Futbalová CHARTSHOW, alebo najväčšie futbalové hity

Píše Richard Hanzlík, z prvého neobjektívneho športového portálu TakUrcitee.sk
Článok preberáme so súhlasom redakcie, pôvodný článok nájdete TU

To sú ony. Tie najlepšie z najlepších. Keď ich počujete v rádiu, spomeniete si na to, ako sa vám ako mladému školákovi načítavala FIFA 98, alebo ako začínalo štúdio pred zápasmi Majstrovstiev sveta vo Francúzsku. Bomby, ktoré nás budú baviť stále. Niektoré pre futbal vznikli, iné sa do neho dostali vďaka hrám, turnajom, alebo fanúšikom. Začína sa rebríček. Ale výnimočne tu nie je dôležité vyhrať. Stačí sa zúčastniť.

1. CHAMPIONS LEAGUE

Snom každého futbalistu je počuť jej tóny pri nástupe na ihrisko. Podarí sa to však len malému zlomku. Nám ostatným pripomína tie najlepšie futbalové zápasy Ligy majstrov. Hymnu v roku 1992 skomponoval skladateľ Tony Britten. Inšpiroval sa pritom tvorbou Friderica Handela. Skladbu nahral Londýnsky kráľovský filharmonický orchester a je príznačná aj tým, že refrén je spievaný tromi jazykmi. Nemčinou, francúzštinou a angličtinou. Ak by ju tvorili dnes, kvôli hegemónii španielskych klubov by pridali aj štvrtý jazyk. Chlpy sa mi ježia aj keď by ju spievala Dara Rols Rolinc po česko-slovensky.

2. BLUR – SONG 2

Kým sa tento song stal hitom hitparád, musel sa ocitnúť vo FIFE 98 World Cup. Píš, ako počuješ platilo stále, preto si veľa ľudí dlhú dobu myslelo, že jeho originálny názov je Woo Hoo. Futbalová sláva je nekonečná, preto sa Song 2 ocitol aj v Charlieho Anjeloch, zápasových nástupoch britského MMA bojovníka Michaela Bispinga, alebo ceste Pittsburgu Penguins za Stanley Cupom v roku 2009. Aj tak si ju ale budeme pamatäť z FIFY.

3. FRANTIŠEK RINGO ČECH – ZELENÁ JE TRÁVA

Dajte mi lidi a já ukradnu píseň. Nie je nič na svete, čo by Čech nedokázal prebrať a vydať na vlastnom CDčku, platni, spotify profile. A tak urobil aj Franto, keď si požičal hymnu FC Chelsea Blue is the colour. Potom dal dokopy partičku futbalistov okolo Antonína Panenku a vznikla pesnička, ktorá je naozaj legendárna.

4. FATBOY SLIM – ROCKAFELLER SKANK – FIFA 99

Keď DJ FatBoy Slim samploval svoj skank, asi ani netušil akú legendu stvorí. Okrem FIFY 99 sa song dostal aj do záverečnej ceremónie Letných olympijských hier v Londýne v roku 2012, do filmu Americká krása alebo hry Just Dance.

5. THE WHITE STRIPES – SEVEN NATION ARMY

Ľahká melódia, ktorá sa k futbalu priamo pýta. Prvýkrát si ju spievali fanúšikovia Club Bruggy. Keď u nich raz hralo AS Rím, jeho fanúšikovia sa nechali inšpirovať a zobrali si ju domov. O pár mesiacov neskôr sa stala neoficiálnou hymnou talianskeho víťazstva na MS v Nemecku v roku 2006. Odvtedy sa hrala vždy pri nástupe hráčov na EURO 2008 a všetkých góloch na EURO 2012 a 2016.

6. NELY FURTADO – FORCA

Ak nahráte anglický song s portugalským refrénom v roku, kedy Portugalsko organizuje domáce EURO vo futbale, máte veľkú šancu, že si váš song vyberú ako hymnu šampionátu. Hovorí sa, že vo finále boli aj Twiins a ich Škrtni zápalkou. Ale táto pieseň sa nakoniec stala hymnou podpaľačov.

7. DARIO G – CARNAVAL DE PARIS

Dario G nie je jeden. Ono je to elektronické trio, ktoré v roku 1998 zložilo oficiálny song k Majstrovstvám sveta vo futbale v roku 1998. Ako inak, vo Francúzsku. Ak ale máte pocit, že tú melódiu ste už niekde počuli, prečítajte nahlas túto vetu. Oh my darling, oh my darling Clementine. Za úspech pôvodnej melódie môžu fanúšikovia Sheffieldu Wednesday, ktorí ho počuli na svojom holandskom výjazde od fanúšikov Utrechtu. Priniesli si ho do Anglicka, tam sa rozšíril a Dario G doteraz žnú úspechy a tantiémy.

8. BADDIEL & SKINNER & LIGHTNING SEEDS – THREE LIONS

V roku 1996 chceli Angličania zase raz vyhrať EURO a zase raz nevyhrali. Odvtedy tiež nič. Ale podarila sa im táto pesnička. K skupine Lightning Seeds sa pridali komici Baddiel a Skinner, takže nikto nemohol očakávať klasickú motivačnú pieseň o hrdinoch, ktorí pred domácimi divákmi konečne vyhrajú titul. Namiesto toho spomína všetky zlyhania popretkávané slávnymi momentmi anglického futbalu. Pretože každý turnaj je šanca na úspech. Aj keď fandíte Anglicku.

9. RICKY MARTIN – CUP OF LIFE

Majstrovstvá sveta v roku 1998 boli naozaj silné. Okrem tajomnej choroby Ronalda a geniálneho Zidana k tomu prispeli aj dva oficiálne songy. Obidva sú v rebríčku. Ricky Martin si ho strihol aj na otváracom ceremoniále a bodoval vo všetkých hitparádach.

10. E-TYPE – CAMPIONE 2000

Euro v Holandsku a Belgicku prinieslo tento hit s nádychom českej diskotéky, ale o to lepším refrénom s textom, ktorý sa priam pýta na futbalové tribúny. Na svedomí ho majú Švédi a refrén odkukali od holandskej piesne Oranje Boven.

BONUSY NA ZÁVER

GALA – FREE FROM DESIRE (WILL GRIGGS ON FIRE)

Fenomén leta o hráčovi, ktorý na celom EURE nedostal šancu zahrať si za svoju krajinu, ale ktorého meno spievali fanúšikovia po celom svete.

VAUDEVILLE SMASH – ZINEDINE ZIDANE

Kto je najlepším futbalistom histórie? Ťažko povedať. Ale podľa autorov songu je najlepší Zizou.

MATZE KNOP – NUMERU UNO

Čo má spoločné mozarella, nutella a Luca Toni? Nič.

KOLO TOURE SONG

Ak existuje dobrý chorál o hráčovi, je to práve Kolo a jeho brat Yaya.