Fanúšikov sprievodca na EURO 2016 – časť prvá

Otvárací zápas ME 2016 je čoraz bližšie a akoby náhodou pripadá na dátum, kedy nám príde vôbec tá najkrajšia SMSka v mesiaci. Manželke cez VIAMO rovno hoďte litrík na udobrenie a hurá do Francúzska! To si nemôžete nechať ujsť. Ktovie, kedy najbližšie k nám bude žreb, los, sob a futbalová forma tak naklonená a dostaneme sa na ďalší šampionát. Ale pozor, to nie je nákupné centrum v Bratislave. Tam si nestačí kúpiť diaľničnú známku a potom na poslednom kruháči doľava. Preto ponúkam tipy, triky k vašej ceste za futbalom. Predpokladám, že sa najviac zíde šoférom áut, keďže pri ceste autobusom, prípadne vlakom, nemá nikto potrebu kontrolovať vodiča.

la-facture-est-beaucoup-plus-salee-que-prevue-pour-l-euro_3823805_1000x500

Cesta do Bordeaux

Prvým krokom k úspechu bude dostať sa Bordeaux. Mesta, kde naši odohrajú úvodný zápas proti Balesu. 1900 kilometrov vypočítal Michelin na 18 hodín jazdy autom, čo nikto okrem tureckých kamionistov nedokáže urobiť bez prestávky. S vašou partičkou si postupne prefrčíte cez Rakúsko, Nemecko a nakoniec na celkom dlhú dobu spoznáte aj cesty Francúzska. Takže, čo okrem peňazí na to potrebujete?

Bordeaux-getting there-bridge-large

Peniaze. Platí sa za všetko, ale hlavná položka bude benzín a povolenie používať diaľnice krajín, ktoré ich dostavali skôr, ako my. Rakúsko stále funguje na princípe diaľničných známok, Nemeckom prejdete bez povinnosti niečo dokupovať a vo Francúzsku platíte, rovnako ako v Chorvátsku, mýto. Cesta z Bratislavy do Bordeaux by vás mala stáť okolo 220 € . Pokiaľ sa teda neveziete v superšporte, alebo Vaculíkovom Aeromobile. Takže jediná možná otázka na úvod je, ako silno veríte našim a teda aký dlhý by mal váš pobyt byť? Povedzme, že idete iba na skupinovú fázu, takže vám postačí aj 10dňová známka v Rakúsku. Tá vás vyjde na 8,8 € .

08509402b4cce93c283dbfef902c5fb54ec2d0f3-bordeaux

V krajine Márie Terézie a Davida Alabu sa príliš nezdržujte, na Vianočné trhy ste tam už o chvíľu. Jediná vec, ktorú si z Rakúska zoberte, je palivo. Natankujejte tesne pred opustením krajiny. Lacnejšie už to počas vášho výletu nikde nedokážete. A potom stačí chvíľku vydržať a nájdete sa v Mníchove. A tam už sa oplatí urobiť si menšiu pauzičku. Múzeum BMW, Alianz Arena, budova radnice, alebo Olympijský park stoja za návštevu. Ak vám nejaký ten čas predsalen zostane, tesne za mestom nájdete Dachau. Cestou ďalej narazíte na ďalšie automobilovo známe mesto Stuttgart. My, majitelia Porsche vieme, kde sa vyrábajú naše autá. A potom pomaly, ale isto opúšťame krajinu majstrov sveta, aby nás privítali mýtne poplatky vo Francúzsku. Benzín oproti Nemecku jemne zlacnieva, ale nebojte, tá úspora sa niekde doženie. Trasa sa vyhýba väčším mestám, takže vám zostáva len kochať sa okolitou krajinou a platiť mýto všade tam, kde treba. Spolu by to malo robiť 55 €, pokiaľ zase nikto nebude štrajkovať.

Dokázali ste to, ste v Bordeaux. Zaparkujte auto pri hoteli a stretneme sa o hodinu.

miroird'eau

Bordeaux

Na štadión v Bordeaux trafíte. To je tam, kam prúdia všetci fanúšikovia. Čo sa týka cestovania po meste, máte v podstate dve možnosti. Buď si kúpite za 24 € jednodňový CityPass, ktorý okrem vstupov do múzeí a rôznych miestnych atrakcii ponúka aj zdarma cestovanie MHD. Alebo si na prepravu po meste, ktorá okrem autobusov a električiek zahŕňa aj lodnú prepravu, vyberiete jednu z Tickarten. Tie sa predávajú podľa počtu jázd, ako na kolotočoch. Jedna jazda vás vyjde na 1,5 €, 10 jázd 12,4 €. Dôležité je poznamenať, že jedna jazda sa chápe ako jedna hodina, takže akoby ste si kúpili hodinový prestupný lístok. Ak sa vám nechcú strážiť hodiny, kúpte si lístok na deň za 4,6 €, prípadne na týždeň za 12,4 €. Milovníkov nočného života poteší aj možnosť kúpy nočného lístka, platného od 19.00 do 5.00, iba za 2 €.

elektricka

Čo robiť v Bordeaux pred a po zápasoch?
Najväčšia zábava bude určite vo fanzóne na Esplanade des Quinconces. Zoznam výstav všetkého možného je nekonečný. Ale okrem toho, že svoje oči nakŕmite kvalitným futbalom, nezabudnite nakŕmiť aj seba. V celom Francúzsku na to máte super možnosť takmer na každom kroku. A čo by to bolo za Francúzsko, keby ste nenavštívili jednu z viníc, prípadne si nevychutnali vínnu cestu loďou. Víno v tomto regióne na vás číha takmer na každom kroku, takže šnúrky zaviazať a pevným krokom vpred.

PHO3e501f96-517e-11e5-9734-1b954a15aca3-805x453

 

Autor: Richard Hanzlík