Finále FA Cup: Diabli chcú roztrhať papierové predpoklady

4 minúty čítania
Autor: Jakub Vaverka

Manchester City zažíva pravdepodobne svoju najlepšiu sezónu v histórii. Klub vyhral Premier League tretíkrát za sebou, figuruje vo finále FA Cupu a aj vo finále Ligy majstrov. Manchester United je víťazom ligového pohára, ktorý bol pre Diablov prvou trofejou od roku 2017. Vo Wembley nás počas prvého júnového víkendu čaká stret anglických futbalových ťažkých váh.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach FacebookInstagram Tik-Tok

Posledná možnosť „prekaziť“ plán?

Plánom Manchestru City je získať v tejto sezóne historické treble. Spomedzi anglických klubov sa to v minulosti podarilo iba Manchestru United, keď v roku 1999 vyhral Premier League, FA Cup aj Ligu majstrov. Sky Blues Champions League nikdy nevyhrali, pričom v končiacom sa ročníku majú v Istanbule proti Interu Miláno jedinečnú príležitosť na svoj premiérový triumf. Ešte predtým môžu ovládnuť aj domáci pohár, najstaršiu pohárovú trofej na svete, FA Cup. Manchester United je proti.

Diabli nezažívajú takú dobrú sezónu ako ich mestský rival, ale v januári, v doposiaľ poslednom vzájomnom zápase, dokázali favorizovaný Manchester City zdolať 2:1. Tím z Old Traffordu sa teší zo zisku prvej trofeje od roku 2017, zabezpečil si účasť v budúcoročnej edícii Champions League a klub sa po odchode Cristiana Ronalda stabilizoval na ihrisku aj mimo neho. Favoritom pohárového finále bude pred vypredaným londýnskym Wembley rozhodne družina Pepa Guardiolu, ale odpísať Red Devils by sa rovnalo hriechu.

Manchester United má motiváciu navyše, ak totiž tím holandského trénera Erika ten Haga zvíťazí, Diabli aj naďalej ostanú jediným klubom z Anglicka, ktorému sa podarilo získať treble. K tomu treba dodať fakt, že keby MU zakončí ročník s dvoma trofejami a účasťou v TOP 4, dozaista by sa to považovalo za úspech a ďalší krok smerom k návratu na tie najvyššie priečky. Zápas sa odohrá 3. júna 2023 na štadióne Wembley o 16:00.

Kto môže rozhodnúť?

Zraky priaznivcom budú uprené predovšetkým na Nóra Erlinga Brauta Haalanda, ale z tímu Manchestru City dokáže udrieť prakticky každý. Vo výbornej forme hrajú Kevin De Bruyne, Ilkay Gundogan aj Bernardo Silva, svoje príležitosti využívajú aj Jack Grealish, Phil Foden či Julian Alvarez.

Pep Guardiola má k dispozícii káder plný hviezd a kvality, pričom aj keby niekto nemal svoj deň alebo sa nedajbože zranil, z lavičky náhradníkov ho môže zaskočiť nemenej pripravený spoluhráč pripravený nechať na ihrisku všetko. Treba si ale uvedomiť, že finále FA Cupu je jeden zápas, jeden konkrétny deň, nie je to Liga majstrov a ani Premier League. A teda, Manchester United sa musí svojmu súperovi vyrovnať počas 90, prípadne 120 minút, nie v dlhodobej súťaži.

LAST MINUTE: Finále FA Cupu: Manchester City – Manchester United (letecky) od 990 EUR

Hrozbami z kádra Diablov sú hlavne Marcus Rashford či Bruno Fernandes, ale kto MU v tejto sezóne sleduje pravidelne, potvrdí, že v kádri ten Haga sa nachádza viacero mien, ktoré to môžu zobrať na seba.

Kľúčové môžu byť aj výkony brankárov, Ederson Moraes z Manchestru City je takmer bezchybný, pričom David De Gea z Manchestru United vie predviesť historické zákroky, no pár momentov na to urobiť školácku chybu. Vo finále býva zvykom, že ide o detaily, každá jedna situácia či šanca môžu urobiť rozhodujúci rozdiel.

👉 prečítajte si: Atmosféra v Premier League: Kde sa fandí najlepšie? (VIDEO)

Nadnesene sa dá tvrdiť, že zo všetkých súperov, ktorí proti Cityzens v ceste za treble a FA Cupom môžu v závere ročníka stáť, patrí Manchester United práve medzi tých najnáročnejších a najmenej príjemných.

Venujte DARČEKOVÚ POUKÁŽKU na VSTUPENKY a ZÁJAZDY