Hviezdy nie sú všetko: Paríž Saint-Germain v Lige majstrov opakovane zlyhal

4 minúty čítania
Autor: Jakub Vaverka

Katarskí majitelia Paríža Saint-Germain sa netaja tým, že ich dlhodobým cieľom je vyhrať Ligu majstrov. Najbližšie sa k tomu dostali v roku 2020, keď v „covidovom“ ročníku prehrali vo finále Champions League s Bayernom Mníchov. Obľúbenú „ušatú“ trofej sa miliardárom z Parku Princov nepodarí získať ani tento rok.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

PSG si musí počkať

Parížania v ročníku 2022/2023 narazili v osemfinále na Bayern Mníchov. Po zápasoch 0:1 a 0:2 PSG vypadlo z Ligy majstrov a na tím okolo Kyliana Mbappého, Lionela Messiho, Neymara, Gianluigiho Donnarummu či Sergia Ramosa sa zniesla obrovská vlna kritiky. Pod trénerom Galtierom sa okamžite začala triasť stolička. V metropole Francúzska je totiž úspech na domácej scéne povinnosťou a cieľom je trofej z Champions League.

Na jednej strane treba uznať, že Bayern patrí medzi najlepšie kluby na svete a žreb k Parížu nebol milosrdný. K tomu treba pridať fakt, že v dvojzápase PSG nepomohol Brazílčan Neymar, ktorý má opäť zdravotné problémy. Na strane druhej, Messi, Mbappé a spol. jednoducho musia mať vyššie ambície ako osemfinále LM. A aj majú, tento výsledok je sklamanie a uvedomujú si to aj samotní hráči.

Zdroj: cnn.com/foto: Emmanuele Ciancaglini(Getty Images)

Individualita nad tímovosťou

Nie je to prvý ročník, v ktorom bol Paríž Saint-Germain jedným z najväčších favoritov na triumf v bojoch o „ušatú trofej“. A môžeme očakávať, že pravdepodobne to ani nebude posledná sezóna, v ktorej sa o Parížanoch bude takýmto štýlom hovoriť. Opäť sa ale ukázalo, že hviezdny káder a zoskupenie hviezd na triumf v súťaži, akou Liga majstrov je, jednoducho nestačí. Je to scenár, ktorý sa opakuje prakticky každoročne, Saint-Germain dopláca na individualitu, nedostatok snahy a nezvládanie kľúčových momentov.

„Naozaj je priskoro o tom hovoriť. Moja budúcnosť samozrejme závisí od manažmentu klubu a samotného prezidenta. Je cítiť sklamanie, je to tak, pretože klub vkladal do tejto súťaže veľa nádejí. Teraz sa sa sústredím na koniec sezóny a snahu získať titul v domácej lige. Je tu jednota v tíme s množstvom energie a odhodlania, o tom nepochybujem,
povedal tréner Galtier ohľadom svojej budúcnosti v klube

Čo je ale horšie, v tejto chvíli nie je isté, čo musia v Parku Princov zmeniť, aby Champions League vyhrali. Bayern, aj keď má v tejto sezóne viaceré slabé momenty, sa fantastickým spôsobom zomkol a potvrdil, že keď Bavori ťahajú za jeden koniec povrazu, dokážu ubrániť aj najväčšie svetové hviezdy.

👉🏼 Prečítajte si 🇫🇷: Ligue 1 ponúka nezabudnuteľnú atmosféru: Fanúšikovia, ktorí by za svoj klub aj dýchali

Zdroj: footballtransfers.com

Cieľ ostáva rovnaký, ale čo s hráčmi?

Obrovský kapitál zabezpečil Parížu opakovaný úspech vo francúzskej lige a vo francúzskych pohároch. Na triumf v pohárovej Európe to ale chce čosi viac. Silného a úspešného trénera (tým bol Thomas Tuchel, ktorý s mužstvom postúpil do finále LM v roku 2020, ale dostal výpoveď a v nasledujúcej sezóne vyhral súťaž s Chelsea FC), mužstvo zložené nielen z hviezd, ale aj nenápadných bojovníkov a v neposlednom rade aj dobré načasovanie formy a možno aj priaznivejší žreb v osemfinálovej a štvrťfinálovej fáze.

Faktorov, ktoré musia zapadnúť dokopy je veľa, preto je triumf v Lige majstrov tak veľmi cenený. Svoje by o tom vedela hovoriť spomínaná Chelsea, ale aj Real Madrid, ktorý je na LM zrejme najväčším odborníkom. Bude zaujímavé sledovať, akým smerom sa bude PSG uberať v nasledujúcich mesiacoch či rokoch. Ciele vedenia ostávajú rovnaké, akurát, nie je isté, či ich súčasťou budú aj hráči ako Messi a Mbappé. Tí chcú totiž vyhrávať hneď.

VSTUPENKY a ZÁJAZDY na PSG