Ján Kocian: Nahradiť Mareka Hamšíka bude veľmi ťažké

4 minúty čítania
Autor: Milan Valko

Koniec reprezentačnej éry Mareka Hamšíka stále rezonuje vo futbalovom hnutí. Kariéra banskobystrického rodáka v najcennejšom drese trvala dovedna štrnásť rokov a 277 dní. Na účastníka MS 2010, ME 2016, 2020 a osemnásobného Futbalistu roka spomínajú mnohí, vrátane trénerov, ktorí ho viedli. Platí to hlavne o Jánovi Kocianovi, ktorý mu dal ako 19-ročnému prvú šancu v reprezentácii.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram

Prekvapilo ma, že skončil

Hamšík debutoval v národnom drese v prípravnom súboji proti Poľsku v španielskom stredisku Jerez de la Frontera (2:2) 8. februára 2007.  So súčasným koučom FC ViOn Zlaté Moravce sme sa porozprávali o skvelej kariére Mareka Hamšíka.

Zdroj: cas.sk

Aké spomienky sa vám spájajú s vašej spolupráce s Marekom Hamšíkom?

Spomínam na neho iba v dobrom. Na začiatku reprezentačnej kariéry to bol skôr utiahnutý chlapec, aj keď mal už na svojom tele nejaké tetovania. Nebol však extravagantný, hoci niektorí ľudia, ktorí ho poznali ešte v tínedžerskom veku, nehovorili o ňom najlepšie. Vyčítali mu, že skoro odišiel do Talianska a že nereprezentoval Slovensko v žiadnych mládežníckych kategóriách. Dal som však na radu jeho manažéra Juraja Vengloša, išli sme za ním do Talianska a vo vtedajšom jeho klube Brescia som videl, že je to hráč s veľkým potenciálom. Dostal u mňa šancu a postupne sa vypracoval na žijúcu legendu slovenského futbalu. Akurát ma prekvapilo, že skončil už na reprezentačnej úrovni.

Nahradiť hráča takého kalibru nebude jednoduché.  Marek tvrdí, že jeho nástupcom by sa mal stať Ondrej Duda, ktorý síce za Slovensko odohral už 57 zápasov, lenže vo viacerých výkonom sklamal. Čo si o tom myslíte?

Nahradiť Hamšíka bude veľmi ťažké, takého hráča v súčasnosti nemáme. Navyše musí pasovať do systému, ktorý hráme. Doteraz bol šitý Marekovi na mieru, v trojuholníku s Kuckom a Lobotkom dobre fungovali. V tomto smere čaká trénera Štefana Tarkoviča veľmi ťažká úloha. V súčasnosti by som na Marekovu pozíciu skôr preferoval Vlada Weissa ml., lebo v Slovane hráva pravidelne na tomto poste. Podľa mňa najlepšie zápasy na krajoch ihriska má už za sebou. Reprezentácii by viac pomohol z pozície stredového hráča, navyše dozrel futbalovo aj ľudsky.

Zdroj: futbal.pravda.sk/

Zdobia ho finálne prihrávky a výborne čítanie hry

Počas zápasu 3. skupiny C-divízie Ligy národov Bielorusko – Slovensko (0:1) sme sa mohli hneď presvedčiť, ako nám smerom dopredu chýbala Hamšíkova kreativita…

Je to tak, Hamšík je majstrom finálnych prihrávok, výborne číta hru a často otáča jej ťažisko na viaceré strany. Vie sa uplatniť aj v zhustenom priestore, veľmi nám chýbala jeho dobrá myšlienka a streľba z druhej vlny. Bude veľmi náročné nájsť na jeho pozíciu aspoň nejakého dobrého hráča.

Kapitánsku pásku po Marekovi Hamšíkovi prevzal Milan Škriniar, opora Interu Miláno a nový líder reprezentácie. Zrejme je to najlepšie riešenie?

Absolútne súhlasím, potrebujeme kapitána do budúcnosti na niekoľko rokov a Škriniar je na túto funkciu najvhodnejší typ. Má výbornú pozíciu v Interi, vyniká vodcovskými schopnosťami, takže kabína si vybrala za kapitána veľmi dobre. Emocionálne aj futbalovo nabíja celé mužstvo, dokáže strhnúť divákov.

Zdroj: sport.aktuality.sk

Vždy chcel reprezentovať a preto ho ľudia majú radi

Marek počas bohatej reprezentačnej kariéry mal aj slabšie obdobia. Mnohí fanúšikovia mu vyčítali, že v najcennejšom drese, najmä v kvalifikácii MS 2014 nepodával také kvalitné výkony, ako v SSC Neapol. Súviselo to však zrejme s tým, že jeho pozícia v reprezentácii nebola vždy vyriešená?

Ťažko sa mi na to odpovedá, lebo v tom období som trénoval v zahraničí, v Ázii a v Poľsku. Nesledoval som vtedy tak podrobne dianie okolo reprezentácie, aj okolo Mareka Hamšíka. Takému hráčovi treba dať priestor a určitú voľnosť, aby mohol naplno rozvinúť svoje veľké schopnosti. Pokiaľ nebol využitý na svojej pozícii, ktorá mu najviac sedela, tak reprezentácia mohla na to trpieť.

Ideálny darček neexis… ehmm! 👉 Darujte darčekovú poukážku na akýkoľvek šport pre vašich blízkych

Súhlasíte, že Hamšík dosiahol v reprezentácii také rekordné čísla, 135 zápasov a 26 gólov, ktoré sa len budú veľmi ťažko prekonávať?

Marek tieto skvelé čísla určite nevytvoril kvôli nejakým rekordom. Sú odrazom jeho dlhoročnej stabilnej výkonnosti a výborného vzťahu k reprezentácii, ktorú nikdy neodmietol. Vždy bol prvý, ktorý chcel reprezentovať a samozrejme, potom mu pribúdali štarty v najcennejšom drese. A ešte by som dodal, že 135 zápasov neodohrajú viacerí hráči ani v našej najvyššej súťaži a nie to v reprezentácii.

Myslíte si, že po Adamovi Nemcovi, Tomášovi Hubočanovi, Martinovi Škrtelovi a Marekovi Hamšíkovi aj ďalší veteráni, Peter Pekarík a Juraj Kucka sa v dohľadnom čase rozhodnú skončiť v národnom tíme?

Je dobré, že ste spomenuli týchto hráčov, ktorí v reprezentácii debutovali za mojej éry. Táto staršia generácia už odchádza, zostali z nej už len Pekarík a Kucka. Postupne však treba zapracovať do mužstva mladších futbalistov. Je to na to vhodná doba, iste chceme postúpiť do B-divízie Ligy národov, ale pre Slovensko bude najdôležitejšia budúcoročná kvalifikácia ME 2024.

Odporúčame:
VIDEO: Vyše 200 fanúšikov Leedsu sa prišlo rozlúčiť s kariérou Pabla Hernandéza
Zájazd mesiaca: Na Wimbledone to dýcha históriou z každej strany