História svetových šampionátov: Nemecko (2006) a Juhoafrická republika (2010)

7 minút čítania
Autor: Ladislav Harsányi

Nemci nezostali nič dlžní svojej precíznosti a na čele so šéfom organizačného výboru Beckenbauerom zorganizovali v roku 2006 výborný šampionát. Na jeho konci sa smiali Taliani. V roku 2010 sa konečne  dočkala aj Afrika a rovnako aj Slovensko. Naša futbalová reprezentácia v skupine senzačne vyradila úradujúcich majstrov sveta.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

Nemecko 2006

Zidanova hlavička a koniec reprezentačnej kariéry

Bezmála 200 krajín bojovalo o 32 miesteniek a do kvalifikácie musel prvý raz aj obhajca trofeje, v tomto prípade Brazília. Brazílčania kráčali na MS vo víťaznom rytme až do štvrťfinále, kde narazili na Francúzov. Podobne ako vo štvrťfinále 1986, aj teraz sa radovalo Francúzsko, keď jediný gól zápasu zariadil Thierry Henry z priameho kopu.

Okrem Les Bleus dokráčali do semifinále aj Portugalčania, Nemci a Taliani. Šlágrom bol súboj domácich s neustále sa zlepšujúcimi Talianmi. Po zápase zostalo v platnosti, že na MS Nemci tohto súpera nikdy nezdolali, tentoraz prehrali po predĺžení 0:2.

Finálovým súperom Talianov boli Francúzi, ktorí pokorili Portugalčanov jedenástkovým gólom Zinedina Zidana. Práve on sa však stal smutným hrdinom finále. Keď v 7. minúte finále premenenou penaltou otvoril skóre, pre neho i tím sa zdalo byť všetko na dobrej ceste. Lenže potom sa diali veci.

Zdroj: theguardian.com/foto: John Macdougall – hlavička Zinedina Zidane po provokácii od Marca Materazziho

V 19. minúte Marco Materazzi vyrovnal a obaja strelci sa postarali o jedno z najpamätnejších extempore v histórii MS. Keďže v riadnom hracom čase už ďalší gól nepadol, nasledovalo predĺženie. V 110. minúte incident medzi Zidanem a Materazzim ukončil Francúz demonštratívnou hlavičkou do hrude Taliana, ktorý sa sklátil na zem. Postranný rozhodca to videl, upozornil na to hlavného a nasledovala červená pre Zidana.

„Urážal moju mamu a sestru. Ak by ma neprovokoval, nepotreboval som takto reagovať.“
Zinedine Zidane takto odôvodňoval svoju reakciu Francúz, ktorého kariéra v reprezentácii sa takto neslávne skončila

Stratég Lippi a slovenské rozhodcovské trio

Taliani prekonali svoj komplex z penaltových rozstrelov na šampionátoch, keď po troch neúspešných konečne triumfovali a z bieleho bodu sa nepomýlili ani raz. Z Francúzov v druhej sérii nedal David Trezeguet. Na turnaji mali skvelú obranu na čele s brankárom Gianluigim Buffonom a majstrovské protiútoky. A neposlednom rade výborného trénerského stratéga Marcella Lippiho.

Nemci dotiahli vydarené vystúpenie do bronzového konca, keď v súboji o tretie miesto zdolali Portugalčanov 3:1. Mali vo svojich radoch aj najlepšieho strelca šampionátu Miroslava Kloseho (5 gólov).

Slovensko bolo z dovtedajších kvalifikácií na MS najbližšie k postupu, keď zo skupiny, v ktorej skončilo druhé, sa prebojovalo do baráže. Tam však už nestačilo na Španielov (1:5, 1:1). Na turnaji účinkovala aj slovenská rozhodcovská trojica Ľuboš Micheľ (hlavný), Martin Balko a Roman Slyško. Okrem dvoch zápasov v skupinách (Švédsko – Paraguaj, Portugalsku – Mexiko), sa predstavili aj v osemfinále (Ghana – Brazília) a vo štvrťfinále (Nemecko – Argentína).

