Formula 1 v roku 2022: Iná, revolučná a ťažko predvídateľná

3 minúty čítania

Sezóna 2021 patrila v seriáli Formuly 1 k tým vôbec najatraktívnejším v histórii. Nasledujúci ročník prinesie množstvo zmien, z ktorých tie najdôležitejšie si priblížime v našom blogu.

Úvodné preteky v Bahrajne sú na programe v druhej polovici marca a meno (staro)nového majstra sveta sa dozvieme najneskôr 20. decembra 2022 v Abú Dhabí. Ak všetko pôjde podľa plánov, odjazdiť by sa malo rekordných 23 veľkých cien.

Prečo sme v úvode nášho blogu použili slovo revolučný? „Efjednotka“ totiž od nasledujúceho roku pristúpi k odkladanej zmene pravidiel, ktoré výrazným spôsobom zmenia dianie na trati.

Len v krátkosti: monoposty budú ťažšie, z dôvodu inak riešenej aerodynamiky aj pomalšie a jazdci budú jazdiť nie na 13-palcových, ale na 18-palcových pneumatikách.

To je len „výcuc“ z tých najdôležitejších technických zmien. Vedenie F1 tieto zmeny obhajuje s tým, že chce taký pretekársky stroj, s ktorým budú môcť piloti lepšie útočiť.

Mimoriadne zaujímavé pohyby sa udiali aj na prestupovom trhu. U „červených býkov“ sa zostava nemení a tímovým kolegom nového šampióna Maxa Verstappena bude opäť Mexičan Sergio Peréz. Ten najmä v závere uplynulej sezóny ukazoval, že je ochotný a schopný plniť úlohu tímovej dvojky v prospech mladého Holanďana.

Na Verstappena bude počas celého budúceho roka ešte väčší tlak ako tomu bolo v práve skončenej sezóne. Uvidíme, ako sa s ním dokáže tento talentovaný pretekár vysporiadať.

Nového „parťáka“ dostane Lewis Hamilton. Pravdepodobne najväčší talent v súčasnom štartovom poli George Russell si už počas ročníka 2021 nakrátko vyskúšal, aké je to jazdiť v monoposte Mercedesu. Od nasledujúcej sezóny už bude v jeho farbách pretekať pravidelne.

Russellov potenciál je nepochybne veľký a tak bude zaujímavé sledovať, či dostane v niektorých pretekoch v prípade dobrých výkonov šancu naplno ho preukázať.

Žiadne zmeny v personálnom obsadení monopostov sa z popredných tímov neudiali vo Ferrari ani v McLarene. Za zmienku však stojí napríklad príchod Yukiho Tsunodu do Alpha Tauri či úplne nová jazdecká dvojica v Alfe Romeo. Jedného skúseného Fína Räikkönena nahradil iný – Valteri Bottas.

No a meno jeho tímového kolegu sa zapíše do histórie „efjednotky“. Guanyu Zhou sa totiž stane prvým čínskym pretekárom v najslávnejšom motoristickom šampionáte.

Predpovedať priebeh nasledujúceho ročníka je mimoriadne náročné aj s ohľadom na už spomínané nové pravidlá, zmeny v obsadeniach jednotlivých monopostov, ale aj stále pomerne neistú pandemickú situáciu vo svete.

Čo je však jednoznačné,  súboj Lewisa Hamiltona s Maxom Verstappenom bude mať aj vzhľadom na okolnosti zo záveru práve skončeného ročníka ešte väčší náboj. Pridá sa k tejto dvojici v boji o majstrovský titul ešte niekto ďalší?

PRESVEDČIŤ SA MÔŽETE AJ NA VLASTNÉ OČI, STAČÍ SI VYBRAŤ Z NAŠEJ PONUKY ZÁJAZDOVVSTUPENIEK NA PRETEKY SERIÁLU FORMULY 1.

ODPORÚČAME: