Fanúšikovia ukončili reprezentačný bojkot, je tu však ALE…

Je to už dávno, kedy na zápasoch reprezentácie Slovenska vládla takáto atmosféra:

Teraz prichádza skvelá správa pre slovenský futbal, ktorú na svojom facebookovom profile uviedla Asociácia fanúšikov Slovenska:

„Dňa 9. januári 2016 sa v Banskej Bystrici uskutočnilo zasadnutie Asociácie fanúšikov Slovenska. Stretnutia sa zúčastnili zástupcovia fanklubov všetkých tradičných futbalových klubov na Slovensku – Spartaka Trnava, Slovana Bratislava, Dukly Banská Bystrica, MŠK Žilina, Tatrana Prešov, VSS Košice a FC Nitra. Predmetom stretnutia bola predovšetkým otázka ukončenia bojkotu reprezentácie SR.

Po veľmi náročnej a dlhej diskusii, sme dospeli k stanovisku, ktoré bez rozdielu schválil všetky často konkurenčné tábory. Asociácia fanúšikov Slovenska a jednotlivé fankluby podmienečne prerušujú bojkot reprezentačných zápasov a vracajú sa k aktívnemu fandeniu na tribúnach a podpore reprezentácie. Zároveň sa fankluby dohodli na tzv. reprezentačnom zmieri.

ZÁJAZDY NA ME 2016

Nie je tajomstvom, že postoje jednotlivých fanklubov, dokonca každého aktívneho fanúšika futbalu sú rozpoltené. Mnohí z nás za roky neriešenia problémov nás fanúšikov dospeli až do nezáujmu a apatie o akékoľvek reprezentačné futbalové dianie. A nie je sa čomu diviť. Na druhej strane však nemožno prehliadať vzmáhajúci sa záujem o zápasy reprezentácie, ktorý prišiel so zlepšujúcimi výkonmi a s postupom na Euro 2016. Nie však tieto okolnosti boli tým dôvodom, prečo sme nakoniec dospelí k podmienečnému prerušeniu bojkotu zápasov reprezentácie a jeho nehradení aktívnou formou.

Záujem o aktívny fanúšikovských život, ktorý spočíva v pravidelnej účasti na domácich aj hosťovských zápasoch, príprave choreografií a aktívnej podpore celozápasovým povzbudzovaní, klesá. Na vine je jednak konkurencia iných voľnočasových aktivít, ale najmä úbohý stav štadiónov, často chýbajúci akýkoľvek servis pre hosťujúcich fanúšikov – toalety, občerstvenie, zato pravidelne zbytočné šikanovanie a kriminalizácia tzv. ultras fanúšikov. Zbytočne zaznieva z úst futbalových odborníkov, funkcionárov a novinárov názor, že s podporou aktívnych fanúšikov sa aj z nášho podpriemerného slovenského futbalu stáva zážitok, keď každodenná futbalová realita je úplne opačná.

Práve preto, že máme záujem zaktivizovať fanúšikovské základne ešte nedávno elitných slovenských futbalových klubov a opätovne vyvolať fanúšikovský esprit, rozhodli sme sa aktívne podporovať našich chlapcov na zápasoch reprezentácie. Pretože si to za svoje výkony zaslúžia a preto, aby sme prezentovali hrdosť na naše farby.

Ako sme už uviedli, prerušenie bojkotu a prechod k aktívnym formám protestu je podmienečný. Na jeden rok. Stále sa domnievame, že opakované prísľuby o zmenách v prístupe k fanúšikom zostali nenaplnené. Napriek tomu, že v mnohých kluboch sa komfort fanúšika zlepšil – vybudovaním nových štadiónov alebo ich renováciou, najmä tradičné bašty futbaly prežívajú svoju klinickú smrť. Sme si vedomí, že k pozitívnym zmenám nedôjde ihneď šibnutím čarovného prútika. Budeme radi, ak zodpovední využijú maximálne tento čas na to, aby sme sa mohli spoločne z futbalu len radovať a užívať si každý match-day na štadiónoch. Tam, kde to máme najradšej!

Slovensko, do toho!“

Marián Galbavý
Predseda Asociácie fanúšikov Slovenska (AFS)

ZÁJAZDY NA ME 2016