História svetových šampionátov: Taliansko 1934 a Francúzsko 1938

8 minút čítania
Autor: Ladislav Harsányi

Senzáciu turnaja Československo delilo od zisku titulu majstrov sveta necelých desať minút. Jediným Slovákom v tíme bol Štefan Čambal, ktorý patril medzi najlepších hráčov finále proti domácemu Taliansku. O štyri roky neskôr, Francúzi ovládajúci FIFA si bez problémov „pridelili“ organizáciu MS 1938, posledných pred druhou svetovou vojnou. Čistý zisk činil šesť miliónov frankov.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

Taliansko 1934

Uruguaj vrátil Európe požičané

Fašistický diktátor Benito Mussolini chcel využiť šampionát na podporu svojej ideológie a demonštráciu sily Talianska na turnaji, na ktorom mohol byť jediný víťaz – domáca squadra azzurra. Prvý raz sa hrala o postup na záverečný turnaj kvalifikácia – z 32 tímov sa na Apeninskom polostrove predstavilo 16 mužstiev, prvý a poslednýkrát v histórii ju musel absolvovať aj usporiadateľ. Československo postúpilo po tom, ako zdolalo Poľsko 2:1 na jeho pôde a na pražskú odvetu Poliaci nepricestovali. Majster sveta Uruguaj ako odvetu za bojkot prvých MS zo strany európskych tímov svoj tím nevyslal a k tomu Argentína ani Brazília neprišli s najlepšími výbermi.

Skvelá jazda „Čechoslovákov“ sa začala ťažko vybojovaným víťazstvom nad Rumunskom (2:1), pokračovala štvrťfinálovým vyradením Švajčiarska (3:2) a parádnym semifinálovým maršom proti Nemecku (3:1), v ktorom dosiahol hetrik Oldřich Nejedlý a skvele zachytal kapitán tímu František Plánička – muž, ktorý zomrel ako posledný zo všetkých finálových aktérov (vo veku 92 rokov).

,,Na to sa nedalo zabudnúť. Boli sme celí skleslí a rozladení z toho, že sme nesiahli na titul, ktorý bol tak blízko, ale keď sme sa vrátili domov, pripadali sme si, ako keby sme majstrovstvá sveta vyhrali.“
Oldřich Nejedlý, s piatimi gólmi najlepší strelec šampionátu

Finálové vyvrcholenie proti Talianom na rímskom štadióne Nazionale del PNF, nazvanom podľa fašistickej strany, za prítomnosti duceho (Mussolini) prinieslo neľútostný boj. Devätnásť minút pred koncom Antonín Puč poslal Československo do vedenia, avšak za výdatnej pomoci rozhodcu Ivana Eklinda zo Švédska a zásluhou surovej hry domácich napokon Taliani odvrátili národnú katastrofu. Raimundo Orsi v 81. minúte vyrovnal a šlo sa do predĺženia. V 95. minúte Angelo Schiavio oklamal Pláničku a zabezpečil azúrovým titul. Praha však vítala hráčov ako národných hrdinov.

📽️ VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=_4tTDbh3zqI

Zdroj: Twitter Kapitáni Giampiero Combi a František Plánička a pred výkopom finále

Taliansko – Československo 2:1 po predĺžení, góly: 81. Orsi, 95. Schiavio – 71. Puč.
Hralo sa v Ríme pred 55 000 divákmi, rozhodoval Ivan Eklind (Švédsko).
Taliansko: Combi – Monzeglio, Allemandi – Ferraris, Monti, Bertolini – Guaita, G. Meazza, Schiavio, Ferrari, Orsi.
Československo: Plánička – Čtyřoký, Ženíšek – Krčil, Čambal, Košťálek – Puč, Nejedlý, Sobotka, Svoboda, Junek.

Zaujímavosti turnaja

  • keď v máji 1934 odchádzalo Československo na MS, mužstvo nemalo ani trénera či lekára, na oboch postoch zaskakoval redaktor Karel Petrů, ktorého krátko predtým narýchlo vymenovali za asociačného kapitána. Jeho úlohou bolo menovať na každý zápas jedenástku, samotnú taktiku si určovali hráči
  • Mussolini pozval pred finálovým zápasom do svojej lóže na osobnú audienciu rozhodcu Eklinda, aby mu udelil požehnanie
  • počas ošetrovania Antonína Puča vo finále, mu Petrů nešťastne vstrekol čpavok z fľaštičky do oka. Puč následne vyletel na ihrisko ako blesk a s páliacimi očami sa dostal k lopte, zavrel oči a jeho strela skončila v sieti
  • bolo to doposiaľ jediné finále MS v histórii, v ktorom viedli svoje mužstvá ako kapitáni obaja brankári
  • Luis Monti sa stal prvým hráčom histórie, ktorý štartoval v dvoch finále MS a je zároveň jediný, kto nastúpil vo finále za dve rôzne krajiny – v roku 1930 to bolo za Argentínu a po získaní talianskeho občianstva v roku 1934 za Taliansko
  • Švajčiarska federácia po MS doživotne diskvalifikovala svojho rozhodcu Reného Merceta, ktorý rozhodoval štvrťfinále medzi Talianskom a Španielskom priam škandalózne – uznal gól Meazzu po faule na brankára a regulárny španielsky gól pre zmenu nie

👉 MS 2022: Zájazd na 3 zápasy do Kataru 🇶🇦

Francúzsko 1938

Talianske repete a „bosonohý“ Leonidas

Južná Amerika vyslala do Francúzska jediného zástupcu Brazíliu, Španieli pre občiansku vojnu vo svojej krajine neprišli, Rakúsko si síce vybojovalo účasť, ale po anektovaní Nemeckom už nemalo nárok a niektorí Viedenčania nastúpili za nemecký Nationalelf, ktorého hráči hajlovali pred každým zápasom.

