História svetových šampionátov: Brazília(2014) a Rusko (2018)

7 minút čítania
Autor: Ladislav Harsányi

Brazília hostila svetový šampionát po 64 rokoch a druhú šancu chcela využiť na prvý domáci zisk trofeje. Lenže všetko bolo napokon inak. Prvý raz v histórii MS triumfoval na juhoamerickom kontinente európsky tím. Kým prvý titul získali doma v roku 1998, tentoraz galský kohút víťazoslávne „zakikiríkal“ v moskovských Lužnikách po strhujúcom finále proti Chorvátom.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

Brazília 2014

Nemecký víchor a brazílska frustrácia

Brazílsky sen o titule definitívne pochovali Nemci. Ale akým spôsobom! V Belo Horizonte (v preklade krásny horizont) viedol nemecký tím už po 29 minútach 5:0, celkovo roztrhal „kanárikov“ na sedem kúskov (7:1). Nikto predtým v semifinále MS nenastrieľal toľko gólov, ani nevyhral takýmto rozdielom. Organizátorská krajina v rámci MS nikdy nepodľahla takto vysoko. Brazília nikdy neprehrala zápas vyšším rozdielom, nielen na MS, ale vôbec: v roku 1920 podľahla Uruguaju 0:6. Samé negatívne rekordy. Dvestomiliónová krajina, kde je futbal náboženstvom, bola v šoku, niektorí diváci si na štadióne zakrývali tváre, plakali a iní boli nahnevaní.

„Hanebné, tragické, ponižujúce, absurdné, bizarné, katastrofálne,“ takéto prívlastky dala brazílskemu debaklu proti Nemecku (1:7) domáca tlač. Seleção sa od začiatku šampionátu trápilo, cez Čile prešlo v osemfinále len zásluhou pokutových kopov. Neymar, najväčšia hviezda tímu, si vo štvrťfinále zlomil stavec a šampionát sa pre neho skončil. Proti Nemcom by však zrejme ani jeho prítomnosť nič nezmenila na debakli. Brazília nakoniec zostala bez medaily, keď frustrovaná zo semifinále prehrala v súboji o bronz s Holandskom hladko 0:3.

Zdroj: independent.co.uk/foto: Getty Images – najlepší brankár (Neuer) a hráč (Messi) majstrovstiev sveta 2014

Na turnaji zaslúžene triumfovali Nemci. Po 24 rokoch. Získali svoj štvrtý titul majstrov sveta pri ôsmej finálovej účasti, čím sa vyrovnali Talianom a za Brazíliou zaostávajú už iba o jeden. Mali najlepšieho brankára na turnaji, Zlatú rukavicu dostal Manuel Neuer, i päťgólového strelca Thomasa Müllera (ten mal ešte aj tri asistencie). Viac gólov nastrieľal na šampionáte iba Kolumbijčan James Rodríguez – 6.

Celý nemecký tím však šliapal ako dobre namazaný stroj. Vo finále proti Argentíne rozhodol v 113. minúte predĺženia Mario Götze, ktorého poslal tréner Joachim Löw na trávnik koncom riadneho hracieho času. Za najlepšieho hráča turnaja síce vyhlásili Argentínčana Lionela Messiho, ale vzhľadom na prehraté finále to bola pre neho iba cena útechy.

„Je to neuveriteľný triumf našej spolupatričnosti. Patrí aj tým, ktorí dnes sedeli na lavičke či dokonca úplne na tomto šampionáte absentovali zo zdravotných dôvodov ako Marco Reus či Lars Bender. Aj oni sú majstrami sveta, titul náleží celému Nemecku.”
Manuel Neuer, brankár tímu majstrov sveta

📽️ VIDEO (Nemecko – Argentína): https://www.youtube.com/watch?v=ffAYByv2pLc

Zdroj: nytimes.com/foto: Julian Finney (Getty Images) – veľká radosť Nemcov po zisku 4. titulu majstrov sveta

Slovensko sa mohlo na šampionát pozerať iba z veľkej diaľky, vo svojej kvalifikačnej skupine skončilo tretie, pričom na prvú Bosnu a Hercegovinu i druhé Grécko stratilo priepastných dvanásť bodov.

