Európa ide do finále, štyria nejlepší v rozhodujúcich súbojoch

Píše Richard Hanzlík, z prvého neobjektívneho športového portálu TakUrcitee.sk

Tak to bolo semifinále. V Lige majstrov sme videli spolu 20 gólov a obidva súboje boli napínavé až do posledných sekúnd. Futbal znovu bavil a to pravé orieškové, zaliate 24-karátovým zlatom, má ešte len prísť. O trofej Ligy Majstrov si to 26. mája v Kyjeve rozdá Real Madrid s Liverpoolom. Tú druhú najcennejšiu trofej dvihne už v stredu 16. mája nad hlavu v Lyone lepší z dvojice Atlético Madrid a Olympique Marseille.

90 minút od večnej slávy

Real Madrid dokázal pred rokom nemožné. Prvýkrát obhájil víťazstvo v Lige majstrov a tento rok chce ísť ešte ďalej. Majstrovský hattrick by sa v budúcnosti veľmi ťažko prekonával.

Romanca kráľovského klubu s najkrajšou futbalovou súťažou sveta je až dychberúca. Madrid cestou skolil majstra Francúzska, Talianska, Nemecka a ak dokáže zdolať aj zástupcu z Anglicka, bude sa právom tešiť. Takú ťažkú cestu nemôžete prejsť spoliehajúc sa len na šťastie a náhodu.

Bayern bol viac ako vyrovnaným súperom, lepším v obidvoch zápasoch, ale futbal sa hrá len na tie góly, ktoré naozaj strelíte. Lewandovski akoby myslel na letný prestup do metropoly Španielska a jeho góly mužstvu chýbali. Ak by bol fit aj Manuel Neuer, možno by sa dnes do Kyjeva chystali fanúšikovia Bayernu.

Ale Real si odtrpel svoje a znovu dokázal, že toto mužstvo nemôže nikto odpisovať. A nielen kvôli Ronaldovi. Zidane dal dokopy tím, ktorý sa nezloží pod tlakom súpera a vie vyhrať aj v zápasoch, ktoré pred rokmi pod tlakom prehrával. Modrič s Kroosom hrajú už tretí rok za sebou vo vrcholnej forme a vďaka nim šliape mužstvo ako neľútostný stroj. Ronaldovi stačí už len čakať na šance, ktoré skôr, či neskôr prídu. Ale na Národnom športovom komplexe Olimpijsky budú musieť zaradiť ešte o jednu úroveň vyšší prevodový stupeň. Zápasy proti Kloppovemu mužstvu stoja extrémne veľa síl.

Liverpool vniesol do súťaže čerstvý vietor, ktorý sa v protiútokoch mení na ničiaci uragán. Rekordér v počte strelených gólov si najprv poradil s Portom, aby mohol vyradiť jedného z TOP favoritov súťaže. Guardiola a jeho City aspoň majú o rok na čom popracovať.

Táto výhra automaticky pasovala Kloppovu partiu do role favoritov na celkové víťazstvo. Obzvlášť po tom, ako im los namiesto Barcelony do cesty postavil AS Rím. Akokoľvek človek rešpektuje všetky mužstvá v Lige majstrov, Rimania boli najslabšou časťou v semifinálovej mozaike. Ale aj napriek prehre 2-5 na Anfielde dokázali doma bojovať až do posledných sekúnd a výhrou 4-2 sa rozlúčili so sezónou dôstojne.

Čo čakať vo finále? To si málokto trúfa predpovedať. Stretnú sa dva úplne odlišné herné štýly. Real môže mať problémy s rýchlosťou tria Salah – Firmino – Mané, na druhej strane obrana je slabinou Liverpoolu a proti kvalite, akou disponuje Real, by sa to malo ukázať v plnej kráse. Ronaldo sa do finálového zápasu dá určite po ľahšom zranení dokopy, pretože toto je fórum, ktoré tí najlepší svetoví hráči milujú. Podarí sa Realu do tretice obhájiť a získať tak už trofej s číslom 13, alebo to Liverpool dokáže šiestykrát? Ja by som si tipol, že tento zápas pôjde až do pokutových kopov. Nech máme z toho finále čo najviac.

V Lyone bitka dvoch armád

Futbal je krutý. Aká krásna rozlúčka by to bola pre Wengera, ak by mohol doma vyhrať pre Arsenal poslednú trofej. To by ale jeho mužstvo v prvom zápase proti Atléticu muselo lepšie využiť výhodu presilovky a potom v Madride ukázať viac, ako len myšlienkovú snahu.

Ozil zase na 90 minút zmizol a mužstvu chýbalo nasadenie hodné tejto fázy súťaže. Simeone si odvetu pozrel z tribúny, ale aj tak v tom priestore nabehal viac kilometrov ako väčšina hráčov Gunners. Atleti znovu dokázali, že patria roky medzi najúspešnejšie mužstvá v Európe čo sa týka prebojovania sa do finále.

Proti červeno-bielej armáde sa v Lyone postavia bojovníci zo Stade Vélodrome. Možno trochu nečakaný finalista, kto však sledoval zápasy mužstva, ten nad jeho finálovou účasťou musí krochkať radosťou. Pod taktovkou Payeta, Ocamposa, Thauvina a hlavne kouča Rudiho Garciu ukazujú naozaj pekné ofenzívne predstavenia.

Proti Salzburgu boli v úlohe favorita, doma si s mužstvom RedBullu poradili 2:0 a v Mozartovom meste postup zachraňovali až gólom z predĺženia. Marseille jednoducho nie je nudné a tak aj vyzerajú jeho zápasy. Simeone bude musieť znovu postaviť dobré obranné základy, pretože jeho skúsené mužstvo bude stáť proti veľmi, veľmi hladnému súperovi.

Tak čo poviete, budú v Kyjeve a Lyone oslavovať znovu tímy zo Španielska, alebo sa konečne dočkáme oživenia? Ponuku zájazdov a vstupeniek na finálové zápasy nájdete TU.