Jozef Valachovič: Viedenské derby je sviatkom futbalu

4 minúty čítania
Autor: Milan Valko

Derby stretnutia sú fenoménom po celom svete. Veľkú pozornosť im venujú nielen fanúšikovia, ale aj médiá. Takým bude aj 331. viedenské derby medzi Rapidom a Austriou, ktoré je na programe v nedeľu 16. apríla a nepochybne taktiež patrí medzi najatraktívnejšie v stredoeurópskom regióne.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

Obrovská rivalita okorenená kontumáciou

Obidva kluby majú na svojom konte viac majstrovských titulov (56) ako všetky iné tímy v Rakúsku dokopy. Rapid, finalista bývalého PVP z rokov 1985 a 1996 vyhral najvyššiu súťaž už 32-krát, zatiaľ čo Austrii sa to podarilo 24-krát. Stretnutiu týchto dvoch viedenských tímov nechýba správna atmosféra, choreografie na oboch stranách tribún a z času na čas aj výtržnosti.

Zdroj: Youtube / BlaugranaVideos

Veľkým škandálom sa skončilo derby 22. mája 2011, keď po druhom góle Austrie tvrdé jadro domáceho Rapidu trávnik Hanappiho štadióna zasypalo rôznymi nebezpečnými predmetmi a vnikli aj na hraciu plochu. Organizátori s políciou po dlhších rokovaniach nakoniec dospeli k záveru, že nie sú schopní zabezpečiť dostatočnú bezpečnosť a preto zápas definitívne ukončili. Austria ho teda vyhrala kontumačne a Rapid dostal vysokú pokutu.

Najsledovanejší zápas v celej krajine

Ako si spomína na tieto derby a čo čaká od tohto Jozef Valachovič, ktorý v Rapide pôsobil v rokoch 2004 a 2007, získal s ním majstrovský titul a hral v skupine Ligy majstrov?

,,Vždy to bol najsledovanejší zápas v celej krajine a preto ho každý chcel hrať pred vypredaným hľadiskom. Už niekoľko dní sa hovorilo o ňom po celej Viedni, bola to bitka o hlavné mesto Rakúska. Obe fanúšikovské skupiny mobilizujú svojich sympatizantov už niekoľko týždňov vopred.“

V sezóne práve gólom Valachoviča z pokutového kopu, ukončil Rapid čiernu sériu s Austriou, ktorá trvala 17 zápasov bez víťazstva! Niekoľkokrát nastúpil aj proti Vladovi Janočkovi s ktorým sa často rozprával o dôležitosti a atmosfére tohto derby zápasu.

Vedeli ste, že?

  • Rapid Viedeň zaknihoval posledný majstrovský titul v sezóne 2007-08, no aj napriek tomu má dvojnásobný počet titulov (32) ako suverén poslednej dekády RB Salzburg
  • minulú sezónu sa všetky štyri vzájomné zápasy skončili nerozhodne 1:1
  • v minulosti pôsobili v RB Salzburg aj hviezdy ako Mané, Haaland, Upamecano a ďalší

Dominancia RB Salzburg

Rakúsku futbalovú scénu už dlho ovláda Red Bull Salzburg, ktorý sa deviaty raz v rade stal majstrom krajiny. Kedy sa mu priblížia viedenskí rivali? Podľa J. Valachoviča by sa mu v prvom rade museli vyrovnať po finančnej stránke. Zatiaľ to však nepripadá do úvahy, Salzburg je vo všetkom najlepší, má najkvalitnejší káder hráčov a k tomu ešte svetoznámu akadémiu, kde vychováva mladých hráčov do veľkého futbalu.

Zdroj: laola1.at – Martin Koscelník

Po dlhšom čase je v Rapide znova Slovák

V lete z Liberca do Rapidu prestúpil slovenský reprezentant Martin Koscelník. Mohol by tento pravý obranca nadviazať na Valachoviča, Hlinku a Novotu, ktorí v tomto klube zanechali výraznejšiu stopu? ,,Držím mu palce a som rád, že dosť pravidelne hráva a že po dlhšom čase v Rapide znova pôsobí slovenský futbalista.“

Klubu sa však nedarí podľa predstáv fanúšikov, ktorí ho milujú. Tí prednedávnom svoj hnev dali najavo. A to tak, že keď zeleno-bieli v play-off Konferenčnej ligy hanebne vypadli s druholigovým švajčiarskym mužstvom FC Vaduz, po ich výzvach skončil na čele rakúskeho klubu prezident Martin Bruckner.

Loďou na futbalový sviatok

Jozef Valachovič vrelo odporúča slovenským fanúšikom navštíviť toto prestížne derby, lebo zažijú veľkú atmosféru a v navyše krásnom meste: Určite aj najbližší súboj bude mať skvelú atmosféru pred veľkou diváckou kulisou. Je to sviatok futbalu, ráta sa iba víťazstvo a obidvaja rivali urobia preň maximum.“

👉 Zažite najväčšie rakúske derby naživo! 🔥

Najskôr si vychutnáte plavbu loďou po Dunaji, neskôr tradičný Wiener Schnitzel, napríklad v kultovej reštaurácii Figlmuller a večer ukončíme pravou futbalovou atmosférou. A to všetko v blízkosti našich hraníc.