James Maddison: Som jedným z milióna

 3 minúty čítania
Autor: Jakub Vaverka

James Maddison má 25 rokov a v drese Leicestru City patrí medzi najkvalitnejších záložníkov Premier League. Svedčí o tom aj fakt, že ho toto leto chcel získať Newcastle United, ale The Foxes neváhali odmietnuť aj ponuku vo výške 50 miliónov libier. Tak dôležitý tento Angličan pre LCFC je.

V spoločnosti najlepších

V roku 2021 sa dočkal s Leicestrom City vytúženej trofeje, v napínavom finále FA Cupu proti Chelsea bol pri tom, keď Líšky vyhrali 1:0 a šokovali nielen favorita, ale aj celé futbalové Anglicko. Opäť. Takisto, ako v roku 2016, keď odpisovaná partia vyhrala ligový titul v Premier League. Vtedy James Maddison ešte medzi hráčov Leicestru nepatril.

Cez Coventry, Norwich City a Aberdeen si prebíjal svoju cestu medzi špičku britského futbalu. Podarilo sa mu to a dnes je jednou z hlavných klubových opôr. S Leicestrom vyhral nielen anglický pohár, ale aj Community Shield, čo bolo v roku 2021 o to cennejšie, že to bolo proti hviezdami nabitému Manchestru City.

Maddison je plne etablovaný v najťažšej futbalovej ligovej súťaži na svete. Každé prestupové obdobie je o jeho služby obrovský záujem. Dostal sa do národného tímu a podľa portálu Transfermarkt je jeho hodnota na úrovni 50 miliónov eur.

Otázka času kedy prestúpi do top klubu

Aj keď sa to nemusí zdať, pri ceste medzi futbalovú elitu sa musel vyrovnať s viacerými úskaliami. Jedno z nich prišlo v roku 2013, keď mal 16 rokov a na sociálnej sieti Twitter sa podelil s tým, čo mu v škole povedala učiteľka.

„Dnes mi učiteľka povedala, že iba jeden z milióna chlapcov, ktorí sa snažia presadiť vo futbale, sa skutočne presadí. Ja som jej povedal, že som tým jedným,“ nechal sa počuť v januári 2013.

Takéto slová sa mladému chlapcovi, ktorý má veľký sen, zrejme nepočúvali dobre. James sa k tomu ale postavil čelom a našťastie, výrok jeho učiteľky ho ešte väčšmi namotivoval k tvrdej práci.

Dnes Maddison slúži ako inšpirácia pre novú generáciu (nielen) anglických futbalistov, ktorých okolie presviedča o tom, že sa im nepodarí presadiť. Presvedčiť v poslednej dobe svojimi výkonmi musí aj reprezentačného trénera Garetha Southgatea, ktorý ho zatiaľ z plánov na blížiace sa MS v Katare vynecháva a prednosť dáva dvojici Foden – Mount.

👉 pozrite si našu ponuku zápasov na Premier League. ⚽

Štatistikami si ale stredný záložník Leicestru City, pýta pozvánku na záverečný šampionát. Svoje majstrovstvo dokázal aj v nedávnom zápase proti Nottinghamu Forest, kde sa zaskvel dvoma gólmi a asistenciou.

❓ Zaslúži si podľa vás James Maddison miesto v záverečnej nominácii Anglicka na MS v Katare?