📽️ VIDEO (Taliansko – Francúzsko): https://www.youtube.com/watch?v=Nlsm0RlC8zI

Zdroj: theathletic.com/foto: Simon Brutty – víťazná oslava Talianov po penaltovom rozstrele

Taliansko – Francúzsko 1:1 (1:1, 1:1) po predĺžení, na jedenástky 5:3, góly: 19. Materazzi – 7. Zambrotta.
Hralo sa na Olympijskom štadióne v Berlíne pred 69 000 divákmi, rozhodoval Horacio Elizondo (Argentína).
Zostava majstrov sveta: Buffon – Zambrotta, Cannavaro, Materazzi, Grosso – Camoranesi (86. Del Piero), Gattuso, Pirlo, Perrotta (61. Iaquinta) – Totti (61. De Rossi), Toni.

Zaujímavosti turnaja

  • anglický rozhodca Graham Poll v zápase proti Austrálii udelil Chorvátovi Šimuničovi tri žlté karty: po druhej ho mal vylúčiť, čo sa nestalo
  • Ruský rozhodca Valentin Ivanov sa postaral o nový „kartársky“ rekord šampionátov, keď v dueli Portugalsko – Holandsko vytiahol 16-krát žltú a 4-krát červenú kartu
  • gól Brazílčana Ronalda proti Ghane bol jeho pätnástym na MS, čím prekonal dovtedajší rekord Gerda Müllera
  • Zinedine Zidane sa stal štvrtým hráčom, ktorý skóroval v dvoch finále MS a druhým s červenou kartou na dvoch šampionátoch
  • Švajčiarsko sa stalo prvou krajinou na MS, ktorá v penaltovom rozstrele nepremenila ani jednu jedenástku, bolo to v osemfinále proti Ukrajine

Juhoafrická republika 2010

Slováci poslali domov majstrov sveta

Októbrová chorzowská fujavica, v ktorej Slováci vyhrali nad Poľskom 1:0 vlastným gólom Gancarczyka, priviala Slovensku prvý svetový šampionát. Pod zubatým africkým slnkom však začalo nepresvedčivo – remízou s Novým Zélandom a pokračovalo ešte horšie – prehrou 0:2 s Paraguajom.

To, čo však vyviedlo v poslednom zápase skupiny majstrom sveta Talianom, bolo jedným z najväčších prekvapení šampionátu. Po výsledku 3:2 a skvelom disciplinovanom výkone zverenci trénera Vladimíra Weissa postupovali do osemfinále a Taliani balili kufre. Rozhodujúci gól padol po strele Kamila Kopúnka, ktorý nastúpil ako striedajúci hráč v 86. minúte.

Zdroj: futbalsfz.sk – gólova radosť Kamila Kopúnka proti Talianom

„Bol to najpamätnejší duel v mojom živote, i najdôležitejší.“
Kamil Kopúnek, autor rozhodujúceho gólu proti Talianom

Vo štvrťfinále nás vyradilo Holandsko (2:1). To dokráčalo až do finále, kde však so Španielmi ťahalo za kratší koniec. Tí zlomili súpera až v predĺžení, keď o všetkom rozhodol v 116. minúte Andres Iniesta. Hneď prvú finálovú účasť na MS tak Španieli korunovali ziskom trofeje. Naopak, Holandsko zostalo aj po treťom finále bez titulu majstrov sveta.

Najhlučnejší šampionát a dirigent Xavi

Španieli mali v bránke istotu v osobe Ikera Casillasa, päťgólového Davida Villu, jemného technika Andresa Iniestu a neuveriteľného zásobovača prihrávok Xaviho Hernandéza. Stali sa ôsmou krajinou, ktorá vyhrala svetový šampionát vo futbale. Kuriózne: ako jediný tím histórie sa stali majstrami sveta po tom, ako prehrali vo svojom úvodnom vystúpení na turnaji, keď Švajčiarsku podľahli 0:1.

