Hazard, Lampard, zákaz prestupov. Čo bude s Chelsea?

Píše Boris Silný

Londýnsku Chelsea možno čaká prelomová sezóna, ktorá môže zmeniť celé smerovanie klubu v budúcnosti. Aktuálneho šampióna Európskej ligy po odchode Maurizia Sarriho povedie klubová legenda Frank Lampard.

Bývalý skvelý anglický stredopoliar odohral v službách klubu z hlavného mesta Anglicka 429 súťažných zápasov, v ktorých strelil 147 gólov. Trikrát sa tešil z triumfu v Premier League. K tomu pridal aj štyri triumfy v FA Cupe, dva triumfy v Ligovom pohári a FA Community Shield. V sezóne 2011/12 sa takisto tešil z triumfu v Lige majstrov a už o rok neskôr aj z triumfu v Európskej lige. Teraz sa do klubu vracia na manažérsku pozíciu a všetci fanúšikovia dúfajú, že to bude práve legendárny Frankie, ktorý vráti Chelsea na vrchol anglického futbalu.

The Blues za super cenu: Chelsea – Brighton

Ten sa už však nebude môcť spoľahnúť na služby belgického kúzelníka s loptou Edena Hazarda, ktorý opustil Stamford Bridge a upísal sa španielskemu Realu Madrid. Londýnčania za Belgičana zinkasovali 100 miliónov eur, no Frank Lampard sa bude musieť vysporiadať aj s ďalším problémom. Pre zákaz prestupov nemôže klubová legenda minúť ani cent na príchod nových posíl.

Pre slovenských fanúšikov: Chelsea – Newcastle

Do klubu tak pred novou sezónou pribudli iba Christian Pulisič, ktorý sa s klubom dohodol už v poslednom zimnom prestupovom období a takisto Mateo Kovačič, ktorý v Londýne hosťoval z madridského Realu a Chelsea sa rozhodla uplatniť opciu na jeho odkúpenie.

Aj napriek tomu ale The Blues disponujú kádrom, ktorý stále môže pomýšľať na tie najvyššie priečky. V bráne je jasnou jednotkou najdrahší brankár tejto planéty Kepa Arrizabalaga. V obrannom rade majú Londýnčania množstvo skúsených borcov, či už je to kapitán Cesar Azpilicueta, David Luiz, Antonio Rudiger alebo Marcos Alonso.

Pod vedením Franka Lamparda by sa šance mohla dočkať aj vychádzajúca hviezda waleského futbalu Ethan Ampadu či v Premier League už odskúšaný Kurt Zouma.

V strede zálohy má Chelsea trojicu kreatívnych aj defenzívnych futbalistov. Jasnou voľbou bude francúzsky stredopoliar N’Golo Kanté, ktorého by podľa všetkého mali dopĺňať Jorginho s Kovačičom. V skvelej forme sa na konci sezóny javil aj talentovaný Ruben Loftus-Cheek a ak bude aj naďalej pokračovať v dobrých výkonoch, dá sa očakávať, že ho Frank Lampard zaradí medzi opory londýnskeho mužstva.

Okrem toho budú isto pripravení aj navrátilci z hosťovaní, Marco van Ginkel či Tiemoué Bakayoko a zabúdať netreba ani na ďalšieho anglického reprezentanta Rossa Barkleyho.

Londýnske derby: Chelsea – Arsenal

Veľkou výmenou stráži môžu prejsť ofenzívne rady. Frank Lampard bude mať k dispozícii skúsený trojlístok Pedro – Giroud – Willian, no o svoje miesta môžu ľahko prísť. Na chrbát im totiž budú dýchať mladíci Callum Hudson-Odoi, nová akvizícia Christian Pulisič a takisto Michy Batshuayi, ktorý neustále čaká na väčšiu príležitosť v modrom drese.

Zabúdať netreba ani na Tammyho Abrahama, ktorý sa osvedčil v druhej najvyššej anglickej súťaži a pod vedením bývalého skvelého stredného záložníka by sa mohol dočkať aj šance v prvom tíme Londýnčanov.

Fanúšikovia Chelsea Londýn sa tak nemusia strachovať o to, že by odchodom Hazarda stratil ich milovaný klub na kvalite. Práve naopak, odchod Belgičana a zákaz nákupov môže znamenať veľkú šancu pre talentovaných mladíkov, ktorí sa môžu pod vedením klubovej legendy namotivovať k tým najlepším výkonom. Veľké veci sa očakávajú od amerického supertalentu Christiana Pulisiča, ktorý by mal byť tým, kto nahradí práve Edena Hazarda. Či to ale dokáže hneď od začiatku je otázne, no nová akvizícia Londýnčanov má stále iba dvadsať rokov.

Franka Lamparda čaká neľahká úloha. Mnohými fanúšikmi odsudzovaný Maurizio Sarri dokázal s Chelsea zvíťaziť v Európskej lige a v anglickej Premier League skončil na bronzovej pozícii. To nie je zlá vizitka na trénera, ktorého fanúšikovia v klube nechceli pre futbal, ktorý predvádzal. Takzvaný „Sarri-ball“ nenašiel u fanúšikov The Blues pochopenie.

Bývalý kapitán anglickej reprezentácie by sa mohol prezentovať ofenzívnejším štýlom, presne ako s Derby County, ktorého lodivodom bol v minulej sezóne a takmer sa mu podarilo dostať mužstvo do anglickej Premier League. Mužstvo na to Lampard má, rešpekt hráčom s určitosťou chýbať nebude, a tak sa priaznivci Chelsea môžu tešiť na novú sezónu a zápasy The Blues najmä na Stamford Bridge.