História svetových šampionátov: Taliansko (1990) a USA (1994)

7 minút čítania
Autor: Ladislav Harsányi

Nemci sa revanšovali Argentínčanom a v „opakovanom“ finále z roku 1986 ich zdolali, aj keď iba gólom z penalty.  Československo sa na svojom historicky poslednom vystúpení na MS nestratilo. Prehrať finále MS na pokutové kopy, to je nanajvýš krutá záležitosť. Prihodilo sa to Talianom, ktorí v americkej Pasadene podľahli po kopoch z bieleho bodu Brazílii. 

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

 

Taliansko 1990

Poslednýkrát s Československom

Úradujúci majstri sveta Argentínčania vyhrali na šampionáte v riadnom hracom čase iba dvakrát a predsa si zahrali finále. V osemfinále narazili na Brazílčanov a o postupujúcom rozhodol jediný gól, ktorý padol po spolupráci Diega Maradonu s Claudiom Caniggiom.

Štvrťfinálovú (Juhoslávia) i semifinálovú prekážku (Taliansko) preskočili až po penaltových rozstreloch, pričom v oboch bol hrdinom brankár Sergio Goycochea – zlikvidoval po dva pokutové kopy súperov.

Vo finále – označovanom ako jedno  z najslabších v histórii šampionátov – však Argentína, ktorá ako prvá krajina nestrelila vo finále MS gól, podľahla Nemcom, ktorí podávali na turnaji najvyrovnanejšie výkony. O trofeji rozhodla premenená penalta Andyho Brehmeho päť minút pred koncom riadneho hracieho času. Franz Beckenbauer, ktorý bol kapitánom majstrov sveta v roku 1974, tentoraz slávil titul ako tréner. To dokázal okrem neho iba Brazílčan Mario Zagallo a v roku 2018 sa k nim pridal Didier Deschamps. Nemci sa stali tretím tímom po Brazílii a Taliansku s tromi titulmi majstrov sveta.

Zdroj: Goal.com/foto: Getty – Roger Milla, Kamerun

Oživením turnaja bola reprezentácia Kamerunu, ktorá senzačne vyhrala skupinu (zdolala Argentínu i Rumunsko) a vo štvrťfinále prehrala s Kolumbiou až v predĺžení. Najväčšou postavou tímu bol 38-ročný veterán Roger Milla, ktorý štyrikrát predviedol svoj gólový tanec. Najlepším strelcom turnaja bol 6-gólový Salvatore Schillaci, Taliani skončili tretí po bitke o bronz s Anglickom.

Skončili na štíte majstrov sveta

Československo vedené Jozefom Venglošom postúpilo na šampionát ako druhé z kvalifikačnej skupiny za Belgickom, za sebou nechalo Portugalsko, Švajčiarsko a Luxembursko.

Niektorí tvrdili, že Česi dávali hre rozum a Slováci to iba oddreli. S tým nesúhlasím. Na oboch stranách boli bojovníci i konštruktéri. Česi mali technického Kubíka, Slováci Moravčíka. A všetci sme držali pohromade.“
Ján Kocian o česko-slovenskej symbióze

Hladké víťazstvo nad USA (5:1), prvé na MS po 28 rokoch, bolo výborným vstupom do turnaja. Potom prišla výhra 1:0 nad Rakúskom zásluhou premenenej penalty Michala Bílka, čo znamenalo istotu postupu do osemfinále.

Po prehre s Talianskom (0:2) nasledovalo osemfinále s Kostarikou (4:1), v ktorom sa hetrikom zaskvel Tomáš Skuhravý, jeden gól pridal Luboš Kubík. Vo štvrťfinále československí hráči statočne odolávali silnej nemeckej mašine, ale Lothar Matthäus z diskutabilnej  jedenástky rozhodol. Zápas nedohral vylúčený Ľubomír Moravčík, ktorý od zlosti vykopol kopačku − „vyzul“ mu ju Pierre Littbarski.

Polovicu československého tímu na turnaji tvorili Slováci – Ján Kocian, Jozef Chovanec, Ľubomír Moravčík, Vladimír Weiss st., Július Bielik, Stanislav Griga, Milan Luhový, Vladimír Kinier, Peter Palúch, Peter Fieber a Viliam Hyravý. K oporám mužstva patrili najmä Moravčík a Kocian.

📽️ VIDEO (Nemecko – Argentína): https://www.youtube.com/watch?v=a7KeFOdpRPY

Zdroj: imago-images.com – Majstri sveta 1990 s hviezdami Klinsmann a Völler (v strede)

Nemecko – Argentína 1:0 (0:0), gól: 85. Brehme z 11 m.
Hralo sa na Olympijskom štadióne v Ríme pred 73 603 divákmi, rozhodoval Edgardo Codesal (Mexiko)
Zostava majstrov sveta: Illgner – Augenthaler – Berthold (73. Reuter), Buchwald, Kohler, Brehme – Hässler, Matthäus, Littbarski – Völler, Klinsmann.

Zaujímavosti turnaja

  • Kamerun sa stal víťazom skupiny s negatívnym skóre (3:5), pričom tento unikát spôsobila prehra 0:4 so ZSSR
  • v semifinále medzi Talianskom a Argentínou neustrážil v prvom polčase čas rozhodca Vautrot a nechcene nadstavil osem minút. Keďže v zápase sa predlžovalo, tímy si zahrali takmer 130 minút
  • futbalista SAE Chalid Ismail Mubarak dostal za gól v skupinovej fáze do siete Nemecka (1:5) automobil Rolls-Royce
  • útočník Írov (debutujúca krajina na MS) Nial Quinn figuroval na súpiske turnaja ako tretí brankár
  • z osemnástich nariadených penált premenili strelci iba trinásť

USA 1994

O majstrovi sveta prvý raz rozhodol penaltový rozstrel

Nad  voľbou prideliť MS totálne nefutbalovej krajine kde-kto krútil hlavou, ale krajina neobmedzených možností na štadiónoch s veľkou kapacitou zlomila divácky rekord – na zápasy bolo zvedavých takmer 3,6 milióna fanúšikov. Prvý raz sa na svetovom šampionáte udeľovali tri body za víťazstvo, čo sa ukázalo ako pozitívny krok.