Nemecko – Argentína 1:0 po predĺžení (0:0 0:0), gól: 113. Götze.
Hralo sa na štadióne Maracana v Riu de Janeiro pred 74 738 divákmi, rozhodoval Nicola Rizzoli (Taliansko).
Zostava majstrov sveta: Neuer – Lahm, J. Boateng, Hummels, Höwedes – Schweinsteiger, Kramer (31. Schürrle) – Th. Müller, Kroos, Mesut Özil (120. Mertesacker) – Klose (88. Götze).

Zaujímavosti turnaja

  • Švajčiar Xherdan Shaqiri bol autorom doteraz jediného hetriku na MS čisto ľavou nohou. Jeho hetrik proti Hondurasu bol 50. v histórii MS
  • Kolumbijčan Faryd Mondragón sa stal najstarším hráčom, ktorý nastúpil na MS v dovtedajšej histórii šampionátov, v deň zápasu proti Japonsku mal 43 rokov a tri dni
  • Miroslav Klose sa stal najlepším strelcom histórie MS, keď gól proti Brazílii bol už jeho 16. na záverečných turnajoch
  • Mario Götze sa stal prvým hráčom, ktorý rozhodol finále MS ako striedajúci hráč
  • Anglicko získalo v skupine iba jeden bod, čo bola najhoršia bilancia tejto krajiny v rámci MS a prvý raz neprešlo skupinovou fázou, keď skončilo na poslednom mieste D-skupiny
  • Neymar strelil 100. gól aktuálneho šampionátu v 100. zápase Brazílie na MS.

Rusko 2018

Slováci poslali domov majstrov sveta

Francúzi prešli od roku 1998 kľukatými cestami. Na Eure 2008 skončili v základnej skupine. Podobný prepadák zažili na MS 2010. Na Eure 2012 postúpili zo skupiny s jedným víťazstvom, skončili vo štvrťfinále proti Španielom. V roku 2016 boli na ME opäť vo výšinách, vo finále podľahli Portugalcom až v predĺžení. V Rusku sa už nedali zastaviť.

Nová generácia bola opäť veľmi silná. Hráči ako Antoine Griezmann, N´Golo Kanté, Raphael Varane, Paul Pogba a zázračný mladík Kylian Mbappé, to boli najväčšie tromfy trénera Didiera Deschampsa. Tomu sa podaril husársky kúsok, keď po Mariovi Zagallovi a Franzovi Beckenbauerovi zdvihol nad hlavu trofej pre majstra sveta ako hráč i ako tréner.

„Ja ani neviem, kde teraz som. Som však šťastný. Bol to ťažký zápas. Ťažko sme sa dostávali do zápasu, ale zvládli sme to.“
Antoine Griezmann, člen tímu majstrov sveta po finále

Zdroj: sportnet.sme.sk/foto: AP – Kylian Mbappe s majstrovskou trofejou

V Rusku nebolo veľa nudných zápasov, padali góly. Prvá (a jediná) bezgólová remíza sa zrodila až po 36 zápasoch, v zápase Francúzsko – Dánsko, čo je najdlhšie v histórii šampionátov. Finále, v ktorom videli diváci šesť gólov – štyri v podaní Francúzov a dva od Chorvátov, to iba podčiarklo. V ňom prispel k titulu ešte iba 19-ročný mládenec Kylian Mbappé, ktorý po Pelém (ten skóroval vo finále v roku 1958 ako 17-ročný) je iba druhým tínedžerom, ktorému sa podarilo skórovať vo finále svetového šampionátu.

Senzačne sa držali Chorváti, dokázali otočiť semifinálový zápas proti Anglicku, keď vyrovnal Ivan Perišič a v 109. minúte rozhodol Mario Mandžukič. Chorváti si prvý raz v histórii zahrali finále a hoci v ňom prehrali, výrazne prispeli k jeho úrovni.

