História svetových šampionátov: Francúzsko (1998) a Japonsko a Kórejská republika (2002)

7 minút čítania
Autor: Ladislav Harsányi

Po prvý raz sa bilo o najväčšiu futbalovú trofej 32 krajín. Túžobné očakávanie veľkého a silného Francúzska sa konečne naplnilo, pred svojimi divákmi získalo prvý titul svetových šampiónov. Svetový futbalový šampionát v roku 2002 mal niekoľko premiér – prvý raz sa hralo v Ázii, prvý raz usporiadali turnaj dve krajiny a ešte sa nikdy neuskutočnil na dvadsiatich štadiónoch.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

Francúzsko 1998

Futbalová symfónia Les Bleus

Tréner Aimé Jacquet vybudoval vyvážené mužstvo so silnými osobnosťami ako Marcel Dessailly, LilianThuram, Laurent Blanc, Didier Deschamps a Zinedine Zidane. Dovolil si taký luxus, že individuality Erica Cantonu a Davida Ginolu na turnaj nenominoval. Francúzi s prehľadom vyhrali základnú skupinu, v osemfinále sa však nečakane nadreli s Paraguajom, ktorý zlomili až v predĺžení.

Ešte väčšiu drámu prinieslo štvrťfinále s Talianmi, v ktorom rozhodovali až jedenástky. A semifinále proti prekvapeniu turnaja Chorvátsku rozhodol dvojgólový Lilian Thuram. Boli to jeho jediné dva góly v 142 zápasoch v drese galského kohúta. Druhé semifinále obstarali Brazília a Holandsko. Oranjes prvý raz v histórii šampionátov museli do penaltového rozstrelu a podľahli. Nešťastníkmi, ktorí z bieleho bodu nedali, boli Philip Cocu a Ronald de Boer.

Zdroj: bbc.co.uk – Davor Šuker, najlepší strelec MS 1998

Holanďania prešustrovali aj súboj o tretie miesto, keď bronz uchmatlo pri prvom štarte na šampionáte Chorvátsko, ktoré malo vo svojich radoch najlepšieho strelca turnaja – šesťgólového Davora Šukera.

„Nie som veľký hlavičkár, ale pri prvom góle som po rohu šiel k bližšej žrdi. Prišla lopta a hlavou som ju trafil. Je to úžasné streliť dva góly vo finále MS.“
Zinedine Zidane, ústredná postava majstrov sveta

Vysnené finále, prvé pre Francúzsko a šieste pre Brazíliu, sa skončilo nečakane hladkým triumfom modrých (3:0), keď domáci jasne prevýšili hviezdy súpera na čele s Ronaldom, Rivaldom, Robertom Carlosom či Denilsonom. Megahviezda Ronaldo však mal deň pred finále údajne epileptický záchvat, či iné nešpecifikované zdravotné problémy. Do boja síce nastúpil, ale nebol ani polovičný. Mužom, ktorý žiaril vo francúzskom drese, bol Zinedine Zidane, autor dvoch gólov.

Tieňom šampionátu boli viaceré fanúšikovské výtržnosti. Po zápase Nemecka s Juhosláviou si to odniesol francúzsky policajt Daniel Nivel, ktorý po napadnutí nemeckým výtržníkom bol šesť týždňov v bezvedomí a má trvalé následky.

📽️ VIDEO (Francúzsko – Brazília): https://www.youtube.com/watch?v=w2AzJawzL6c

Zdroj: scroll.in/foto: Reuters – Francúzi oslavujú svoje prvé víťazstvo na MS

Slováci vo svojej prvej kvalifikácii na MS neuspeli – v ťažkej v skupine, v ktorej boli aj Španieli, Česi a Juhoslávia, obsadili až štvrtú priečku.

Francúzsko – Brazília 3:0 (2:0), gól: 27. a 45+. Zidane, 90. Petit.
Hralo sa na Stade de France v Paríži pred 75 000 divákmi, rozhodoval Said Belqola (Maroko)
Zostava majstrov sveta: Barthez – Thuram, Leboeuf, Desailly, Lizarazu – Karambeu (57. Boghossian), Deschamps, Petit – Zidane – Guivarc´h (66. Dugarry), Y. Djorkaeff (74. P. Vieira).

Zaujímavosti turnaja

  • pred zápasom medzi Iránom a USA panovalo obrovské napätie vzhľadom na ich politické vzťahy, ale všetko prebehlo v znamení fair play s prekvapujúcim víťazstvom Iráncov
  • gól Laurenta Blanca v 113. minúte osemfinále Francúzsko – Paraguaj bol prvým takzvaným zlatým gólom v histórii šampionátov. Od MS 2006 sa od zlatého gólu upustilo
  • Brazília utrpela vo finále dovtedy historicky najvyššiu prehru na MS, nikdy predtým na turnaji o tri góly neprehrala
  • Zinedine Zidane sa stal prvým vylúčeným Francúzom v histórii MS, keď červenú videl v zápase skupiny proti Saudskej Arábii
  • najrýchlejší gól na MS v podaní náhradníka patrí Dánovi Ebbemu Sandovi, ktorý trafil do siete Nigérie po šestnástich sekundách pobytu na ihrisku

Japonsko a Kórejská republika 2002

Brazília sa vrátila na trón

Hneď úvodný zápas šampionátu sa začal senzáciou – úradujúci majster sveta Francúzsko prehral so Senegalom. Galský kohút sa vracal domov už po bojoch v skupine, keď nedokázal vyhrať ani raz, získal iba jeden bod. Naopak, jeho finálový súper z MS 1998 Brazília šla zo skupiny ďalej s plným počtom bodov a skóre 11:3. Skupinu smrti vyhralo nečakane Švédsko pred Anglickom a Argentínou.

