EXKLUZÍVNE: Podľa Laurinca môže byť narušená hegemónia „európskych“majstrov sveta

3 minúty čítania
Autor: Milan Valko

František Laurinec v rokoch 1999-2010 stál na čele Slovenského futbalového zväzu a ako prvý Slovák v histórii bol členom Výkonného výboru Európskej futbalovej únie (UEFA), v ktorom pôsobil dve funkčné obdobia.  Naďalej je delegátom UEFA a tiež aj konzultantom pre veci, ktoré sa týkajú právnych predpisov a bezpečnosti na štadiónoch. S týmto fundovaným funkcionárom sme sa porozprávali na aktuálne témy pred začiatkom MS v Katare, ktoré sa začnú 20. novembra. 

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

Vyťaženosť hviezd môže byť problém

Veľkou nevýhodou takmer všetkých reprezentácií je, že do šampionátu vhupnú bez nejakej dôkladnej prípravy a väčšina z nich neodohrá ani jeden prípravný zápas. Ako sa to môže prejaviť na ich hre?

Je to veľmi zaujímavá otázka, nad týmto problémom jednotlivých reprezentácií som tiež rozmýšľal, ako ho vyriešia. Ďalšou ich veľkou nevýhodou je, že tomuto krátkemu prípravnému obdobiu predchádzal od začiatku tohto ročníka veľký počet zápasov v domácich súťažiach, v európskych pohároch a v Lige národov. Takže najmä top hráči boli doteraz extrémne vyťažení, na čo môžu doplatiť veľké reprezentácie.

Naopak, menšie by mali mať výhodu v tom, že ich hráči neodohrali toľko ťažkých zápasov. Mohli by teda prekvapiť. Napríklad hostiteľská krajina Katar už niekoľko rokov pracuje s týmto výberom ako s klubom. Mužstvo je teda zohraté, oddýchnuté a dobre pripravené na ťažké zápolenia. 

Od roku 2006 titul majstra sveta získali reprezentácie z Európy – Taliansko, Španielsko, Nemecko a  Francúzsko. Bude dominancia tímov zo starého kontinentu pokračovať aj na týchto MS?

Obávam sa, že nie a to z toho dôvodu, ktoré som už spomínal v predchádzajúcej otázke. Tieto reprezentácie sa zídu iba 8-10 dní pred začiatkom MS, preto si myslím, že top európske výbery nemusia byť v optimálnej športovej forme. Takže môže byť ich hegemónia narušená.

Favoritov je viacero, kto bude čiernym koňom?

Za najväčších favoritov považujem podľa zloženia kádrov Brazíliu, Argentínu a Francúzsko. Predpokladám aj nejaké prekvapenie, niekto sa stane čiernym koňom MS, možno Holandsko, Belgicko, ktoré majú veľa výborných hráčov. Dosť čakám aj od Anglicka, uvidíme v akom fyzickom stave po veľmi náročnom programe sa predstaví na šampionáte.

zdroj: Getty/uefa.com

Je veľká škoda, že na MS z rôznych príčin, hlavne pre zranenia, bude chýbať množstvo kvalitných futbalistov a u niektorých do poslednej chvíli visí otáznik.

Žiaľ, zranenia patria k futbalu, niektorí sú vyradení už dlhodobo, ako napríklad Pogba či Wijnaldum. Iní doplatili na veľmi náročný program, najnovšie sa vážnejšie zranil útočník Timo Werner, ktorý nepomôže Nemecku na MS a problémy hlási aj Sadio Mané zo Senegalu. Ešte cez tento víkend sa s výnimkou španielskej La Ligy naposledy hrajú európske súťaže a treba len veriť, že sa už nikto z elitných hráčov nezraní. 

👉prečítajte si aj: MS v Katare budú labuťou piesňou aj pre ďalšie veľké hviezdy

Rozlúčka hviezd a formátu s 32 tímami

Pre Lionela Messiho a Cristiana Ronalda pri ich piatej účasti na MS to je posledná šanca vyhrať najväčšiu trofej, ktorý im chýba v ich bohatej zbierke. Myslíte si, že by sa to jednému z nich mohlo podariť?

Argentína má vždy veľké ambície a Portugalsko už neraz dokázalo, ako v roku 2016, keď získalo titul majstra Európy, že je turnajovým mužstvom. Navyše má obrovské množstvo nesmierne talentovaných hráčov vo všetkých najlepších ligách. Takže všetko je možné, Messi a Ronaldo určite budú mať obrovskú motiváciu dokráčať so svojimi mužstvami čo najďalej.  

Tohtoročné MS sa naposledy uskutočnia s 32 účastníkmi. Na budúcom svetovom šampionáte v roku 2026 v Kanade, Mexiku a USA sa predstaví 48 mužstiev. Nebude ich veľa a neprejaví sa to na slabšej úrovni MS?  

Na to sú dva pohľady. Samozrejme, menší počet účastníkov zaručuje väčšiu kvalitu a vyrovnanosť zápasov. Na druhej strane, keď sme ešte za mojej éry so Škótmi bojovali o rozšírenie formátu ME, tak sme to robili preto, aby aj menšie krajiny mali šancu dostať sa na takéto podujatie a mohli tak viac spopularizovať futbal a získať preň lepšie ekonomické podmienky hlavne pre mládež.

Takže navonok tento formát je veľký, ale v súčasnosti je už na svete 48 dobrých mužstiev. Futbal všade napreduje, v ázijských krajinách a viacerí hráči z Afriky hrajú v top ligách.

8x súčasťou šampionátu

Budete mať možnosť vidieť na vlastné oči niekoľko zápasov na MS?

Prvý raz od roku 1990, kde som bol na šampionáte v Taliansku technický vedúci mužstva československej reprezentácie, nebudem účastníkom MS. Jednak preto, že už nepracujem pre FIFA, ale tento termín mi nejako nevyhovuje a nemám už ani takú ambíciu pokračovať v tejto sérii. Vidieť osemkrát za sebou MS je aj tak pekné číslo.

História MS: Španielsko (1982) a Mexiko (1986) 👆

Majstrovstvá sveta vo futbale sa v Katare začínajú už v nedeľu 20. novembra. Pri tejto príležitosti sme si pre vás pripravili sériu zaujímavých blogov z histórie, ale aj súčasnosti najväčšieho futbalového sviatku sveta.