Ján Pivarník: Máme iba Dúbravku a Škriniara. Finále bude veľký zážitok

4 minúty čítania

Slovenskí futbalisti skončili na ME 2020 už v skupinovej fáze šampionátu. V tabuľke obsadili tretie miesto s tromi bodmi a so skóre 2:7.

O slovenskom tíme a o prebiehajúcom šampionáte, ktorý už dospel do finále sme sa porozprávali s Jánom Pivarníkom, Futbalistom roka 1974, majstrom Európy z roku z roku 1976, dvojnásobným majstrom ČSSR so Slovanom Bratislava (1974, 1975) a členom Siene slávy slovenského futbalu.

Ako hodnotíte výkony Slovenska na ME a prečo podľa Vás prvý raz na veľkom podujatí nepostúpilo do vyraďovacích bojov?

V prvom rade si treba uvedomiť, že Slovensko má limitovanú základňu hráčov schopných úspešne reprezentovať na európskom fóre. Z nich iba kvalitný brankár Martin Dúbravka z Newcastle United a výborný stopér Milan Škriniar z Interu Miláno predstavujú európsku triedu.

Sú veľmi dôležitými článkami svojich klubov, zatiaľ čo ostatní, alebo viacerí z nich pravidelne vo svojich mužstvách nehrávajú a takto nemajú vplyv na hru našej reprezentácie.

Takisto rozdiel medzi nami a porovnateľnými krajinami je aj v tom, že tieto päť až desať miliónové krajiny majú v kádri 15 hráčov, ktorí vo svojich kluboch stabilne hrávajú. A my máme z nich aspoň polovicu, čo zohrievajú lavičku.

Takisto nám chýba kostra mužstva, akú má Česko zloženú z futbalistov Slavie Praha.

Podľa mňa po víťazstve nad Poľskom v našom tábore a v médiách nastala až prehnaná eufória. Prejavilo sa to v kľúčovom súboji proti Švédsku, keď sme na ihrisko išli s vedomím, že už bod nám zaručí úspech, čo nám viac uškodilo, ako pomohlo.

V zápase o všetko so Španielskom  sme namiesto boja o postup po hanebnom výkone schytali poriadny debakel.  V prvom polčase naše mužstvo takmer neprešlo cez polovicu ihriska a tentoraz  aj v defenzíve, ktorá mu ešte ako-tak išla, robili hráči veľké individuálne chyby.

Veľkou hanbou je tiež, že od víťazného gólu Škriniara v prvom dueli proti Poľsku sme v ďalších 201 minútach netrafili do priestoru brány.  V slovenskom futbale je čas na obrodu. Klubový i  reprezentačný, padá na hubu. Majstrovstvá Európy mu vystavili ďalšie zo série varovaní.

Slovensko aj na ME  zlyhalo v ofenzíve, keď na hrote nemá strelcov, akými v minulosti  boli Németh, Vittek či Nemec. Čo s tým?

Slovenská reprezentácia už dlhšie zápasí s nedostatkom kvalitných strelcov. Boženíka vo vývoji zastavilo nepríjemné zranenie, navyše hrá v klube, ktorý veľa stratil zo svojho lesku a vôbec nenapreduje.

Ďuriš má zrejme najlepšie roky za sebou a Schranza, od ktorého sme si veľa sľubovali, nepustilo do hry zranenie.

Pravda, taký Manchester City, ktorý získal anglický titul, Ligový pohár a postúpil do finále Ligy majstrov v minulej sezóne odohral veľa zápasov bez svojho historicky najlepšieho strelca Aguera a vo veľa stretnutiach chýbal aj Gabriel Jesus. Takže veľké úspechy dosiahol aj bez hrotových hráčov. Výborne ich v koncovke zastúpili iní, hlavne stredoví.

Slováci v troch zápasoch ani raz nevyhrali druhý polčas, jasne sa ukázalo, že sú nedostatočne fyzicky pripravení?

Vo všetkých troch stretnutiach slovenskí hráči mali menej loptu na svojich kopačkách a keď ju chceli získať, logicky sa viac nabehali.