Známe vuvuzely, ikonická lopta Jabulani a hymna šampionátu Wavin‘ flag, boli nezabudnuteľnou súčasťou turnaja. Na ten by najradšej zabudli Francúzi, ktorí sklamali na celej čiare. Už na samotný šampionát sa dostali kontroverzným spôsobom, keď si Thierry Henry pomohol rukou ku gólu proti Írom. Rozvadení a vnútorne rozbití Francúzi (Anelka vynadal trénerovi Raymondovi Domenechovi, a ten ho poslal zo šampionátu domov) získali v skupine jediný bod a vypadli.

📽️ VIDEO (Španielsko – Holandsko): https://www.youtube.com/watch?v=aKSHgMqCwbQ

Zdroj: dailymail.co.uk/foto: Laurence Griffiths, Getty Images – likvidačný zákrok Nigela De Jonga na Xabiho Alonsa vo finále MS

Nemci a Uruguaj si to rozdali v boji o bronz s víťazným nemeckým koncom (4:2). Pamätným zostane štvrťfinále, v ktorom Nemci „rozštvrtili“ Maradonovu Argentínu 4:0.

Španielsko – Holandsko 1:0 po predĺžení (0:0, 0:0), gól: 116. Iniesta
Hralo sa na Soccer City Stadium v Johannesburgu pred 84 490 divákmi, rozhodoval Howard Webb (Anglicko).
Zostava majstrov sveta: Casillas – Sergio Ramos, Piqué, Puyol, Capdevila – Sergio Busquets, Xabi Alonso (87. Fábregas), Iniesta, Xavi Hernández, Pedro Rodriguez (60. Navas) – David Villa (106. Torres).

Zaujímavosti turnaja

  • v zápase štvrťfinále Anglicko – Nemecko strelil Angličan Frank Lampard gól, keď lopta bola jasne celým objemom za bránkovou čiarou, uruguajskí rozhodca Jorge Larriondo i jeho asistenti však boli „slepí“ a nechali pokračovať v hre
  • Asamoah Gyan z Ghany mohol vo štvrťfinále potrestať volejbalový zásah Uruguajčana Luisa Suáreza, v nadstavenom čase predĺženia však nepremenil pokutový kop a jeho tím prehral v penaltovom rozstrele. Ghana mohla postúpiť ako prvý africký tím do semifinále MS
  • Iker Casillas sa stal majstrom sveta iba s dvoma inkasovanými gólmi, čo s pred ním podarilo len dvom brankárom
  • vo finále rozdal anglický rozhodca Howard Webb štrnásť žltých kariet, čo je rekord v histórii finálových zápasov na MS
  • náš súper v skupine Nový Zéland sa stal jediným účastníkom šampionátu, ktorý neprehral žiaden zápas. Tri remízy v skupine mu však na postup nestačili

👉 prečítajte si:
1. diel:
História svetových šampionátov: Uruguaj 1930
2. diel: História svetových šampionátov: Taliansko 1934 a Francúzsko 1938
3. diel: História svetových šampionátov: Brazília 1950 a Švajčiarsko 1954
4. diel: História svetových šampionátov: Švédsko 1958 a Čile 1962
5. diel: História svetových šampionátov: Anglicko 1966 a Mexiko 1970
5. diel: História svetových šampionátov: Nemecká spolková republika 1974 a Argentína 1978
6. diel: História svetových šampionátov: Španielsko 1982 a Mexiko 1986
7. diel: História svetových šampionátov: Taliansko 1990 a USA 1994
8. diel: História svetových šampionátov: Francúzsko 1998 a Japonsko a Kórejská republika 2002

Už čoskoro: História svetových šampionátov: Brazília 2014 a Rusko 2018