Futbalová hitparáda: Klubové hymny – Top 10

Priznajte si, koľkokrát sa pri pozeraní/návšteve futbalu tešíte viac na úvodnú hymnu, prípadne chorály fanúšikov, ako na samotnú hru? Všetky sa do jedného rebríčka skombinovať nedajú, preto ich bude viac. Začíname tými najlepšími a predstavujeme najlepšie klubové hymny. Teda nehľadajte tu žiadne Just can´t get enough od Celticu, alebo Song2 z Fify. Ako hovoria predvolebné prieskumy, sto ľudí sme sa opýtali a dvesto chutí sme dostali a preto sa nenahnevám, ak nás počastujete lepšími futbalovými hymnami.

Rebríček a článok bol uverejnený na stránke www.takurcitee.sk, uverejňujeme ho so súhlasom autora Richarda Hanzlíka.

10. SAN LORENZO

Boli časy, keď verejnosprávna vysielala zápasy z Argentíny. Krajina, ktorá svetu dala Diega s Lionellom a tučniakov by sa nemala generalizovať iba na súboje River vs. Boca, ale aj na asi najlepších fanúšikov na svete. Neviem, či je toto zrovna hymna, ale desiata priečka nikomu neublíži. Navyše som aj tak nevedel, koho sem dať. Turci sa mi zdali čudní.

9. ATHLETIC BILBAO

Hrdý baskický klub známy svojou prestupovou politikou, ale aj fanatickými fanúšikmi už zopár rôčkov hrávajúci na novom San Mames. Barcelona by mohla rozprávať o tom, aká horúca je jeho pôda. Raz darmo, je to predsa jeden z troch klubov, ktoré nikdy z La Ligy nezostúpili. Mená zvyšných dvoch uhádnuť ťažké nebude. Slová hymny sa vám budú učiť ťažko, keďže ju spievajú v rodnom jazyku, dobre zakódovanom.

8. HERTHA BERLÍN – NUR NACH HAUSE

Keď som tento rebríček začal zostavovať, nečakal som zastúpenie mužstva z krajiny ľúbozvučného jazyka. Hlavné mesto Nemecka má ďaleko od úspechov Bavorov z bayerischemotorwagen, ale čo sa týka fanúšikov, tam je alles gute. A preto Nur nach Hause do rebríčka patrí.

7. AS RÍM – ROMA ROMA

Toto poteší každého fanúšika Róma. Antonello Venditti dal dokopy celkom spevavý song, ktorý hovorí o tom, že Rím by sa nemal spochybnovať, Rím by sa mal milovať. Povedzte sami. Už teraz vidím scény pri rozlúčke Tottiho v zajatí tónov tejto hymny. Italiano Gelatto!

6. WEST HAM UNITED – I AM FOREVER BLOWING BUBBLES

Kto videl film Green Street Hooligans, musel vyfukovačov bublín v rebríčku očakávať. Ale nie všetci vieme, akou náhodou sa pôvodne amerikánsky song z roku 1918 stal synonymom klubu zo západnej časti Londýnskej šunky. Za kladivárov hrával človek menom Billy J. Murray, ktorému hovorili bublina. Riaditeľ klubu si pieseň Bubbles spieval po víťazných zápasoch a časom ju prebrali aj fanúšikovia. Chvalabohu.

5. STOKE CITY – DELILAH

Nečakal som, že sa sme dostane aj Tom Jones. Za všetko môže fanúšik The Potters zvaný TJ, ktorý si song s obľubou pospevoval v bare po zápasoch. Mimochodom, túto hymnu Waleského rugby tímu si fanúšikovia Stoke trocha upravili a teraz im hrozí, že ju polícia zakáže kvôli propagácii domáceho násilia.

4. MANCHESTER CITY – BLUE MOON

Nemám tento klub rád, ale Blue Moon je pecka. Ak Pep dá, takto o rok si ho bude spievať zápas čo zápas plný štadión. On je plný aj teraz, ale atmosférou pripomína neslávne Estadio Pasienky. Ako je pri tomto klube už bežné, ani tento song si neurobili sami. Pred nimi ho za svoj považovali fanúšikovia Crewe Alexandra. Citizens si ho prvýkrát dali spolu na Anfielde, keď ich chvíľu nechceli vpustiť do ochozov a zopár jednotlivcov si začalo spievať Blue Moon. Potom sa to chytilo a hrajú si ho pred každým domácim zápasom.

3. FC BARCELONA – EL CANT DEL BARCA

Ako fanúšik Realu Madrid som dlho túto voľbu predýchaval. Hymnu si klub daroval k oslavám 75. výročia založenia klubu. Nie, dovtedy Barca nebola bez hymny, ale táto všetky prebila. Jej sile určite pomáha aj takmer 100 tisícová kulisa.

2. JUVENTUS – STORIA DI UN GRANDE AMORE

Príbeh veľkej lásky s hudbou akoby ju skomponoval Michal David. Ani táto hymna nie je prvá, ktorú si klub píše na webe, ale piata. Rovnako, ako séria titulov v Seria A, ktorú Stará dáma ťahá.

1. FC LIVERPOOL, CELTIC GLASGOW, BORUSSIA DORTMUND, FEYENOORD ROTTERDAM – YOU WILL NEVER WALK ALONE

Hymna hymien. Nečudo, že si ju za svoju okrem spomínaných štyroch zobrali aj mnohé iné kluby po celom svete. Najväčšiu silu má však na Anfielde. Pôvodne muzikálový song prespievala liverpoolska skupina Gerry and the Pacemakers, dostala sa na vrcholy hitparád a osvojili si ju scouseri. Po nešťastí na Hillsborough ju dokonca počas minúty ticha spievali aj fanúšikovia AC Miláno v zápase proti Realu Madrid, aby si uctili všetkých 96 obetí katastrofy. Na internete nájdete stovky verzií, ale keď ju spieva 96 000 fanúšikov LFC v Austrálii, to už aj Stevieho dostalo.

Autor: Richard Hanzlík