Nechýbali obhajcovia striebra z Československa, ktorí v kvalifikácii postúpili cez Bulharsko (1:1 a 6:0). Jediným Slovákom, ktorý do krajiny galského kohúta cestoval, bol Ferdinand Daučík, v tom čase hráč pražskej Slavie. Prvú prekážku na turnaji Holandsko prekonali až v predĺžení (3:0) a vo štvrťfinále prišli neľútostné súboje s Brazíliou. Prvý nemal víťaza (1:1 po predĺžení), iba troch vylúčených. Navyše naši prišli v tomto surovom „ragbyovom“ zápase v Bordeaux o skvelého brankára Františka Pláničku, ktorý duel – ako vysvitlo neskôr – dochytal so zlomenou rukou, i o Oldřicha Nejedlého, ten si pre zmenu zlomil nohu. Opakovaný zápas vyhrali „kanárici“ s čerstvými hráčmi 2:1.

Zdroj: slovanpositive.com – František Daučik, bývaly obranca ŠK Slovan Bratislava a Slavia Praha

Najpamätnejší zápas – a nielen týchto MS – sa odohral hneď v prvom kole, keď Brazília vyhrala nad Poľskom 6:5 po predĺžení. Na trávniku excelovali objav šampionátu Brazílčan Leonidas (ten prvý raz ukázal priekopnícke „nožničky“) a Poliak Ernest Wilimowski, prvý hráč, ktorý strelil v jednom zápase MS štyri góly.

„Poliaci boli skvelým súperom, o tom niet pochýb. Ale ešte väčším bol dážď.“
Ademar Pimenta, tréner Brazílie po výhre 6:5 nad Poľskom

Taliani, ktorí mali vo svojich radoch štyroch majstrov sveta z roku 1934 (Giovanni Ferrari, Guido Masetti, Giuseppe Meazza a Eraldo Monzeglio), boli suverénne najlepším tímom turnaja a dokázali to aj vo finále, keď zápas s Maďarmi mali pod kontrolou (4:2). Ako prvým sa im podarilo obhájiť titul svetových šampiónov.

Najlepším strelcom turnaja sa stal so siedmimi gólmi „Čierny diamant“ Leonidas da Silva. Skvelý technik, ktorý hrával rád naboso. Na MS však musel mať na nohách kopačky. A keď mu proti Poľsku uviazla kopačka v blate, chcel pokračovať bez nej. V semifinále proti Talianom tréner Brazílčanov Ademar Pimenta šanoval Leonidasa, a to nemal robiť. Vyhrala squadra azzurra. Leonidas sa po skončení kariéry stal rozhlasovým reportérom. Komentoval aj bratislavský duel Československa s Brazíliou na Tehelnom poli v roku 1968 so slávnym hetrikom Jozefa Adamca.

📽️ VIDEO (Brazília – Československo): https://www.youtube.com/watch?v=K__QxTv-I9c

Zdroj: the18.com – Leonidas a jeho slávne „nožničky“ v zápase proti Poľsku (6:5)

Taliansko – Maďarsko 4:2 (3:1), góly: 6. a  35. Colaussi, 16. a 82. Piola – 8. Titkos, 70. Sárosi.
Hralo sa v Paríži pred 45 000 divákmi, rozhodoval Georges Capdeville (Francúzsko).
Zostava majstrov sveta: Olivieri – Foni, Rava – Serantoni, Andreolo, Locatelli – Biavati, G. Meazza, Piola, Ferrari, Colaussi.

Zaujímavosti turnaja

  • Vittorio Pozzo je prvým a jediným trénerom, ktorý dvakrát doviedol reprezentáciu k zisku titulu majstrov sveta
  • prvý svetový šampionát, na ktorom sa hráči objavili s číslami na svojich dresoch
  • pred rozhodujúcim gólom z penalty v semifinále medzi Talianskom a Brazílou praskla Giuseppemu Meazzovi gumička v trenírkach. Jednou rukou si ich pridržal a strelil víťazný gól
  • najdlhšie žijúcim hráčom z účastníkov MS 1938 bol Francúz René Llense, ktorý zomrel ako 100-ročný
  • tím Holandskej východnej Indie je jediným účastníkom záverečného turnaja v histórii MS, ktorý odohral na šampionáte jediný zápas (prehra 0:6 s Maďarskom)
  • vo finále Taliansko – Maďarsko malo Československo zastúpenie v osobe Augustina Krista, ktorý bol asistentom rozhodcu

👉 prečítajte si 1. diel: História svetových šampionátov: Uruguaj 1930

Už čoskoro: História svetových šampionátov: Brazília 1950 a Švajčiarsko 1954