Ikonické štadióny, pamiatky aj úžasná gastronómia. Toto je trojzápas Serie A

Píše Richard Hanzlík

Talianska liga posledné roky pripomínala scenár Paneláku. Pointu ste vedeli už po prvom dieli a vôbec nevadilo, ak ste ju polroka nesledovali a zapli až v apríli. Výsledok bol vždy rovnaký.

Juventus dominoval a zvyšok sa bil o Ligu majstrov. S výnimkou Neapolu nikto nemohol ani predstierať boj o titul. Taká to bola dominancia. Juventus si po každej sezóne zadarmo priviedol jedného-dvoch výborných hráčov, čo zaklincoval pred rokom kúpou Ronalda. Odvtedy išla liga raketovo hore. Bodaj by aj nie.

Čo La Liga oplakala, to Serie A akoby našla. Dostala nový náboj a energiu, ktorá jej zopár sezón chýbala. A tento rok, zatiaľ s vynikajúcim Interom, možno aj ten boj o titul bude zaujímavý.

Vysoko by mal klasicky rúbať aj Neapol, Atalanta a obidva rímske kluby. A čo sa stane s AC Milánom? To nikto nevie. Experiment s Giampaolom nevyšiel, šancu dostal Stefano Pioli. Rossoneri však pripomínajú zakliaty klub, ktorý teraz na veci ako európske poháre vôbec ani nemyslí. Cieľ je začať pomaly stúpať z bahna hore.

Ale talianska liga, to sú aj krásne, až ikonické štadióny. Žijúce historické pamiatky, ktoré na rozdiel od iných, každý víkend žijú futbalom. A hneď tri z nich sa dajú zažiť počas jedného víkendu.

Inter Miláno – AS Rím

Ak milujete futbal a ešte ste neboli na San Sire, zostávajú vám posledné tri sezóny. Od ročníka 2022/2023 sa budú obidva milánske kluby predstavovať na novom štadióne.

Bude vás zaujímať: Legendu zbúrajú. Čo zažilo San Siro?

Ktovie, či dovtedy v klube udržia Milana Škriniara. Škrinka si aj pod Contem, v energiou napumpovanom Interi, stále drží miesto v obrane a tento rok má veľmi vysoké ambície. Do zápasu proti Juventusu to bol pre jeho mužstvo perfektný ligový štart a v Lige majstrov aj napriek stratám veľmi hrýzol Barcelonu.

Conte dal dokopy mužstvo, ktoré nepotrebuje megahviezdu. Vyrovnal sa s odchodom Perišiča, kabínu už nerozbíja Icardi, ktorého nahradil Lukaku. V strede poľa behajú neuveriteľný Sensi s Barellom. Vzadu popri Milanovi Godín s De Vrijom.

Rimania sú radi, že aj tento rok udržali Džeka a megatalent Zaniola. Zaujal príchod Smallinga s Mkhitaryanom a svoju dlhovekosť stále dokazuje Aleksandar Kolarov. Posledné tri vzájomné zápasy sa síce skončili remízou, ale ak chce Inter myslieť na titul, doma potrebuje tri body.

Atalanta Bergamo – Hellas Verona

Atalanta je mužstvo snov. V uplynulej sezóne najprv snívala o Európskej lige, k záveru sezóny začal byť reálny sen o miestenke do Ligy majstrov. Dosiahla naň v poslednom kole, na úkor AS Rím a AC Miláno. A za odmenu sa dostala do skupiny s Manchestrom City, Dinamom Záhreb a Šachtarom Doneck.

Body partia okolo Papu Gomeza v najkrajšej futbalovej súťaži sveta zatiaľ nezískala, ale ak by ste im to povedali pred rokom, vôbec by nenamietali. Jedinou nevýhodou tejto účasti je fakt, že teraz už nikto nebude môcť prehliadať talent hráčov ako Papu Gomez, Iličič alebo Duván Zapata.

Ponuky prídu a Atalanta bude mať čo robiť, aby si hráčov udržala. Ale raz už nemožné dokázala, prečo to nezopakovať znova?

Na maličký Stadio Atleti Azzurri d’Italia príde Verona. Typicky talianske mužstvo bez veľkých hráčov, zatiaľ spokojne sediace v strede tabuľky. Ale na severe krajiny ju čaká peklo. Domáci tifosi vedia premeniť typický taliansky štadión na bublajúci hrniec na rizoto.

Bologna – AC Miláno

Fandiť Milánu je rehoľa, ale aj láska. Taká, ktorá vás veľmi dlho trápi, ale vy jej stále dávate novú a novú šancu. Nič iné vám ani nezostáva. Pri srdci vás hrejú už len spomienky na dávne úspechy a viera v niečo, čo nemusí najbližšie roky vôbec prísť. Ale podľa toho sa spozná fanúšik.

Mužstvu, ktoré dominuje každej lige, je veľmi ľahké fandiť. Boloňa je skôr známa typom špagiet, ale tiež ide o klasické talianske futbalové mesto. A jej štadión Renato Dall’Arra s ikonickou vežičkou na postrannej tribúne je miestom, ktoré krásne demonštruje, že futbal je v tejto krajine viac ako len šport.

Aj fakt, že sa AC dostal v tabuľke pod Boloňu spôsobil výmenu trénera. Horšie to byť nemôže a ani nesmie. Veď stačí menoslov hráčov Donnarumma, Kessie, Calhanoglu, Piatek, Leao, Rebič, Paqueta. Mužstvo má potenciál a v zime by sa mu hodil líder do stredu poľa. Najmä, ak sa chce Barcelona stále zbaviť Rakitiča. V Boloni mu však za akýchkoľvek okolností história a hrdosť velí iba vyhrať.

Bude vás zaujímať: Pozrite si, ako vyzerá viac zápasov v jednom zájazde

Jeden decembrový víkend, dva milánske kluby, klub z večného mesta, čierny kôň súťaže a tri nádherné štadióny. Také sú výlety do Talianska. Plné futbalu a všetkého, čo s ním súvisí.

Trojzápas Serie A: Inter – AS, Atalanta – Verona, Bologna – AC