Hokejové California Dreamin‘, alebo tipy počas návštevy západu USA

I’d be safe and warm, if I was in L.A. California dreamin‘, on such a winter’s day, spieva sa v megahite od The Mamas and the Papas a my vám toto želanie radi splníme. Navyše ho vylepšíme o nezabudnuteľné zážitky zo zápasov najkvalitnejšej hokejovej ligy sveta – NHL.

Možno o tom neviete, ale ísť na hokej do Kalifornie je tá najlepšia vec, akú môžete urobiť. Veď kde inde si najprv vychutnáte ľadovo ostré súboje na klziskách špičkových tímov ligy a hneď po ich konci vybehnete priamo z haly na pláž, kde sa môžete vyhrievať na príjemne hrejúcom slnku? Takýto luxus vám núka naozaj len málo miest na zemi.

Kalifornia je pre hokejového fanúšika jednoznačne ideálne miesto na výlet. Svoje sídlo majú v štáte až 3 kluby NHL. No keď trocha privrieme oči, k stabilnej trojici San Jose Sharks, L.A. Kings Anaheim Ducks môžeme pripočítať aj Las Vegas Golden Knights. Vegas je síce už kúsok za hranicou, v Nevade, no vy ho môžete navštíviť v rámci jedinečného hokejového tripu po Kalifornii. Neznie to fantasticky?

Skutočnosť je však ešte lepšia, pretože okrem skvelého hokeja toho v Kalifornii môžete vidieť naozaj veľa. Na výlet tak môžete vziať aj menej hokejovo vášnivých priateľov (a partnerky, samozrejme partnerky), ktorí si celú zábavu užijú úplne rovnako ako vy. Posúďte sami.

Dobrodružstvo v zátoke žralokov

Začnime v San José. Sharks patria k špičke NHL a navyše ich hokej súperov naozaj bolí. Okrem hokeja však táto oblasť láka aj veľkým počtom možností kam vyraziť. San Jose leží len kúsok od legendárneho San Francisca. A nenavštíviť populárne Frisco? To sa nedá. Mesto lásky a hippies netreba špeciálne predstavovať však? Most Golden Gate, kopcovité uličky a slávne električky šplhajúce sa ich príkrymi svahmi, Silicon Valley alebo najstarší Chinatown v USA. V tomto meste máte čo objavovať.

Ak sa však vydáte zo San Jose na východ, len pár hodín cesty vás delí od jedného z najstarších národných parkov v USA. Yosemitský národný park vás za návštevu odmení nádhernými výhľadmi a priam gýčovou prírodou. Kto pozná legendárny žulový monolit El Capitan vie o čom hovoríme. Okrem Kapitána nevynechajte aj druhý najväčší vodopád v USA. Yosemitský vodopád má 739 metrov a tvorí ho viacero kaskád. Sila padajúcej vody má veľké čaro a pani príroda tu na kráse bola skutočne štedrá.

Zábava v meste anjelov

Druhou kalifornskou zastávkou na našom hockey tripe je Los Angeles. V meste anjelov sú doma hokejisti Kings a v neďalekom Anaheime zasa sídlia Ducks. Obom klubom sa v poslednom období naozaj darí, veď za posledných 10 rokov si spolu pripísali až 3 Stanley Cupy (2 Kings a 1 Ducks) a hrajú naozaj výborný hokeji. V drese Kings navyše zbiera body náš Marián Gáborík, takže máte o dôvod viac prečo si vybrať práve ich štadión.

O mimohokejových aktivitách v LA by sa dali písať romány a je naozaj ťažké venovať im len pár odstavcov na blogu. Krásne pláže, dokonalé počasie a kopec úžasných kultúrnych centier, vás pohltia tak, že nebudete chcieť odísť (vieme o čom hovoríme).

