Freiburg drží unikátnu sériu zápasov. Neuhádnete v čom!

3 minúty čítania
Autor: Ladislav Harsányi

Mužstvu SC Freiburg sa v tejto sezóne futbalovej nemeckej bundesligy zatiaľ darí nad očakávanie dobre. Po 9. kole okupuje druhú priečku tabuľky iba s trojbodovou stratou na taktiež neočakávaného lídra Union Berlín. Nie však o tom chceme teraz hovoriť. Ale o sérii sto zápasov mužstva v najvyššej nemeckej súťaži. Čoho sa týka?

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

Rekord len podčiarkuje vzostup klubu

V nedeľňajšom zápase na trávniku Herthy BSC Berlín (2:2) zaokrúhlili hráči Freiburgu svoju šnúru bundesligových zápasov bez toho, aby im vylúčili hráča na rovných sto. Nemecký rekord pritom prekonali už 20. augusta tohto roku v 3. kole súťaže proti VfB Stuttgart v poradí 94. duelom bez prerušenia bez červenej karty. A naďalej v sérii pokračujú, už sú na méte 100. V minulosti sériu bez červenej karty až trikrát prerušil bývalý slovenský reprezentant Karim Guédé, ktorý pôsobil vo Freiburgu v rokoch 2012 až 2018.

👉 prečítajte si: Karim Guédé: Práca skauta je pre mňa šitá na mieru

Štatistici si museli dlho zalistovať v evidencii, aby zistili, že posledným hráčom SC, ktorý nedohral ligový duel pre červenú kartu, bol 10. novembra 2019 v dueli proti Eintrachtu Frankfurt Vincenzo Grifo. Ten prišiel na ihrisko ako striedajúci hráč a rozhodca ho vylúčil v desiatej minúte nadstaveného času! Odvtedy hráči SC nevedia, čo to je inkasovať kartu červenej farby. Ak ešte vydržia mesiac, budú to tri roky v najvyššej nemeckej súťaži bez toho, aby mali vylúčeného hráča. Aj v rozbehnutej lige patria k najslušnejším tímom súťaže, inkasovali doposiaľ iba trinásť žltých kariet.

Zdroj: faz.net – Vincenzo Grifo

👉 Vstupenky a zájazdy na nemeckú ligu 🇩🇪

FC Burnley – najslušnejší klub v histórii anglickej Premier League?

K podobným štatistikám v jednotlivých ligách nie je jednoduché sa dopátrať. Pre porovnanie sme našli aspoň jednu elitnú ligu, konkrétne anglickú Premier League. Kto je jej rekordérom v počte zápasov bez červenej karty bez prerušenia v tejto súťaži?

Je ním FC Burnley, ktorý síce momentálne pôsobí v druhej anglickej lige (EFL Championship), ale je držiteľom rekordu Premier League v spomenutej štatistike. V nej jeho hráči nedostali červenú kartu v 119 po sebe nasledujúcich zápasoch! Rekord súťaže prekonali futbalisti Burnley ešte 21. augusta 2021 v dueli proti FC Liverpool, ktorý bol v poradí 95. bez vylúčenia ich hráča. Dovtedy bol rekordérom Ipswich Town s 94 zápasmi.

👉 Vstupenky a zájazdy na anglickú ligu 🇬🇧

Sériu sa Burnley podarilo ešte pekne natiahnuť a zastavili sa až na čísle 119. Šnúru im pretrhol Nathan Collins, keď 12. marca 2022 bol vylúčený v zápase s Brentfordom. Séria sa pretrhla po 1164 dňoch, alebo ak chcete po troch rokoch, dvoch mesiacoch a desiatich dňoch. Predtým dostal naposledy kartu červenej farby Robbie Brady v 90. minúte stretnutia proti Huddersfieldu (2. januára 2019).

Červená karta N. Collinsa, ktorá ukončila sériu Burnley bez vylúčenia (Zdroj: Youtube / officialburnleyfc):

Klub je anglickým rekordérom v počte zápasov za sebou bez vylúčenia aj na domácom štadióne TurfMoor, keď prekonal sériu FC Liverpool z rokov 1992 až 1999.

Majstrovská sezóna bez červenej karty

Nie je úplne častým zjavom ani to, že sa majstrom stane mužstvo v elitnej lige bez toho, aby počas sezóny nedostalo ani jednu červenú kartu. Také niečo sa podarilo napríklad Realu Madrid v minulej sezóne, keď získal titul bez toho, aby mu vylúčili čo len jediného hráča. Žeby išlo o „Pepe“, respektíve „Ramos“ efekt? 🙂 „Biely balet“ sa zaobišiel bez červeného trestu predtým naposledy v sezóne 1983/1984.

👉 Vstupenky a zájazdy na španielsku ligu 🇪🇸