Keď neprestúpiť je viac, ako kráľovský plat

Píše Michal Mácsai, článok publikujeme so súhlasom www.takurcitee.sk

Pár dní sa zamýšľam, kam to vlastne šport ako taký smeruje, čo s ním robia veľké peniaze a či sa vôbec jeho pravá podstata ešte nevytratila. Máme za sebou „Deadline Day“ (uzávierka prestupov) v Premier League, len anglické kluby znova v letnom prestupovom okne minuli viac ako miliardu libier na futbalistov. Peniaze zabezpečia bohatým klubom ešte väčšie bohatstvo a vyrobia z ďalších hráčov do konca života detí ich detí zabezpečených jedincov.

SVETLÁ VÝNIMKA

Pri všetkých prestupoch za nekresťanské peniaze či prestrelené cifry za hráčov, ktorí zažiaria na sezónu či dve a opäť vyhasnú, sa však nájdu aj svetlé výnimky. Jednou z nich, dnes zrejme najjasnejšou, je Leicester City. Úradujúci anglický šampión.

Musím po sebe tú vetu ešte raz prečítať, a uštipnúť sa. Akokoľvek to znie nelogicky, nenormálne, či ako fór, je to pravda a ja sa usmievam. To, čo sa tamojším boys podarilo, je gigantické, nezmazateľné a zapísané v histórii. Prečo o tom ale rozprávam? Akú to má súvislosť?

Ktosi raz povedal, že z Manchesteru United či Realu Madrid už nemôžte prestúpiť vyššie. V podstate má pravdu, pretože ak prestúpite, tak maximálne do rovnako kvalitného klubu – do Barcelony či Juventusu. Teraz si ale vezmite, že ste sa stali práve majstrom Anglicka. Vyšplhali ste až na vrchol Premier League – súťaže, ktorú sleduje po celom svete takmer jeden a pol miliardy fanúšikov. A aj tak si vás chcú kúpiť „do lepšieho“.

Dnes je na vrchole Leicester a predsa jeho najlepších hráčov chcú v kluboch, ktoré sú „vyššie“ na hierarchii slávnych futbalových značiek. Uvažovali by ste vôbec nad prestupom niekam inam? Bez ohľadu na meno klubu. Naozaj si to na pár sekúnd predstavte. Majster Anglicka, no chce ma Londýn, Manchester, Liverpool aj najznačkovejšie zahraničné futbalové mestá.

Leicester-v-Everton

MAHREZ, VARDY, ALBRIGHTON

Rozprávkový príbeh Leicesteru poznáte. Dnes sú na vrchole sveta, slávy. Minimálne 12 mesiacov – pokiaľ nebude známy (staro)nový šampión Premier League. Verí ale dnes skutočne niekto, že dokážu magickú sezónu zopakovať? Preto patrí trojici Mahrez, Vardy a Albrighton poklona.

Napriek lákaniu sveta peňazí nepodvolili a s hrdosťou a titulu primeranou pýchou stále obliekajú modrý dres Leicesteru. Užívajú si tak pocit nastupovať na každý zápas ako úradujúci šampión. Ten, na ktorého sa dnes chodia fanúšikovia pozerať po celej Británii. Hája farby svojho mesta napriek možnosti prestúpiť do väčšieho, slávnejšieho. Chcú zvládnuť novú sezónu so cťou, aká sa na majstra patrí. Bez ohľadu na to, že inde by dostali viac na výplatnej páske. Ešte raz, bravó!

A čo vy? Vy by ste predsa len prestúpili?

https://youtu.be/kx-viJ8xBkM