Iñaki a Nico Williamsovci: Dvaja bratia reprezentujúci rôzne národy

4 minúty čítania
Autor: Jakub Vaverka

Nájsť bratskú dvojicu v jednom tíme na majstrovstvách sveta je vzácnosť. Avšak, naraziť na dvoch súrodencov, ktorí budú reprezentovať dve rôzne krajiny? To sa v histórii šampionátov stalo doposiaľ iba raz. Tento rok sa preto v Katare budú písať dejiny.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

Obaja hrajú v Katare, ale nie spolu

Iñaki Williams má 28 rokov a je rekordér. V drese španielskeho Athletica Bilbao sa mu podarilo odohrať 203 zápasov za sebou. Narodil sa v Baskicku a reprezentoval Španielsko, avšak posledná pozvánka do národného tímu prišla v roku 2016. Williams sa preto rozhodol, že požiada o zmenu občianstva, jeho rodičia totiž pochádzajú z Ghany. FIFA mu vyhovela a v septembri tohto roka debutoval v národnom tíme s prezývkou Black Stars, keď si zahral proti Nicarague. Kvalitnými výkonmi v La Lige si vyslúžil miestenku na šampionát do Kataru.

Iňaki má brata Nica, ktorý je približne o osem rokov mladší. Aj on je hráčom Athletica Bilbao, narodil sa v Pamplone. Patrí medzi TOP talenty španielskeho futbalu, čo neušlo pozornosti trénera národného tímu Luisa Enriqueho. Nicovi dal šancu v jesenných dueloch Ligy národov, kde debutoval proti Švajčiarsku. V ostro sledovanom zápase proti Portugalcom zas prišiel na ihrisko ako striedajúci hráč a prispel k víťaznému gólu Alvara Moratu. Aj on hrá v tomto období na katarských majstrovstvách sveta.

Zdroj: Twitter(@Williaaams45)

Životný príbeh plný inšpirácie

História Iňakiho s Nicom patrí k príbehom hodným sfilmovania. Ich rodičia Felix a Maria sa rozhodli ujsť z Ghany do Španielska, pričom ich čakala cesta dlhá 4000 kilometrov. Časť z nej absolvovali na kamióne, veľa museli prejsť pešo, čo na ich nohách zanechalo trvalé následky. Keď prišli do mesta Melilla, zadržala ich polícia a dostali politický azyl v Bilbau. Tam sa narodil Iňaki, s ktorým Maria počas strastiplného úteku z Ghany bola tehotná.

A viete po kom dostal meno? Po kňazovi, ktorý rodine počas začiatkov v Španielsku pomohol a neskôr sa stal chlapcovým krstným otcom.

„Keď počujem príbeh mojich rodičov, núti ma to pracovať ešte tvrdšie. Chcem im vrátiť všetko, čo pre nás museli obetovať. Nikdy im to nebudem schopný splatiť. Riskovali svoje životy, aby nám zabezpečili taký, po akom vždy snívali,“
povedal Iňaki pre denník The Guardian.

Zdroj: imgur.com – rodičia Felix a Maria

Obaja chlapci vedia, z akých pomerov pochádzajú. Preto si vážia, čo majú. „Som na nich hrdá, presadiť sa vo futbale je náročné. Zo stovky chlapcov sa to podarí možno piatim a predstavte si, že dvaja bratia hrajú v spoločnom tíme,“ povedala denníku Marca ich mama Maria. V Athleticu Bilbao sú spoluhráči, na majstrovstvách sveta sú protihráčmi. V histórii MS sa to stalo len raz, v roku 2010, keď Jerome Boateng reprezentoval Nemecko a jeho brat Kevin-Prince Ghanu. V rodine Williamsovcov majú počas Mundialu príjemné starosti.

KOMPLETNÁ PONUKA VSTUPENIEK NA ŠPORTOVÉ PODUJATIA