Formula 1: Drive to survive (Prvá séria)

Píše Gabriel Vass, z prvého neobjektívneho športového portálu TakUrcitee.sk
3 minúty čítania

Cestovanie za športom nám pravidelne prináša inšpiráciu na futbalové príbehy a články. V CK FutbalTour evidujeme dlhodobo záujem aj o zájazdy na ďalšie športy a Formula 1 nie je výnimkou. Ak ste doteraz nevenovali motošportu pozornosť, po zhliadnutí dokumentu Drive to survive pravdepodobne zmeníte názor.

Ako obyčajný smrteľník viete Formulu 1 sledovať dvoma spôsobmi. Buď ste priamo na mieste konania pretekov, alebo si sadnete pred televízor. Všetko má svoje výhody aj nevýhody. Ak ste sa rozhodli vycestovať na okruh, vidíte všetko naživo, cítite vôňu spálených pneumatík a rev motorov doslova prechádza vašim telom. Je však možné, že vám niečo počas pretekov unikne. Ak však sedíte doma v pohodlí obývačky, vidíte kolízie zo všetkých uhlov a spomalene. Ale nie je tam tá pravá atmosféra a adrenalín ako keby to bolo priamo pred vami.

Streamovacia spoločnosť Netflix však prišla s námetom, ako vložiť pridanú hodnotu pre obe skupiny fanúšikov. A tak vznikol viacdielny seriál s názvom Drive to survive. Je to žáner behind-the-scenes, ktorý vás doslova zavedie do zákulisia jednotlivých stajní a na vlastné oči môžete sledovať prácu mechanikov, inžinierov ale aj samotných jazdcov svojho obľúbeného tímu. Všetko, čo ste doteraz o Formule nevedeli, vám tvorcovia seriálu prinášajú doslova na zlatom podnose.

Každá séria Drive to survive má desať epizód a mapuje udalosti predchádzajúceho ročníka. Prvá séria sa odohráva v sezóne 2018. Ak si náhodou pomyslíte, že koho vlastne zaujímajú tri roky staré preteky, ste na obrovskom omyle a prichádzate o veľa užitočných informácií. Okrem toho, úplne prvý diel seriálu je o Danielovi Ricciardovi, a toho pretekára má naozaj rád každý.

Televízny štáb Netflixu je doslova v pätách pretekárov, a divákovi prináša detailné informácie o fungovaní pretekov. Mapuje ich voľný čas, sleduje taktické pokyny počas voľných tréningov, kvalifikácie a samotných pretekov. Toto sa samozrejme nemusí páčiť každému, a tak práva na seriál neposkytli všetky tímy. V prvej sérii sa to týkalo najmä dvoch gigantov, MercedesuFerrari.

Priestor teda dostali ostatné tímy. Samozrejme, nemôžu chýbať momenty ako Hamilton alebo Vettel vyhrávajú preteky, ale zábery z ich stajní v tejto sérii nenájdeme.

Začína sa to teda u Daniela Ricciarda, ktorý v tom čase ešte jazdil za RedBull. Prevedie vás jeho domovským okruhom v Melbourne. Môžete spoznať Danielov súkromný život, jeho pretekárske začiatky v motokárach, svedectvá rodičov a mnoho ďalších vecí, ktoré by ste inak nemali šancu vedieť.

V ďalšej časti sa dej presúva do Španielska za Carlosom Sainzom. Je zaujímavé sledovať, ako sa z jeho idolu, Fernanda Alonsa, teraz stáva jeho rival, ktorého musí na trati predbehnúť.

Vyhrať v Monacu je sen každého pretekára. A spôsob akým to dokázal Ricciardo s pokazeným motorom, je niečo, čo sa tak ľahko nevidí.

Spoznáte aj tím Renaultu s jeho svojským šéfom, Cyrilom Abiteboulom, ktorý musí riešiť nespokojnosť RedBullov s motormi francúzskej značky.

V ďalších epizódach sa postupne predstavujú mladíci GaslyLeclerc, večne dusná atmosféra v stajni Haasu, miliardár Lawrence Stroll, ktorý pretláča svojho syna a zaručuje mu miesto v tíme Force India a mnoho ďalších momentov zo zákulisia Formuly 1.

Nemusíte byť veľkými fanúšikmi Formuly 1, ale ak vás to chytí, tento seriál zhltnete za menej ako tri dni. Na svete je len 20 pretekárov, ktorý si môžu sadnúť do jedného z desiatich monopostov. A vy nemusíte byť jeden z nich, aby ste mohli spoznať zákulisie tohto motoršportu. Postačí vám na to seriál Drive to survive od Netflixu.

V ďalšej časti si priblížime druhú sériu. Niektorí jazdci zmenia tímy, Ferrari a Mercedes súhlasia s natáčaním seriálu a môžete sa tešiť aj na nezabudnuteľného šéfa Haasu, Günthera Steinera.