Karim Guédé: Práca skauta je pre mňa šitá na mieru

3 minúty čítania
Autor: Milan Valko

Karim Guédé má veľké skúsenosti zo slovenským a nemeckým futbalom. Hrával za petržalskú Artmediu a v sezóne 2007/08 pomohol bielo-čiernym k zisku majstrovského titulu i pohárovej trofeje. Pred ročníkom 2010/2011 odišiel do Slovana Bratislava a v roku  2011 sa stal prvým futbalistom čiernej pleti, ktorý reprezentoval Slovensko.

Rodinný klub s ambíciou pohárovej Európy

Celkovo má na konte 14 štartov v najcennejšom drese. V januári 2012 sa upiekol jeho prestup do bundesligového SC Freiburg, kde pôsobil sedem sezón. Od júla 2019 pôsobí v SC ako skaut. S rodákom z Hamburgu sme sa porozprávali na aktuálne témy.

Čím si vysvetľujete, že SC Freiburg po vlaňajšom 10. mieste v tomto ročníku bundesligy útočí na historickú miestenku v Lige majstrov?

V celom klube sa tešíme z nášho súčasného pekného postavenia v tabuľke. Mužstvo veľmi dobre funguje, lebo spolu hrá už tri-štyri roky a pred začiatkom tohto ročníka došlo v ňom k minimálnym zmenám. Jeden hráč odišiel a jeden prišiel. Z treťoligového B-mužstva sme do prípravy zobrali šiestich mladíkov a štyria sa uchytili. Hráme pekný, atraktívny futbal a veľkú zásluhu na našom výbornom postavení v tabuľke má aj tréner Christian Streich. Výbornú sezónu potvrdzujeme aj v Nemeckom pohári, v ktorom vo finále 21. mája sa na Olympijskom štadióne v Berlíne stretneme s RB Lipsko. Takže teraz už reálne myslíme aj na účasť v niektorom z európskych pohárov.

Zdroj: transfermarkt.de

Vo Freiburgu už tretí rok pôsobíte ako skaut. Ako vyzerá vaša práca, v ktorých krajinách najviac vyhľadávate talenty? 

Keďže Freiburg je na hraniciach s Francúzskom, tak v krajine galského kohúta trávim dosť času, tu sledujem hlavne dve najvyššie domáce súťaže. Pravidelne chodím aj na Slovensko, kde sa zameriavam na reprezentačné tímy od 18 do 21 rokov. Videl som kvalifikačné zápasy ME 2023 a tiež súboje MŠK Žilina v mládežníckej Lige majstrov proti Interu Miláno a Red Bull Salzburg. Takisto vyhľadávam talenty aj na africkom kontinente.

Vypadnutie Bayernu ma neprekvapilo, na Slovan by malo chodiť viac divákov

Pôsobili ste v nemeckej bundeslige i v slovenskej lige, v čom je najväčší rozdiel medzi obidvomi súťažami?

Najväčší rozdiel je v celkovej infraštruktúre, v bundeslige sú veľké a krásne štadióny v podstate takmer vždy vypredané. Futbal je v tak veľkej krajine, akou je Nemecku veľký fenomén, médiá mu venujú obrovskú pozornosť. Žiaľ, na Slovensku je to s návštevnosťou dosť slabé. Viac divákov by malo chodiť na Slovan, Trnavu a úbytok divákov zaznamenala aj na Dunajská Stredu. Na iné kluby doma neraz chodí menej ako tisíc divákov, čo nie je dobrá reklama pre najvyššiu slovenskú súťaž. Pravda, na zápase mládežníckej Ligy majstrov MŠK Žilina – Red Bull Salzburg bola pekná návšteva, 5 625 divákov.

V bundeslige už roky dominuje Bayern Mníchov, ktorý zrejme získa desiaty majstrovský titul v rade. V čom ste videli príčinu, že vo štvrťfinále Ligy majstrov senzačne vypadol s  Villarrealom?

Jeho vypadnutie s čiernym koňom celej súťaže ma veľmi neprekvapilo. Bavorský gigant v súčasnosti nehrá v najlepšej športovej forme a chýba mu taká ľahkosť z predchádzajúcich sezón. Nakoniec sa v Mníchove zrodila veľká senzácia na úkor obrovského favorita. Do semifinále Ligy majstrov postúpili dve anglické a dve španielske mužstvá, čo len dokazuje, že anglická Premier League a španielska La Liga sú najlepšími súťažami v Európe.

Foto: Ivan Pastor

ŠK Slovan Bratislava získal štvrtý majstrovský titul v rade,  ale v Lige majstrov obyčajne končí v prvých predkolách. Myslíte si, že sa niekedy prebojuje do skupinovej fázy?

V Lige majstrov je obrovská konkurencia, už v jej predkolách hrá veľa dobrých mužstiev. Myslím si však, že Slovan je na dobrej ceste, aby sa mu konečne podarilo postúpiť do skupiny tejto súťaže. Potrebuje nielen kvalitné mužstvo, ale aj trocha športového šťastia. Podľa mňa pod vedením výborného trénera Vladimíra Weissa st., ktorý ma viedol v Artmedii, sa mu tento veľký cieľ podarí skôr či neskôr splniť.

Pekarík si zaslúži uznanie a Hertha Berlín patrí do Bundesligy

V súčasnosti zo Slovákov hrajú v bundeslige Peter Pekarík, Ondrej Duda a László Bénes.  Ako by ste hodnotili ich výkony?

Pravidelne ich sledujem, sú to všetko dobrí hráči. Želám im hlavne, aby sa im darilo v ich kluboch a boli zdraví. Pekarík aj v 35 rokoch je stálicou bundesligy, pôsobí v nej už od roku 2009 a za to si zaslúži obrovské uznanie.  Navyše je to veľmi príjemný človek. Duda má tiež veľkú zásluhu na tom, že 1. FC FC Köln, ktorý sa vlani zachránil až v baráži, v tomto ročníku bojuje o účasť v pohárovej Európe. Bénes je tiež šikovný hráč, hoci v  Mönchengladbachu oveľa menej hráva, akoby chcel.

Hertha Berlín sa vlani zachránila až jedno kolo pred koncom a aj v tomto ročníku má existenčné problémy. To sa nevie tradičný klub konečne postaviť na nohy?

Hertha patrí medzi historicky najstaršie kluby bundesligy.  Je z hlavného mesta, má veľkú tradíciu. V poslednom čase do posíl investovala milióny eur, v tomto ročníku vymenila už troch trénerov, ale zlepšenie stále neprichádza. V ostávajúcich štyroch  kolách musí vyvinúť maximálne úsilie na zotrvanie v bundeslige.

Zdroj: Marca

Čo si myslíte o tom, že kanonier Borussie Dortmund Erling Haaland podľa posledných správ zakotví v Manchestri City?  

Jeho prestup bude stáť obrovské  peniaze, táto finančná prestupová operácia sa stane jednou z najväčších v histórii futbalu. Také niečo si môže dovoliť iba Manchester City, jeden z najbohatších klubov na svete. Haaland má okolo seba taký tím poradcov, že spolu s ním rozhodli, čo bude pre neho najlepšie.