpokladaný dátum pokračovania: polovica júna (bez divákov)

Všetkých 20 klubov v Serii A sa zhodlo na tom, že chcú dohrať aktuálnu sezónu. Všetko však závisí od povolenia talianskej vlády.

„Ak by sme nechceli hrať futbal, bolo by to proti prírode. Radi by sme to dokončili, rešpektujúc zdravotnícke nariadenia a protokoly,“ povedal Paolo Dal Pino, prezident Serie A.

Taliansky premiér Giuseppe Conte pripustil pokračovanie v rozbehnutom ročníku. „Zbožňujeme šport a nechceme, aby naši idoli ochoreli.“ Podľa jeho slov minister športu Vincenzo Spadafora intenzívne pracuje s expertmi, vedcami aj športovými zástupcami na spustení ligy.

V Taliansku sa tiež špekuluje o možnosti zápasov na neutrálnom ihrisku. Stretnutia najvyššej talianskej súťaže by sa uskutočnili v častiach krajiny, ktorá nie je natoľko postihnutá koronavírusom. Riadiace orgány by sa tak chceli vyhnúť prípadnému rozširovaniu nákazy.

Vyzerá to tak, že na Apeninskom polostrove sa sezóna začne najskôr v polovici júna, skončiť sa musí najneskôr 2. augusta.

Po 26 kolách je na čele Serie A Juventus, ktorý má len o bod viac ako rímske Lazio. V prípade dohratia aktuálneho ročníka bude napínavý aj súboj o zotrvanie v súťaži. Rozdiely medzi poslednými tímami sú minimálne (okrem Brescie a Spalu).

Uverejnil používateľ Juventus Nedeľa 8. marca 2020

 

Bundesliga

AKTUALIZÁCIA: Bundesliga pokračuje 16. mája, rozpis kola si pozrite TU

Predpokladaný dátum pokračovania: 15. mája (bez divákov)

Nemecká futbalová liga sa začne najskôr. Vládni predstavitelia by mali čoskoro definitívne potvrdiť, že Bundesliga bude pokračovať už 15. mája – s prázdnymi štadiónmi. Informuje o tom agentúra Reuters.

Dokončenie sezóny v Bundeslige je prioritou nemeckého futbalu. „Ak by sa ročník nepodarilo dohrať, bola by to vedľajšia katastrofa popri koronavíruse,“ povedal Christian Seifert, prezident súťaže.

Podľa Sky Germany bude môcť byť na štadióne dokopy len tristo ľudí, ktorí budú zabezpečovať celý zápas. Hráčov budú testovať raz týždenne, liga spolupracuje s piatimi laboratóriami.

Šéf Borussie Dortmund Hans-Joachim Watzke v tom má jasno. Skoré spustenie berie ako dobrú príležitosť pre ligu. „Ak sa nám podarí hrať ako prvým, bude to mať obrovský vplyv na celý svet, lebo to budú všetci sledovať,“ povedal pre Transfermarkt.

Nemci by chceli celú sezónu odohrať do konca júna.

Bundesliga má za sebou 25 kôl, v ktorých dominovali B. Mníchov, Borussia Dortmund, Lipsko a Borussia Mönchengladbach.

Uverejnil používateľ Borussia Dortmund Sobota 25. apríla 2020

 

Nevzdávame sa. Z lásky k športu a cestovaniu to spolu zvládneme


FOTO: fcbarcelona.com