Fotoreport: Madrid, kráľovské mesto s otvorenou náručou

Viete ktorý národ má najdlhšiu priemernú dĺžku života? Sú to Japonci, no v tesnom závese sa nachádzajú Španieli. Počas predĺženého víkendu v kráľovskom Madride sa presvedčíte, prečo je tomu tak.

Uvoľnený životný štýl domácich sa veľmi rýchlo prenáša aj na návštevníkov mesta. Veľkú časť z nich tvoria počas víkendov futbaloví priaznivci z celého sveta. V Madride má totiž domov najväčší futbalový klub sveta (ako o sebe neskromne vyhlasuje) Real, stále sa zlepšujúce Atlético a menšie kluby ako Rayo Vallecano či Getafe.

madrid-plaza-de-colon
Plaza de Cibeles s fontánou, pri ktorej oslavujú priaznivcu Realu výhry svojho tímu

Viac ako trojmiliónová metropola Španielska je známa ako mesto kultúry, ktoré je po storočia domovom kráľovskej rodiny, národných umelcov a španielskeho dedičstva v podobe múzeí, galérií, parkov a ďalších architektonických skvostov. Miest na návštevu je nespočet. Pri tvorbe čo najbohatšieho programu v Madride dopomôže včasné plánovanie a prehľadná sieť metra.

madrid-mapa

Keď ste v Madride po prvýkrát, určite nevynechajte prechádzku centrom. Začať môžete na Plaza de Espaňa a po Gran Via (ulica plná obchodov, navrhnutá po vzore ulíc v New Yorku) sa dostanete cez námestie Puerta del Sol až na Plaza Mayor. Pokračovaním v chôdzi už narazíte na kráľovský palác (Palacio Real), ktorý je sprístupnený verejnosti.

plaza-espana gran-via macko-2 mayor

Na východnom okraji centra je pre zmenu známe námestie Cibeles. Fontána na námestí zažíva nápor priaznivcov Realu vždy, keď Biely balet privezie domov novú trofej. Po chvíľi chôdze už vidíte najznámejšie múzeum v meste Prado s tisíckami exponátov.

cibeles-autobus fontana-cibeles

prado-2 prado

Na nedeľné dopoludnie nie je nič vhodnejšie, ako nákupy (buď na Gran Via alebo na blšom trhu El Rastro) a po dobrom obede prechádzka v parku Retiro.

rastro retiro

Hlavným záujmom našich klientov býva samozrejme futbal. Prehliadka štadiónov pomenovaných po pánoch, ktorý sa o výstavbu zaslúžili najviac (Santiago Bernabéu a Vicente Calderón) názorne ukáže rozdiely medzi moderným a klasickým ponímaním futbalu.

atletico-muzeum-stroj atletico-muzeum atletico-trofeje

atletico-satne atletico-striedacky atletico-prehliadka

Zatiaľ čo dosluhujúci štadión menej slávneho klubu evokuje minulé storočie, aréna Realu je miestom ktoré ponúka maximálny možný luxus. Nie veľa štadiónov sa môže pochváliť ideálne strmými tribúnami (hracia plocha je tak relatívne blízko aj pre sledujúcich na najvyšších tribúnach), pripravenými ohrievačmi v prípade chladného počasia na všetkých tribúnach či eskalátormi pre pohodlný presun na tribúny. Estadio Santiago Bernabéu je skrátaka miesto, kde chce hrať a fandiť každý.

real-madrid-restauracia-2 real-striedacka real-madrid-elche-96_1512

V deň zápasu je už možné vidieť pokročilú logistiku v praxi. Ani jeden z 80 tisíc návštevníkov štadióna sa dlhšie nezdrží v rade pri vstupoch na tribúny. Po zápase zasa netrvá viac ako 20 minút a chrám je kompltne prázdny. Bravo páni architekti.

stadion-fans Real Madrid - Eibar 2015 Real Madrid zájazd

Od sezóny 2017/2018 pocíti aj Atlético Madrid chuť supermoderného domova. Vicente Calderón totiž Los colchoneros vymenili za novučičký štadión Wanda Metropolitan pre 70 tisíc priaznivcov.

  

Víkend v Madride sa nezaobíde bez dobrého jedla. Miestne pochúťky nájdte všade od vyhlásenej tržnice Mercado pri Plaza Mayor až po reštaurácie s nádherným výhľadom na mesto či štadión Realu.

eating-mercado-3 eating-mercado eating madrid-eating-stadion

Zvlášť v mesiacoch mimo letnú sezónu platí, že návšteva Madridu ulahodí každému. Či už hľadáte slnečné lúče, nočný život, priateľské prostredie, alebo najlepší futbal v Európe. Všetko menované zažijete, ak si vyberiete z našej bohatej ponuky zájazdov. Poďte spoznať Madrid v sprievode našich delegátov, kráľovské mesto má otvorenú náruč.