FC Barcelona je (konečne) na správnej ceste: Akým smerom kráča Real Madrid?

5 minút čítania
Autor: Jakub Vaverka

Jar v Španielsku bude v znamení hneď troch zápasov nezmieriteľných rivalov Barcelony a Realu Madrid. El Clásico uvidíme v španielskej La Lige (19.3) a hneď dvakrát v semifinále Copa del Rey (2.3 a 5.4). Budú mať tieto detailne sledované merania síl svojho favorita? 

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

Barcelonská spokojnosť a tvrdá práca

Futbalisti FC Barcelona sú aktuálnym lídrom španielskej La Ligy a okrem ofenzívnej sily sa prezentujú aj prepracovanou defenzívnou činnosťou. Na ich hre vidieť rukopis trénera Xaviho, ktorý prekonal náročný úvod svojho pôsobenia na Camp Nou a poctivá práca prináša prvé výsledky. V uplynulých rokoch sa toho v metropole Katalánska udialo viac než dosť. Medzi najvýraznejšie udalosti určite treba zaradiť neslávny odchod Lionela Messiho v lete 2021 do Paríža Saint-Germain, keďže Barca nemohla kvôli finančným pravidlám zaregistrovať jeho zmluvu.  

A taktiež je dôležitá informácia, že prezidentom FCB je Joan Laporta. Často kritizovaný muž, ktorý by však za Blaugranas aj dýchal, nemá problém robiť nepopulárne kroky, ukončovať kontrakty či investovať do hráčov, ktorým končí zmluva a získavať ich za výhodných podmienok. Aj keď Laporta nie je svätý, je to pravdepodobne ten správny chlapík, ktorý by mal katalánskeho giganta previesť „postmessiovským“ obdobím. A keďže je trénerom Xavi, spokojní sú aj fanúšikovia, ktorí museli okrem Messiho odchodu akceptovať aj dve vypadnutia z Ligy majstrov po skupinovej fáze, na čo doposiaľ neboli zvyknutí. 

Zdroj: bleacherreport.com/foto: Etsuo Hara(Getty Images)

Aktuálne to vyzerá, že Barcelona je na správnej ceste. Xaviho filozofia sa prejavuje v predvedenej hre, klub rozumnejšie hospodári a kabína sa zbavila legendárnych, no rušivých elementov ako Dani Alves či Gerard Piqué. Každý jeden malý kúsok diania tvorí kompletnú mozaiku.

Fungovanie Blaugranas sme mohli vidieť vo finále španielskeho superpohára v Saudskej Arábii, kde Katalánci zaslúžene zdolali Real Madrid 3:1 a získali prvú trofej v tomto kalendárnom roku. Mladíci Gavi a Pedri majú dôveru vedenia, darí sa im podávať stabilne kvalitné výkony a potvrdzujú, že patria medzi najväčšie futbalové talenty súčasnosti. 

„Xavi bol trénerom už v období keď hrával. Momentálne sa mu darí veľmi dobre, pracuje s kvalitnými hráčmi s veľmi dobrou budúcnosťou,“
povedal pre magazín Marca Raúl González, legenda Realu Madrid.

Vo výbornom svetle sa taktiež ukazuje dánsky obranca Andreas Christensen, ktorý prišiel zadarmo z londýnskej Chelsea a kvalitnými posilami sú aj Jules Koundé či možno prekvapivo Marcos Alonso. O prínose Roberta Lewandowskeho ani nie je potrebné písať, je to gólostroj, ktorý sa FCB opláca po každej stránke. Brankár Ter Stegen našiel stratenú formu a vysoký štandard odvádzajú aj Frenkie de Jong či Ousmane Dembélé.

Xavi vyslovene vie, čo robí a jeho tím má hneď viacero spôsobov, ako dokáže svojich súperov zraziť do kolien. Samozrejme, kým FC Barcelona opäť bude v úzkej špičke európskeho futbalu ešte prejde nejaký čas, ale ak by bolo potrebné pred blížiacimi sa El Clásicami vybrať favorita, voľba by padla práve na klub z Camp Nou. 

Madridské bolenie brucha po zákuskoch? 

Majstrovstvá sveta v Katare zanechali na viacerých európskych veľkokluboch svoje stopy. Predsa len, keď vám odíde veľká časť kádra v rozbehnutej sezóne na mesiac preč, je to následne v ligovej súťaži cítiť. Real Madrid je jedným z najviac zasiahnutých veľkoklubov. Viaceré opory kráľovského veľkoklubu akoby nemali potrebnú iskru či motiváciu. Koniec koncov, niektorým sa niet čo čudovať, Biely Balet zažil nie tak dávno úspešné obdobie, vyhral španielsku ligu a prestížnu Ligu majstrov. Vzhľadom na to, že ročník 2022/2023 „rozbil“ svetový šampionát, je na mieste si myslieť, že pár hráčov Merengues to v aktuálnej sezóne berie štýlom „nejako to dohrať“ a následne začať odznova.

Zdroj: marca.com

Možno je pravda inde, ale faktom je, že Biely Balet stráca body v tesných zápasoch a taktiež nedokáže naplno bodovať ani proti outsiderom, ktorí prídu na Santiago Bernabeu poctivo brániť. Byť neustále motivovaný a podávať prvotriedne výkony nie je tak jednoduché, ako by sa pri pohľade zvonka mohlo zdať.

Hviezdny Karim Benzema mal zdravotné problémy a cítiť, že jeho výkonnostný vrchol zrejme prišiel v kalendárnom roku 2022. Vinicius a Rodrygo majú naďalej obrovský potenciál, ale ich konzistencia utrpela, pričom to isté sa dá napísať aj o mladíkoch Eduardovi Camavingovi a Aurelienovi Tchouamenim. Nepresvedčivé výkony znamenajú, že Real sa v lige dostal do viacbodového manka na Barcelonu a je otázne, či svojho večného rivala dokáže dobehnúť.

„Zlepšujeme sa a tento titul nám dá impulz, aby sme bojovali o všetko, čo zostáva, čo aj urobíme.“Mnoho hráčov ako Benzema sa vracia, Militao je už pripravený a všetci sa zlepšujú, aj keď za tým boli nejaké zlyhania.“
Carlo Ancelotti po úspešnom finále Majstrovstiev sveta klubov
Zdroj: eurosport.com/foto: Getty Images – Florentino Perez

Samozrejme, ročník pre RM stále môže byť úspešný. Musí však zvládnuť náročnú cestu play-off Ligy majstrov, ktorá začne v osemfinále proti Liverpoolu FC, pričom v Copa del Rey čaká v semifinále na „Pusinky“ práve vyššie spomínaná Barcelona. Madridčania nehrajú iba o ocenenia a tituly, ale viacerí z nich aj o svoju budúcnosť. Hovorí sa, že by po sezóne mohli odísť Luka Modrič či Marco Asensio, pričom istú pozíciu nemá ani taliansky kouč Carlo Ancelotti. Každopádne Real disponuje dostatočnou kvalitou aj do budúcna.

Prezident Bieleho Baletu Florentino Perez je skúsený biznismen, ktorý vie, že na úspech musí robiť veľké a niekedy nepopulárne rozhodnutia. On s tým problém ale nemá a nikdy ani nemal. Najbližšie týždne preto vo veľkej miere načrtnú, aké leto môžeme v hlavnom meste Španielska očakávať. A možno je na paniku priskoro, Real skončí ročník so ziskom dvoch alebo troch trofejí a bude pokračovať v nastolenom trende aj v budúcich rokoch. Vo veľkej miere o ďalšom osude madridského veľkoklubu napovedia aj tri jarné zápasy s FC Barcelona. 

VSTUPENKY a ZÁJAZDY na FC BARCELONA a REAL MADRID CF