U niektorých starších hráčoch, Kucku a Hamšíka, ktorí boli po zraneniach, sa prejavili fyzické resty.

Iní zrejme neboli pripravení podať plno hodnotný výkon počas celých 90 minút hlavne preto, že vo svojich kluboch pravidelne nehrávajú a nemajú teda zodpovedajúcu hernú kondíciu.

Čo hovoríte na to, že už v osemfinále vypadli bývalí majstri Európy Francúzsko, Nemecko, Holandsko, Portugalsko a vo štvrťfinále vedúce mužstvo rebríčka FIFA Belgicko?

Francúzsko podľa postov malo najsilnejší tím. S bombovým útokom Mbappe, Benzema, Griezmann, Giroud, Coman bolo azda favoritom číslo jeden na európsky titul. Nezvládlo však zápas so Švajčiarskom, keď po vedení 3:1 prešlo do pasívneho módu.

Doplatilo ako už neraz v minulosti na nezhody v mužstve, tentoraz medzi Griezmannom a Mbappem. Druhý menovaný mal byť najväčšou hviezdou tímu, ale nedal ani gól.

Nemecko malo skôr pristúpiť ku generačnej obmene a podľa mňa tréner Joachim Löw mal skončiť už po MS 2018 a nie až po týchto ME.

Holandsko stále ešte nemá taký tím, aby mohlo pomýšľať na najvyššie méty.

Portugalsko odohralo proti Belgicku výborný zápas, ale pred štvrťfinálovými bránami zostalo preto, lebo zlyhalo strelecky.

Hra Belgicka mi v posledných rokoch najviac imponovala, žiaľ, na ME niektorí jeho kľúčoví hráči neboli v najlepšej športovej forme. Navyše De Bruyne a Eden Hazard zápasili s nepríjemnými zraneniami.

Do finále sa prvý raz v histórii ME prebojovalo Anglicko a po deviatich rokoch aj Taliansko. Skvelá dvojica, čo poviete?

Presne tak. Obidvaja si postup v semifinále síce vybojovali až v predĺžení, ale vo finále sú absolútne zaslúžene.

Anglicko ťaží z výhody domáceho prostredia vo Wembley, kde s výnimkou štvrťfinálového zápasu s Ukrajinou odohralo už päť zápasov. Zdá sa, že tentoraz môže nastať jeho čas.

Má výbornú obranu a v útoku mužov momentu, Raheema Sterlinga a Harryho Kanea. A takisto silnú lavičku, čo sa prejavilo v predĺžení proti Dánsku, keď absolútne ovládlo hru.

Taliansko s výnimkou veteránov v obrane Bonucciho a Chielliniho síce nemá také veľké individuality ako v minulosti, tréner Roberto Mancini však vytvoril mužstvo, ktoré predvádza skvelý kolektívny futbal.

Výsledkom je, že „squadra azzurra“ neprehrala už 33 zápasov v rade. Finále týchto dvoch gigantov sľubuje veľký zážitok a strhujúce predstavenie.  K titulu obidvom súperom chýba iba centimeter, šance vidím vyrovnané 50:50.

Aký je váš názor na to, že Euro je rozťahané po celom starom kontinente v jedenástich krajinách?

Otcom myšlienky o celokontinentálnom Eure bol bývalý prezident UEFA Michal Platini. Šampionát je riešený komerčne, aby každý z toho niečo mal.

Keď bol turnaj v jednej krajine, ako napríklad v roku 2016 vo Francúzsku, boli sme svedkami skvelej atmosféry. Tento formát sa mi veľmi nepozdáva hlavne preto, že veľké futbalové krajiny Anglicko, Taliansko, Španielsko, Holandsko, Nemecko mali výhodu domáceho prostredia.

Skôr by som privítal, keby reprezentácie s menším koeficientom, ako Slovensko, Česko, Fínsko, či Severné Macedónsko hrali doma. Taký je môj názor a plne si za ním stojím. Pravda, treba si uvedomiť, že tohtoročné Euro stále ovplyvňuje aj pandémia.

KOMPLETNÚ PONUKU ZÁJAZDOV A VSTUPENIEK NA SLOVENSKO NÁJDETE TU.