Zdroj: scroll.in/foto: AFP – Lionel Messi a Cristiano Ronaldo po vypadnutí z turnaja

Svoje Waterloo zažili tentoraz Nemci. Obhajcovia prvenstva po prehrách s Mexikom a Kórejskou republikou skončili na poslednom mieste. Ešte nikdy predtým si nebalili kufre na šampionáte už po zápasoch v skupinách. Dali iba dva góly, čo je najmenší počet v ich podaní na turnajoch.

Trochu symbolické a trpké bolo, že Lionel Messi Cristiano Ronaldo sa lúčili so šampionátom v ten istý deň. Médiá si kládli otázku, či to neboli pre nich posledné šampionáty. Nie, neboli. Uvidíme ich aj v Katare. Viac si však imidž pokazil na turnaji Neymar. Brazílčan simuláciami, filmovaním, váľaním sa a kotúľaním po trávniku vyvolal značnú nevôľu v radoch nielen médií, ale aj fanúšikov.

📽️ VIDEO (Francúzsko – Chorvátsko): https://www.youtube.com/watch?v=GrsEAvRerTg

Zdroj: theguardian.com/foto: Shaun Botterill(Getty Images)

Francúzsko – Chorvátsko 4:2 (2:1), góly: 18. Mandžukič (vlastný), 38. Griezmann (z 11 m), 59. Pogba, 65. Mbappé – 28. Perišič, 69. Mandžukič
Hralo sa v Moskve na štadióne Lužniki, pred 78 011 divákmi rozhodoval Néstor Pitana (Argentína).
Zostava majstrov sveta: Lloris – Pavard, Varane, Umtiti, Hernandez –  Pogba, Kante (54. N’Zonzi) – Mbappé, Griezmann, Matuidi (73. Tolisso) – Giroud (81. Fekir).

Zaujímavosti turnaja

  • na šampionáte padlo až 23 gólov po 90. minúte, čo je viac ako na predchádzajúcich troch šampionátoch dohromady
  • šampionát priniesol rekordný počet vlastencov, až dvanásť hráčov strelilo gól do vlastnej bránky. Dovtedajší rekord bol šesť z MS 1998 vo Francúzsku
  • Mario Mandžukič z Chorvátska sa stal prvým futbalistom, ktorý si dal vo finále MS vlastný gól. V ňom sa však trafil aj do súperovej brány
  • zásluhou VAR, ktorý prvý raz fungoval v rámci MS, pribudlo aj pokutových kopov. Bolo ich 29, čo je tiež rekord. Doteraz ich bolo na jednom turnaji najviac 18
  • Anglicko zlomilo prekliatie z penaltových rozstrelov, po ktorých bolo vyradené na turnajoch MS v rokoch 1990, 1998 a 2006. Cez Kolumbiu postúpilo do štvrťfinále po penaltách

👉 prečítajte si:
1. diel:
História svetových šampionátov: Uruguaj 1930
2. diel: História svetových šampionátov: Taliansko 1934 a Francúzsko 1938
3. diel: História svetových šampionátov: Brazília 1950 a Švajčiarsko 1954
4. diel: História svetových šampionátov: Švédsko 1958 a Čile 1962
5. diel: História svetových šampionátov: Anglicko 1966 a Mexiko 1970
5. diel: História svetových šampionátov: Nemecká spolková republika 1974 a Argentína 1978
6. diel: História svetových šampionátov: Španielsko 1982 a Mexiko 1986
7. diel: História svetových šampionátov: Taliansko 1990 a USA 1994
8. diel: História svetových šampionátov: Francúzsko 1998 a Japonsko a Kórejská republika 2002
9. diel: História svetových šampionátov: Nemecko 2006 a Juhoafrická republika 2010

Ďakujeme, že ste sledovali našu rubriku z histórie futbalových majstrovstiev. Už teraz je každý zvedavý, čo prinesú MS 2022 v Katare. Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook a Instagram.