Futbalové majstrovstvá sveta do 20 rokov: Čaká slovenských mladíkov úspešné ťaženie?

4 minúty čítania
Autor: Jakub Vaverka

Šampionát hráčov do 20 rokov mala pôvodne organizovať Indonézia, ale kvôli politickým krokom jej FIFA práva odobrala a pridelila ich Argentíne. V krajine úradujúcich majstrov sveta sa predstavia aj slovenskí mladíci. Ako sa bude dariť zverencom trénera Alberta Rusnáka staršieho?

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach FacebookInstagram Tik-Tok

Jasným cieľom je postup zo skupiny

Slovenskí reprezentanti štartujú na majstrovstvách sveta do 20 rokov v skupine B, kde sa stretnú s rovesníkmi z Ekvádora, z Fidži a zo Spojených štátov amerických. „Sokolíci“ do turnaja vstúpia v sobotu 20. mája 2023 o 23:00 duelom proti ostrovnému štátu Fidži. Hlavný kouč Albert Rusnák starší viackrát potvrdil, že zastáva názor, že sa dá hrať s každým, pričom prirodzeným cieľom slovenských reprezentantov je postup zo skupiny do vyraďovacích bojov. Skupín je šesť (od A po F), ďalej postupujú najlepší dvaja z každej štvorice a okrem toho v play-off nastúpia aj štyri najlepšie celky z tretích miest.

Slováci robili, čo mohli, aby postavili na MS v Argentíne, čo najsilnejší tím. Manažment SFZ musel absolvovať niekoľko komplikovaných rozhovorov, predovšetkým pri dohadovaní príchodu Adama Grigera z talianskeho Cagliari Calcio či talentovaných mladíkov z AS Trenčín. Dôvodom je totiž fakt, že ligové súťaže putujú do svojho záveru a odchod viacerých hráčov môže byť pre tímy problematický. Vedenie Trenčanov ale napokon, aj napriek boju o záchranu (ten medzičasom dopadol úspešne) uvoľnilo Mičudu, Bagína, Hollého aj Gajdoša. Žiaľ, Dominik Hollý si na MS napokon nezahrá kvôli zraneniu. Griger z Talianska by mal patriť medzi jedného z lídrov nášho mužstva.

Zdroj: betarena.sk/foto: TASR/Profimedia – ilustračná foto

Nominácia Slovenska na MS U20 v Argentíne:

Brankári: Adam Danko, Adam Hrdina, Samuel Belaník
Obrancovia: Samuel Kopásek, Dávid Ovšonka, Šimon Mičuda, Marek Ujlaky, Sebastian Kóša, Nicolas Šikula, Samuel Bagín
Stredopoliari: Ján Murgaš, Dominik Šnajder, Máté Szolgai, Mario Sauer, Dominik Hollý, Artur Gajdoš
Útočníci: Timotej Jambor, Nino Marcelli, Adam Gaži, Leo Sauer, Adam Griger

Na obzore sú hviezdy budúcnosti

Zaujímavé mená sa nenachádzajú iba v slovenskom tíme. Brazílčania môžu počítať s nesmierne talentovaným Andreyom Santosom, ktorý je hráčom Chelsea FC, v tíme Talianska je Simone Pafundi (ročník narodenia 2006, ktorý si za Udinese Calcio už stihol vyskúšať aj Serie A), ďalej je tam Luka Romero z Argentíny (Lazio Rím), Gabriel Slonina (Chelsea FC) či Marcos Leonardo (FC Santos).

Zdroj: footballorbit.com – Andrey Santos

Celkovo, tento šampionát bude prehliadkou prvotriedneho futbalového talentu a je dosť reálne, že o viacerých chalanoch z MS U20 budete v najbližších ročníkoch počúvať na pravidelnej báze. Patrí sa dodať, že na tomto turnaji môžu nastúpiť iba hráči, ktorí sa narodili medzi prvým januárom 2003 a 31. decembrom 2007. Na vekovú hranicu si FIFA dáva veľký pozor.

Pre Slovensko do na MS do 20 rokov bude druhá účasť v histórii, tá prvá prebehla v roku 2003 v Spojených arabských emirátoch. Naši reprezentanti vtedy odohrali 4 duely, 2 vyhrali a 2 prehrali. V tíme vtedy nastupovali mená ako Šebo, Pečovský, Kopúnek, Bakoš, Hološko, Halenár, Žofčák, Guldan či Perniš. Vtedy z toho bola konečná v osemfinále a prehra z Brazíliou 1:2. Bude, o 20 rokov neskôr, slovenský príbeh ešte úspešnejší?

VSTUPENKY a ZÁJAZDY na zápasy SLOVENSKEJ REPREZENTÁCIE

👉 Exkluzívna ponuka charteru na zápas Portugalsko – Slovensko v Porte (letecky) od 550 EUR