Určite však treba spomenúť slávny Hollywood a atrakcie, ktoré súvisia práve s ním. Napríklad návšteva Universal Studios, ktorú jednoducho musí absolvovať každý ozajstný fanúšik filmu. To čo uvidíte tam, nikde inde na svet nenájdete. Rovnako tak by ste nemali vynechať ani slávny Hollywood Boulevard a prejsť sa po chodníku slávy, kde má svoju hviezdu 2000 vybraných osobností a inštitúcií z umeleckého prostredia. No a spomínali sme pláže, bola by škoda, ak by ste minuli Santa Monicu, tí ktorí sledovali Baywatch budú vedieť prečo.

Káčeri z Disneylandu

Fanúšikovia Anaheimu tiež majú dôvod prečo sa tešiť z návštevy ich obľúbeného klubu. Ducks majú jednu z najlepších súpisiek v NHL a ich hokej je neuveriteľne rýchly. Navyše je to do LA skutočne blízko a tak ľahko stihnete aj dva zápasy za deň. No a potom je tu dôvod, ktorý, ak máte so sebou aj deti, zatieni všetko ostatné. Áno je to Disneyland.

Tematický park venovaný všetkým (nielen) deťom, v ktorom nájdete naozaj všetky postavičky, ktoré sa čo i len mihli v akejkoľvek rozprávke od Disneyho. Mickey Mouse, Donald, ale aj najnovšie princezné Elza a Anna, to všetko vás čaká a ohúri aj keď už máte detstvo pár desaťročí za sebou. Len pozor, v minulom roku navštívilo Disneyland 17,9 milióna ľudí, tak sa pripravte na to, že tam určite nebudete sami. Mimochodom, spomínali sme chodník slávy a osobnosti na ňom, Disneyland má na chodníku svoju hviezdu tiež. A ak sa vám chce trochu pátrať, tak zistíte, že Disney a klub Anaheim Ducks (predtým Mighty Ducks of Anaheim) majú toho spoločného viac, ako sa na prvý pohľad zdá.

Okrem Disneylandu však Anaheim ponúka aj ďalšie miesta, ktoré treba vidieť. Je tu naozaj kopec gigantických zábavných parkov a urobili by ste veľkú chybu, ak by ste nenavštívili aspoň jeden z nich. Horské dráhy tu majú naozaj silnú tradíciu a treba ich vyskúšať, nebudete to ľutovať, len ich radšej otestujte s prázdnym žalúdkom.

Hriechy v meste hriechu

Dostávame sa do cieľovej rovinky. Tou je v prípade nášho Kalifornského road tripu Las Vegas. Ako sme už spomenuli, samotné mesto sa už nachádza v susednom štáte Nevada, no ak vás nelákajú iba Golden Knights a hriešne mesto hazardu, do Kalifornie sa ešte na chvíľku vráťte.

Dôvodom je Údolie smrti. Ďalší zo slávnych národných parkov USA, ktorý je z Las Vegas na skok, no leží „v našej“ Kalifornii. Death Valley je údolie s najnižšie položeným miestom nielen USA, ale celej Ameriky. Nachádza sa v severnej časti Mohavskej púšte. Najnižšie miesto sa nachádza v časti s názvom Badwater; 86 metrov pod úrovňou mora. Svoje meno dostalo po tom ako tu v roku 1849 zahynula skupina zlatokopov.

Samozrejme, byť v Las Vegas a nevyužiť príležitosť stať sa milionárom, v niektorom zo stoviek kasín, ktoré v Las Vegas sú, by bola obrovská škoda. Skúste poraziť jednorukých banditov alebo nájsť šťastie v rulete. Prípadne, ak ste svoje šťastie už našli, máte možnosť využiť rýchlosobáš v niektorej z kaplniek, ktorých je po meste tiež dosť. Prekvapeniam sa v tomto meste medze nekladú.

Kalifornia je jednoducho úžasná, no ako sa hovorí, lepšie ju raz vidieť, ako o nej stokrát čítať a počuť. Preto neváhajte a poďte s nami na najlepší hokejový trip vášho života, ktorý vám okrem parádneho hokejového zážitku ponúkne aj nezabudnuteľné chvíle mimo hokejových arén.

Ponuku zájazdov na NHL nájdete TU.