El Clásico – lahôdka medzi futbalovými zápasmi

Píše Richard Hanzlík, z prvého neobjektívneho športového portálu TakUrcitee.sk

Vo svete existuje veľa kvalitných zápasov. Ale iba jeden z nich si môže povedať, že sa kvôli nemu zastaví futbalový život v celej Európe. Veľké El Clasico, symbol rivality medzi Španielskom a Katalánskom, boj na život a na smrť medzi dvomi mužstvami, ktoré o sebe bez pochýb môžu povedať, že patria k výkvetu tohto športu.

Kým Real Madrid pomáhal budovať európske pohárové súťaže, Barcelona dala svetu tiki-taku. Zúčastniť sa tohto zápasu ako hráč je méta pre futbalistov na celom svete. Dostať sa však na tribúny jedného zo štadiónov je však ešte ťažšie. Aj keď katalánsky Camp Nou pojme takmer 100 000 divákov, na tieto zápasy by bol malý aj v prípade, že by ho nafúkli.

barcelona-katalansko

Úplne prvý zápas si mužstvá strihli v semifinále Copa Del Rey, v roku 1916. Barcelona doma zvíťazila 2-1, ale ďalej išiel Real vďaka domácej výhre 4-1. Aj vďaka hetriku hráča s menom Bernabéu.

Prvý ligový zápas vyšiel tiež lepšie Realu, keď zvíťazil v Barcelone 2-1. Prvé El Classico na Camp Nou odohrali až v roku 1958, pričom Estadio Santiago Bernabéu hostilo prvýkrát veľké derby už o desať rokov skôr.

Rivalita mužstiev vzrástla po nástupe generála Franca, ktorý bol veľkým fanúšikom Realu a jeho totalitná vláda okrem iného bojovala proti Katalánsku. Nečudo teda, že Barcelona Madrid nenávidela. Aby toho nebolo málo, vstúpil do dejín oboch mužstiev istý Alfrédo di Stéfano.

real-madrid-di-stefano

O jeho získanie bojovali oba kluby naraz a Alfredo medzitým prestúpil z River Plate do kolumbíjskeho Millionarios. FIFA však kolumbijskú ligu neuznávala a prikázala hráčovi návrat do Riveru.

S ním sa na prestupe hráča dohodla Barcelona, kým Real sa zatiaľ dohodol s Millionarios. Kto ho teda vlastní, keď sa vlastne dohodol s dvomi mužstvami? FIFA so Španielskou futbalovou federáciou jeho prestup z Kolumbie neuznali, avšak navrhli obidvom klubom riešenie.

Di Stéfano bude alternovať. Dva roky v Barcelone, dva roky v Reale. Na toto však hrdí Katalánci pristúpiť nemienili. Ich prezident sa vzdal funkcie a pre podozrenie zo zásahu generála Franca sa vzdali aj práv na Di Stéfana.

Čo bolo ďalej, to už vie celý svet. Argentínsky poloboh sa stal hviezdou Realu, s ktorým vyhral 5-krát Pohár majstrov Európskych krajín, predchodcu dnešnej Ligy majstrov.

di-stefano-trofeje

Žiadny iný prestup medzi tímami nespôsobil toľko nenávisti a úspechu pre súpera. Ani Bernd Schuster, Michael Laudrup, dokonca ani Luis Enrique. Najviac zasvietil prestup Luisa Figa, ktorým prezident Perez začal éru Galácticos.

Ale úspech, ktorý Peréz od svojich hviezd očakával sa nedostavil. V Barcelone si medzitým vychovali generáciu hráčov, ktorí prešli slávnou La Masiou a ktorým sa spolu podarilo dobiť futbalovú Európu. Doplnení o geniálneho Ronaldinha, resp. Neymara so Suarezom.

Inak, vedeli ste, že na Bernabéu dostali standing ovation iba traja futbalisti Barcelony? Maradona, Ronaldinho a naposledy Iniesta.

barcelona real ronnie

Spojenie perfektného futbalu a atmosféry Barcelony je jedna z najlákavejších kombinácií pre futbalového fanúšika. Ak je hra Barcy krásna, potom samotné mesto je priam božské.

Metropola Katalánska vás dostane svojou architektúrou, ktorej dominujú najmä Gaudiho budovy na čele so Sagrada Familiou. Vynechať nemôžete ani slávny Park Guell, alebo promenádu La Rambla.

Po nočnej prechádzke uličkami mesta a večerou v jednej zo španielskych reštaurácií pochopíte, prečo sa z Barcelony len ťažko kupujú hráči.

Nech žije futbal, nech žije El Classico. Pretože toto sú chvíle, pre ktoré futbalisti a fanúšikovia žijú celý rok. Vy môžete byť vďaka CK FutbalTour.sk – oficiálnom partnerovi FC Barcelona pri tom.