Hungaroring v Maďarsku potvrdil fenomén F1: „Konečne sa mi splnil sen!“

3 minúty čítania

Historická návštevnosť na športovom podujatí v Maďarsku zaznamenala číslo takmer 300-tisíc ľudí. Popularita tohto športu sa každou Veľkou cenou zvyšuje a fanúšikovia formuly z Česka a Slovenska pri tom na Hungaroringu nemohli chýbať.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

Verstappen tretím pretekárom v histórii

Tridsiaty siedmy ročník jednej z najkratších tratí posunul víťaza kvalifikácie Georga Russella „až“ na tretie miesto, za svojho tímového kolegu z Mercedesu Lewisa Hamlitona a doposiaľ suveréna tohto ročníka F1, Maxa Verstappena z Red Bullu. Ten sa stal len tretím pretekárom v histórii Hungaroringu, ktorý vyhral VC Maďarska z horšieho ako 4. miesta v kvalifikácii.

Pred zájazdom mesiaca sme polemizovali, či je možné očakávať „oranžovú inváziu“ v Maďarsku ako tomu bolo v Rakúsku. Po nie príliš vydarenej spomínanej kvalifikácii, ale Verstappen potvrdil pozíciu najlepšieho jazdca a aj vďaka nezvládnutej stratégii Ferrari sa dostal práve „oranžový“ jazdec na najvyšší pódiový stupienok. Ferrari napokon skončilo na štvrtom(Sainz), resp. šiestom mieste (Leclerc).

Zdroj: sportingnews.com – víťaz VC Maďarska 2022 Max Verstappen

Zvuk motorov je viac ako dážď

Rekordná návštevnosť na okruhu Hungaroring a veľa nádherných okamihov a splnených snov. To všetko sa udialo na VC v Maďarsku. Tých, čo zažili preteky F1 po prvý krát sa dalo zrátať na stovky. Atmosféra v zájazdových autobusoch bola plná očakávaní aj napriek sivej oblohe a očakávaným zrážkam. To všetko platilo až do momentu, kým sme prešli turniketmi a začali postupne nasávať atmosféru veľkého dňa. Ľudia sa rozbehli do areálu a užívali si každý jeden moment počnúc zvukom motorov. Spontánnou reakciou „Waauu“, sme sa zároveň prechádzali celým areálom a hľadali ten najlepší výhľad na trať.

„Vidieť Hungarian GP naživo a nie cez televíziu bolo úžasné, konečne sa mi splnil sen vidieť F1 tak blízko!“, pochválila sa so svojou skúsenosťou z Veľkej ceny Iva.

Ľudia vnímali veľký rozdiel v sledovaní formuly v TV a naživo. Silu motorov doslova cítili na svojom tele. Nielen deti, ale aj dospelí ostali miestami bez slov. Pre tých, čo mali General Admission lístky (na tráve), bol celý deň dynamický. Stretávali sa s fanúšikmi iných jazdcov a najmä s tými v oranžovom, ktorí prišli podporiť svojho miláčika Maxa.

My sa ozaj stretneme aj so Števom?

Števo Eisele je vo svete motoršportu pre nie len pre Slovákov ale aj Čechov známa tvár najmä z obrazovky či z youtube kanála Eisking TV, ktorý ma vyše 30-tisíc odberateľov. Cestou do Maďarska sme sa dohadovali so Števom o možnom stretnutí s tímom FutbalTour vrátane fanúšikov F1. Podarilo sa! Niektorí ľudia na Slovensku sledovali v tom čase politiku v súkromnej televízii a tí praví fajnšmekri si užívali fotenie, autogramiádu a najmä pohodové debaty so známym komentátorom.

Na stretnutí sa zišla vyše stovka ľudí a dokonca sa k nám pristavovali aj cudzinci, ktorí netušiac o koho ide, si pýtali podpis karty s nálepkou „EISKING„. Števov ľudský prístup sa prejavil aj na nálade ľudí okolo neho. Všetci sa tešili na hlavné preteky, ale ešte predtým niektorí z nás zažili milé prekvapenia. Na Hungaroringu sme totiž boli svedkami žiadosti o ruku, ale aj náhodného stretnutia kamarátov po rokoch.

„Nečakane som tu stretol kamaráta, ktorý už dlhšie žije v New Yorku a zrazu sa objavil predo mnou. Blázon! Prešiel tisícky kilometrov len kvôli tomu, aby zažil VC v jeho rodnom Maďarsku!“,
s úsmevom na tvári reagoval jeden z členov tímu FutbalTour.

Jeden z najsilnejších momentov sa ale nestal priamo na dráhe počas pretekov, ale mimo nej. Pri hľadaní tých najlepších miest s výhľadom na okruh, sme narazili na slabozrakého vozíčkara s priateľkou. Tá mu opisovala ako to momentálne na trati vyzerá, kto je priebežne prvý a aký monopost práve prechádza okolo. So zovretými dlaňami, zatvorenými očami a úsmevom na perách si chlapec vychutnával každé jedno šliapnutie na plyn a reakciu publika. Nádherný obraz toho, čo znamená svet formuly pre niektorých fanúšikov kráľovnej motoršportu.

Pre niektoré rodiny je formula náboženstvom

Celkové dojmy z VC boli veľmi dobré. Sem-tam sa našlo sklamanie z tábora Ferrari, ale na konci dňa, to všetci brali športovo. Vzájomne „hecovačky“ pred pretekmi, vášniví zberatelia malých modelov monopostov, šiltoviek či dokonca aj odvážna stávka jedného fanúšika na víťazstvo Verstappena (pričom on sám nebol fanúšik RedBullu) okorenila celý zájazd. Medzi účastníkmi boli aj takí, ktorí si veľkú cenu pravidelne nahrávajú už niekoľko rokov. Zažalo to nahrávaním na videokazety, pokračovalo DVD-čkami až po súčasný TV archív.

Mladá generácia neostáva nič dlžná starším rovesníkom. Na Netflixe pozerajú filmy s automobilovou tematikou, púšťajú si spomínaný youtube kanál, ba čo viac, pravidelné sledujú už aj tréningy jazdcov, nie len hlavné preteky. S čistým svedomím možno konštatovať, že v niektorých rodinách sa z formuly stalo náboženstvo. Namiesto cesty do kostola sa v nedeľu doobeda rodina chystá na Veľkú cenu.

Ak aj vy chcete zažiť hukot strojov, atmosféru okruhu s tisíckami ďalších fanúšikov formuly, neváhajte si vybrať z našej F1 ponuky na webe. 👈🏼