Finalista z predchádzajúcich dvoch šampionátov Argentína prepadol, lúčil sa už v osemfinále s Rumunskom, pričom jeho kapitán Diego Maradona si pozitívnym dopingovým testom na efedrín vyslúžil vylúčenie z turnaja a znamenalo to koniec jeho reprezentačnej kariéry.

„Odrezali mi nohy a nedovolili mi brániť sa. Neužíval som drogy, neviem, čo sa stalo, prisahám, že som nedopoval, ale vidím, že im je to jedno.“
 Diego Armando Maradona po pozitívnom dopingovom náleze na MS 1994

Zdroj: fourfourtwo.com – nepremená rozhodujúca penalta Roberta Baggia vo finále proti Brazílii

Brazília získala svoj štvrtý titul, keď nevyhrala iba jeden zápas – v skupine remizovala so Švédskom (1:1), v semifinále ho však zdolala (1:0). V pretaktizovanom finále diváci márne čakali na gól 120 minút a prišli na rad penalty. Nervózni Taliani trikrát chybili (Franco Baresi, Daniele Masssaro, Roberto Baggio), z Brazílčanov sa pomýlil Márcio Santos. Seleção tak slávilo titul po 24 rokoch, ale hrou príliš nezaujalo.

Rekordér s piatimi gólmi v jednom zápase

Najväčšími prekvapeniami šampionátu boli už spomínaní Švédi a Bulhari. Tí vo štvrťfinále vyradili majstrov sveta Nemcov a zastavili až v semifinále. Pritom Bulharsko si vybojovalo postup na MS v poslednej chvíli, keď gól Emila Kostadinova vyradilo Francúzov. Súboj o bronz mužstvo dirigované fenomenálnym Christom Stoičkovom so Švédmi hladko prehralo (0:4). Severania mali na turnaji potentných strelcov – Kennet Andersson dal päť gólov, Martin Dahlin štyri, Tomas Brolin tri.

O ťažko prekonateľný rekord sa postaral ruský útočník Oleg Salenko, ktorý trafil do siete Kamerunu päťkrát. Na turnaji sa podelil o titul kráľa strelcov so Stoičkovom (dali po šesť gólov).

Hoci Československo už v čase šampionátu pol druha roka neexistovalo, veľa nechýbalo a mohlo tam účinkovať. Bolo by stačilo, ak by v poslednom vystúpení tímu v histórii (pod značkou RČS – Republika Česko a Slovensko) vyhralo v Belgicku. V samotnom závere to mohol zariadiť Jaroslav Timko, jeho hlavička však tesne minula bránku a na ukazovateli skóre zostalo 0:0, čo na dosiahnutie amerických brehov nestačilo.

📽️ VIDEO (Brazília – Taliansko): https://www.youtube.com/watch?v=pLPM_JSbGvI

Zdroj: fourfourtwo.com Brazil team group: (back row, l-r) Taffarel, Jorginho, Aldair, Mauro Silva, Marcio Santos, Branco; (front row, l-r) Mazinho, Romario, Dunga, Bebeto, Zinho

Brazília – Taliansko 0:0 po predĺžení, na pokutové kopy 3:2 
Hralo sa na štadióne Rose Bowl v Pasadene pred 94 149 divákmi, rozhodoval Sándor Puhl (Maďarsko)
Zostava majstrov sveta: Taffarel – Jorginho (21. Cafú), Aldair, Marcio Santos, Branco – Mazinho,  Mauro Silva, Dunga, Zinho (106. Viola) – Bebeto, Romario.

Zaujímavosti turnaja

  • kapitán Kamerunu Roger Milla sa stal najstarším strelcom šampionátov, keď proti Rusku skóroval vo veku 42 rokov a 39 dní
  • zápas medzi USA a Švajčiarskom bol prvý, ktorý sa na MS uskutočnil pod krytou strechou – v hale Pontiac Silverdome
  • kolumbijský obranca Andrés Escobar, ktorý si v zápase proti USA strelil vlastný gól, bol po návrate do vlasti v Medellíne na ulici zavraždený po dvanástich výstreloch
  • brazílsky záložník Rai bol kapitánom v zápase proti Rusku, takisto ako jeho brat známy pod menom Sócrates dvanásť rokov predtým proti ZSSR
  • od roku 1938 prvý raz vystupovali Nemci pod názvom Nemecko po tom, ako v roku 1990 prišli k znovuzjednoteniu západného a východného Nemecka

👉 prečítajte si:
1. diel:
História svetových šampionátov: Uruguaj 1930
2. diel: História svetových šampionátov: Taliansko 1934 a Francúzsko 1938
3. diel: História svetových šampionátov: Brazília 1950 a Švajčiarsko 1954
4. diel: História svetových šampionátov: Švédsko 1958 a Čile 1962
5. diel: História svetových šampionátov: Anglicko 1966 a Mexiko 1970
5. diel: História svetových šampionátov: Nemecká spolková republika 1974 a Argentína 1978
6. diel: História svetových šampionátov: Španielsko 1982 a Mexiko 1986

Už čoskoro: História svetových šampionátov: Francúzsko 1998 a Japonsko a Kórejská republika 2002