Dreli aj hostiteľské krajiny, ktoré vyhrali svoje skupiny. Juhokórejčania sa zastavili až v semifinále. Prebojovali sa tam ako vôbec prvý tím z Ázie, keď najprv v osemfinále vyradili Talianov 2:1 po predĺžení a Španielov vo štvrťfinále až na jedenástky. Treba však povedať, že nadšene hrajúcim zverencom Guusa Hiddinka v spomínaných zápasoch dosť výrazne pomohli rozhodcovia. V semifinále ich stopli Nemci: brankár Oliver Kahn a autor jediného gólu zápasu Michael Ballack.

Zdroj: imdb.com – Tureckí a kórejskí futbalisti spoločne oslavujú po zápase o 3. miesto

Veľkým prekvapením turnaja boli bronzoví Turci, ktorí však mali po postupe zo skupiny prijateľných súperov: Japonsko v osemfinále, Senegal vo štvrťfinále. V semifinále ich zastavila Brazília s Ronaldom.

„Góly korunovali moju prácu a prácu celého tímu. Pracoval som dva roky a snažil som sa zotaviť z tohto zranenia. Dnes to Boh vynahradil mne i brazílskemu tímu. Som veľmi šťastný.“
Ronaldo, dvojgólový strelec vo finále

Finále zaobstarali najúspešnejšie tímy v histórii šampionátov − Brazílčania a Nemci. Na MS sa však stretli prvý raz, a to hneď vo finále. Ovládli ho Brazílčania, ktorí vďaka skvelej spolupráci Ronalda (s ôsmimi gólmi najlepší strelec turnaja) a Rivalda doviedli zápas do víťazného konca, keď strelcami oboch gólov bol prvý menovaný hráč. Brazília si tak zaknihovala svoj piaty titul, čo je rekord šampionátov, a dopracovala sa k nemu bez jediného zaváhania.

📽️ VIDEO (Brazília – Nemecko): https://www.youtube.com/watch?v=O8dUhMGtUtw

Zdroj: footballshirtretro.com – kompletná zostava víťazov MS 2002

Slovensko sa na ázijský kontinent neunúvalo. Tentoraz skončilo v kvalifikačnej skupine tretie – lepšie boli Švédsko a Turecko.

Brazília – Nemecko 2:0 (0:0), góly: 67. a 79. Ronaldo.
Hralo sa v Jokohame pred 69 029 divákmi, rozhodoval Pierluigi Collina (Taliansko)
Zostava majstrov sveta: Marcos – Lúcio, Edmilson, Roque Junior – Cafu, Gilberto Silva, Kléberson, Roberto Carlos  – Ronaldinho (85. Juninho Paulista) – Rivaldo, Ronaldo (90. Denilson).

Zaujímavosti turnaja

  • kapitán Cafú odohral za Brazíliu rekordných 20 zápasov na MS (2x zlato a 1x striebro)
  • turecký reprezentant Hakan Sükür dosiahol najrýchlejší gól svetových šampionátov, keď v zápase o bronz s Južnou Kóreou skóroval po jedenástich sekundách hry
  • srbský trénerský svetobežník Bora Milutinovič priviedol mužstvo už piatykrát na svetový šampionát, pričom zakaždým šlo o inú krajinu (Mexiko, Kostarika, USA, Nigéria, Čína)
  • španielsky rozhodca António López rozohral v zápase Nemecko – Kamerun neuveriteľnú kartársku hru, ukázal 14 žltých a dve červené karty
  • Nigérijčan Julius Aghahowa oslavoval svoj gól do siete Švédska efektnými premetmi vzad a spravil ich šesť

👉 prečítajte si:
1. diel:
História svetových šampionátov: Uruguaj 1930
2. diel: História svetových šampionátov: Taliansko 1934 a Francúzsko 1938
3. diel: História svetových šampionátov: Brazília 1950 a Švajčiarsko 1954
4. diel: História svetových šampionátov: Švédsko 1958 a Čile 1962
5. diel: História svetových šampionátov: Anglicko 1966 a Mexiko 1970
5. diel: História svetových šampionátov: Nemecká spolková republika 1974 a Argentína 1978
6. diel: História svetových šampionátov: Španielsko 1982 a Mexiko 1986
7. diel: História svetových šampionátov: Taliansko 1990 a USA 1994

Už čoskoro: História svetových šampionátov: Nemecko 2006 a Juhoafrická republika 2010