Futbal ako vykúpenie: Tieto hviezdy sa skrátka odmietli vzdať

4 minúty čítania
Autor: Jakub Vaverka

Ľudia častokrát vidia, že futbalisti zarábajú vysoké čiastky a žijú milionársky život snov. Avšak nevidia, čím si jednotliví hráči prešli, aby sa dostali tam, kde sú dnes. Mnohí z nich majú za sebou príbehy, ktoré vzbudzujú rešpekt, z iných zas mrazí.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

Z utečeneckého kempu až na šampionát

Alphonso Davies sa narodil v roku 2000 v ghanskom meste Buduburam ako štvrté zo šiestich detí. Na tom by nebolo nič zvláštne, ale mladý Alphonso prišiel na svet v utečeneckom tábore. Ako sám hovorí, na to nikdy nezabudne a pripomína si to aj v súčasnosti. Vo veľkej miere to totiž pre neho slúži ako motivácia. Päť rokov po jeho narodení Daviesovci emigrovali do Kanady. „Dieťaťu narodenému v utečeneckom tábore sa niečo takéto podariť nemalo. Ale pozrite sa, kde sme, cestujem na majstrovstvá sveta,“ napísal Alphonso pred šampionátom v Katare, kde reprezentuje Kanadu. Okrem toho, že v drese Bayernu Mníchov patrí medzi najlepších krajných obrancov na svete, nezabúda byť vzorom pre iných.

„Nikdy nenechajte druhých, aby vám hovorili, že sú vaše sny nereálne. Neprestávajte snívať.“
Alphonso Davies

Zdroj: mlssoccer.com – gólova radosť Alphonsa Daviesa

Išlo mu o život, dnes si užíva každý moment

Futbalista Antony, ktorého v lete kúpil Manchester United z Ajaxu Amsterdam za 100 miliónov eur, si šampionát v Katare užíva v drese Brazílie. Niekedy je kritizovaný za to, že v jeho hre sú možno až zbytočné finesy. On má na to iný názor, je šťastný, že sa živí tým, čo ho baví a snaží sa radosť rozdávať aj ľuďom na štadiónoch a pri televíznych obrazovkách. Detstvo nemal ani zďaleka jednoduché.

„Favela, v ktorej som vyrastal sa volá peklo. Neďaleko môjho domova boli drogoví díleri, ako dieťa som videl zbrane, ale nemal som z toho strach, bola to súčasť môjho života.“
Antony Matheus dos Santos

Antony videl veci, ktoré obyčajní ľudia nepochopia. Bezvládne telá po ceste do školy a prostredie v ktorom žil, ho motivovalo venovať sa len jednej veci. V detstve ho hračky nezaujímali, jediné o čo mal záujem a čo ho ochránilo pred zlom okolo neho bola lopta.„S loptou na nohe som nemal nijaké obavy.“

Zdroj: ajax.nl – mladý Antony v drese São Paulo

📽️ VIDEO (Zdroj: Youtube/AFCAjax) 🇧🇷: David Neres, Danilo a speváčka Sarita Lorena si pripravili skladbu pre Antonyho

Neutíchajúca viera vo vlastné schopnosti

Alphonso Davies a Antony sú dvoma z mnohých prípadov toho, kedy sa talentovaní chlapci vzopreli svojmu osudu. Každý príbeh je iný, ale skrýva v sebe veľké množstvo motivácie. Zo skromných pomerov pochádza napríklad aj Brazílčan Gabriel Martinelli, ktorý sám sebe a svojej rodine sľúbil, že urobí všetko preto, aby ich budúcnosť bola lepšia. Jeho potenciál vnímal najmä jeho otec, ktorý mu ako sedemročnému chlapcovi povedal:

„Keď budeš mať 21 rokov, budeš hrať na majstrovstvách sveta.“

Zaujímavosťou je, že „Nelli“ ako ho prezývajú doma v Brazílii, bol 4x na skúške v Manchestri United a 1x v barcelonskej La Masii. Po neúspechu sa vrátil domov do miestneho klubu Ituano (región Sao Paolo), odkiaľ ho v roku 2019 podpísal Arsenal FC.

Zdroj: thetimes.co.uk – Gabriel Martinelli s rodičmi

Angličanovi Jamesovi Maddisonovi zas učiteľka povedala, aby si nerobil zbytočné nádeje o tom, že jedného dňa bude hrať profesionálne futbal. Viac o príbehu Maddisona sa dočítate TU.

Viacerí srbskí reprezentanti prichádzali na svet v čase, kedy sa rozpadala Juhoslávia, niektorí účastníci MS boli v počiatkoch svojich kariér odpísaní, kritizovaní či zatracovaní. Majú spoločné minimálne dve veci: Odmietli sa vzdať a hrajú na svetovom šampionáte v Katare, kde slúžia ako inšpirácia chlapcom a dievčatám po celej planéte.

KOMPLETNÁ PONUKA VSTUPENIEK NA ŠPORTOVÉ PODUJATIA