Dudov otec: Hľadali sme vhodné riešenie po športovej stránke

Píše Milan Valko

Slovenský futbalový reprezentant Ondrej Duda podľa očakávania odchádza z bundesligovej Herthy Berlín. Keďže nový tréner  Berlínčanov Jürgen Klinsmann o jeho služby nemal záujem, tak podľa nemeckých médií bude polroka hosťovať v tíme účastníka   Premier League Norwich City. 

Portál transfermarkt.de informoval, že opcia na trvalý prestup nie je súčasť dohody. 

Odchovanec košického futbalu a bývalý hráč Legie Varšava sa tak stane 17. Slovákom, ktorý bude pôsobiť v najprestížnejšej európskej súťaži anglickej Premier League. Do Berlína prestúpil v lete 2016 z Legie za 4,2 milióny eur a za Herthu odohral 70 zápasov, v ktorých strelil 13 gólov. 

Das schönste an der englischen Woche: Wir können unsere Mannschaft zweimal im Olympiastadion anfeuern! Damit es gegen…

Uverejnil používateľ Hertha BSC Piatok 20. decembra 2019

Veľmi sa mu darilo hlavne v minulej sezóne, keď nastúpil na 32 zápasov a k 11 gólom pridal aj šesť asistencií. Zaujímavé je tiež, že pred týmto ročníkom predĺžil s klubom zmluvu. 

„Ondro priletel v piatok ráno s Herthou zo sústredenia v Amerike. Večer okolo deviatej hodiny nášho času sa presunul do Londýna, kde by mal v sobotu podstúpiť lekárske testy a skompletizovať polročné hosťovanie,“ povedal jeho otec Duda st. pre Z voleja.

Prečo sa 36-násobný slovenský reprezentant rozhodol pre Norwich, keď v hre boli aj iné kluby?  V zimnom období je čas na väčšie prestupy krátky a chceli sme, aby Ondrej pokračoval v niektorej z top líg. Hľadali sme pre neho najvhodnejšie riešenie hlavne po športovej stránke, aby hrával a na novom pôsobisku bol spokojný. Norwich bol navyše rýchly a konkrétny,“ dodal Duda st.

Pre Ondreja Dudu je veľmi dôležité, že do svojho mužstva si ho vybral nemecký tréner Daniel Farke, ktorý ho dobre pozná z Bundesligy. Staronovému účastníkov najvyššej anglickej súťaže patrí síce po 21 kolách v tabuľke posledná 20. priečka so sedembodovým mankom na záchranu, ale práve Duda by mu mal v strede poľa zlepšiť organizáciu hry.

Uverejnil používateľ Norwich City FC Sobota 14. decembra 2019

Pritom Norwich v tomto ročníku Premier League niekoľkokrát zaujal a prekvapil, keď doma zdolal obhajcu majstrovského titulu Manchester City 3:2 a remizoval s Arsenalom a Tottenhamom zakaždým 2:2. Vonku obral o dva body druhý Leicester po remíze 1:1.

Takže nováčik nie je žiadny fackovací panák, dopláca však na zbytočné individuálne chyby v obrane a menej skúseností. V tabuľke pravdy doma a vonku je najslabší, dostal najviac gólov, 41, a preto, keď sa chce zachrániť, musí pravidelne bodovať na svojom aj súperovom ihrisku. 

V piatkovej prílohe Norwich Evening News Dudu podrobne predstavili a vykresľujú ho ako kreatívneho stredopoliara. Jeho bývalý tréner Pal Dardai o ňom povedal, že s loptou dokáže také veci ako málokto. Takisto noviny pripomínajú, že mladý Slovák zohral kľúčovú úlohu pri dvoch majstrovských tituloch Legie Varšava v rokoch 2014 a 2016 a jeho výborné výkony si všimli aj také veľké kluby ako AC Miláno, Tottenham Hotspur a FC Liverpool. 

Uverejnil používateľ Ondrej Duda Streda 1. marca 2017

Pre kreatívneho Dudu sa teraz ponúka veľká šanca presvedčiť o svojich nesporných schopnostiach v najsledovanejšej lige na svete. Určite je to kvalitný hráč, potrebuje však hrať rýchlo a priamočiaro, lebo Premier League má ešte vyššie tempo ako Bundesliga.

Vo svojom hernom štýle musí nájsť rovnováhu medzi ofenzívou a defenzívou. Zo svojho postu má dobrý výhľad na útočníkov. Dokáže vymyslieť prekvapivú prihrávku aj sám zakončiť. Pokiaľ tieto prednosti uplatní na novom pôsobisku, tak Duda môže pomôcť Norwichu k vytúženej záchrane a osoh z neho by mohla mať aj slovenská reprezentácia.  

Ondrej Duda sa môže predstaviť aj v týchto zápasoch Premier League:


FOTO: Instagram/Ondrej Duda