Futbalisti, ktorí dvíhali zo sedadiel

Píše Pavol Hyravý

Tvoria hru a dávajú jej myšlienku. Ich kľučky dodávajú hre iný rozmer, sú rýchli, vynikajú vycibrenou technikou či bojovnosťou. Udávajú tempo, strieľajú góly, získavajú trofeje, víťazia – sú najlepší z najlepších!

Súperi sa ich obávajú a diváci milujú. Sú to hviezdy. Hviezdy, ktoré stále žiaria. Futbalové legendy, ktoré svojou hrou dvíhali divákov zo stoličiek.

„Brilantný technik s detským úsmevom“

Ronaldo de Assis Moreira. Kto to je? Nič vám to nehovorí? A čo Ronaldinho? Už áno? To je on! Brazílsky futbalový virtuóz a brilantný technik. Dlhé roky pilier FC Barcelona, ktorej pomohol aj k úspechu v Lige majstrov.

Spolu so Xavim, Puyolom či Kluivertom sa predstavili aj na Slovensku. V roku 2003 na štadióne Antona Malatinského v Trnave v zápase proti Púchovu. Zrodila sa senzačná remíza 1:1. V odvete však dominovala Barcelona a práve Ronaldinho strelil hetrik. Obliekal aj dres Paríža St. Germain či AC Miláno. S rodnou Brazíliou sa stal v roku 2002 majstrom sveta. Je držiteľom Zlatej lopty pre najlepšieho hráča sveta. Kariéru ukončil, keď mal 37 rokov.

👏🏾👏🏾🤙🏾 #RonaldinhoArt 🎨 #rafa_cca

Uverejnil používateľ Ronaldinho Gaúcho Streda 20. novembra 2019

„Zizou“ – tvorca hry

Francúzsky reprezentant a kapitán, ktorého ani netreba predstavovať. Jeho kariéra je spojená hlavne s Juventusom a Realom Madrid. Svoje futbalové umenie predvádzal v každom zápase, pri každom dotyku s loptou. Nezastaviteľný najmä svojimi kľučkami a skvelou technikou. Strieľal aj dôležité góly. Najpamätnejší je jeho víťazný volej z finále Ligy majstrov v máji v roku 2002 proti Bayeru Leverkusen, ale aj dva góly vo finále MS v roku 1998 proti Brazílii.

Majster sveta aj Európy, držiteľ Zlatej lopty, víťaz Ligy majstrov aj ligových titulov.

Úspechy sú s ním spojené aj po ukončení hráčskej kariéry. Je úspešný aj na trénerskej dráhe v Reale Madrid, kde pokračuje v získavaní cenných trofejí.

„Fantóm“

Aj na Slovensku máme hráčov, ktorí boli úspešní v zahraničných kluboch a svojou hrou si získali fanúšikov. Jedným z nich je Marek Mintál – rodák zo Žiliny – ktorý je v nemeckom Norimbergu legendou a hráčom, ktorý sa nezmazateľne zapísali do sŕdc fanúšikov a klubovej  histórie.

S Norimbergom získal Nemecký pohár a stal aj Kráľom strelcov Bundesligy v sezóne 2004/2005. Góly strieľal aj v slovenskej reprezentácii. Kopačky zavesil na klinec v roku 2013 a stále pracuje v štruktúrach klubu.

„Titi“- stroj na góly

Francúz Thierry Henry – postrach brankárov a skvelý útočník s čuchom na góly. S profesionálnou kariérou začal v AS Monaco. Najlepšie časy prežil v londýnskom Arsenale z ktorého prestúpil do Barcelony. Akonáhle sa dostal k lopte svojou rýchlosťou ukazoval súperom chrbát. Jeden z najrýchlejších útočníkov planéty ktorý svojimi kľučkami privádzal obrany súperov do zúfalstva. Vzorec: prihrávka – Henry – strela – gól platil dokonale. Majster Európy s Francúzskom, anglický šampión, víťaz La Ligy, španielskeho pohára aj Ligy majstrov.

Kariéru ukončil v americkej súťaži, v klube New York Red Bulls.

„Grande Paolo“

Odmalička vynikal skvelou fyzickou kondíciou a tvrdou strelou, čo ho zdobilo počas celej kariéry. Neúnavný pracant a bojovník – Pavel Nedvěd. Z malého mestečka Cheb, cez Spartu, Lazio až do Juventusu Turín.

Uverejnil používateľ Juventus Štvrtok 31. mája 2018

Do Turína prichádza s cieľom vedenia nahradiť Zidana. Náročná úloha, ktorú splnil dokonale. Pomohol Juventusu k veľkým víťazstvám a dôležitým titulom. Sám získal v roku 2003 Zlatú loptu a stal sa miláčikom „Starej dámy“. Kariéru ukončil v roku 2009.

Od nasledujúceho roka pracoval v predstavenstve Juventusu a od roku 2015 pôsobí ako viceprezident.

Zidane, Ronaldinho, Henry, ale aj ďalší ako Totti, David Beckham, Luís Figo či brazílsky Ronaldo – tí všetci povýšili futbal na novú úroveň. Aj vďaka ich umeniu je práve futbal tou hrou, ktorú milujú milióny ľudí na celom svete.


FOTO: en.as.com