Dominuje Bayern. Kto ovládne Audi Cup 2019?

Píše Patrik Mindžák

Audi Cup je späť! Turnaj konajúci sa každé dva roky píše už šiestu kapitolu. Dvojdňový sviatok futbalu s kvalitným obsadením je ideálnym tipom na krátky výlet počas leta.

Keďže Bayern Mníchov hráva na tomto turnaji pravidelne ako hostiteľ, tento rok pozvánku prijal slávny Real Madrid, Tottenham aj Fenerbahce.

Najmä Biely balet bude hviezdnym hosťom Audi Cupu. Viac než 90 ligových triumfov v domácich ligách, viac ako 50 domácich pohárov19-násobní šampióni Ligy majstrov! Skutočný sviatok futbalu v mníchovskej Allianz Aréne.

Premiéru na turnaji zaznamená Fenerbahçe Istanbul, po druhý raz sa bavorského turnaja zúčastní Tottenham i Real Madrid.

Semifinálový deň – 30.7.2019:
(1) 18:00 – Tottenham vs Real Madrid
(2) 20:30 – Bayern vs Fenerbahçe

Finálový deň – 31.7.2019:
O 3. miesto (18:00) – porazený 1 vs porazený 2
Finále (20:30) – víťaz 1 vs víťaz 2

Turnaj začínal v roku 2009, keď značka Audi AG oslavovala storočnicu, a tak vznikol prestížny futbalový turnaj pod taktovkou celosvetovo známej automobilky. Na turnaj pricestoval Manchester United spolu s AC Miláno a Bocou Juniors. Do finále sa prebojoval domáci Bayern a Červení diabli. Rozhodovali až penalty, v ktorých triumfovali Bavori.

1. miesto: Bayern Mníchov
2. miesto: Manchester United
3. miesto: Boca Juniors
4. miesto: AC Miláno

Aj druhého ročníka sa zúčastnilo AC Miláno, ale pricestoval tiež vtedajší šampión Ligy majstrov FC Barcelona a brazílsky Internacional. Do finále znova postúpili domáci, no tam nestačili na Barcelonu 0:2, keď Thiago Alcântara položil oboma gólmi svojho aktuálneho zamestnávateľa.

1. miesto: FC Barcelona
2. miesto: Bayern Mníchov
3. miesto: Internacional
4. miesto: AC Miláno

Tretí ročník v roku 2013 bol doplnený o majstra anglickej ligy Manchester City, doteraz stáleho účastníka AC Miláno či São Paulo. V semifinálovej gólovej prestrelke uspelo City 5:3 proti Milánu a Bavori zvíťazili 2:0 nad brazílskym tímom. Vo finále viedlo City, ale dvomi gólmi Bayern otočil duel a získal svoj druhý titul na domácej pôde.

1. miesto: Bayern Mníchov
2. miesto: Manchester City
3. miesto: AC Miláno
4. miesto: São Paulo

Štvrtá edícia s AC Miláno, Tottenhamom a Realom Madrid je najviac podobná tej tohtoročnej z pohľadu účastníkov. Podľa očakávaní do finále postúpila dvojica Bayern – Real Madrid. Rozhodol jediný gól z kopačky Lewandowskeho v 88. minúte zápasu! Mníchovčania sa tak stali šampiónmi po tretí raz v histórii tohto turnaja.

1. miesto: Bayern Mníchov
2. miesto: Real Madrid
3. miesto: Tottenham
4. miesto: AC Miláno

Posledný turnaj sa konal pred dvomi rokmi. Prvýkrát sa na ňom neobjavili hráči AC Miláno od založenia turnaja, ale ich rivali z Neapola. Pricestoval aj Liverpool a Atlético Madrid. Domácim Bavorom turnaj vôbec nevyšiel, nestrelili ani gól a skončili na poslednom mieste. Vo finálovom zápolení sa stretol Liverpool s Atléticom. „Los colchoneros“ zvíťazili 2:1 po penaltách, keď bol jediným neúspešným strelcom Henderson.

1. miesto: Atlético Madrid
2. miesto: Liverpool
3. miesto: Neapol
4. miesto: Bayern Mníchov

Kto je favoritom tohtoročného turnaja?

Domáci Bayern bude chcieť odčiniť posledné miesto z posledného ročníka a bude sa usilovať, aby prešiel cez prvú prekážku v podobe tureckého tímu. Zaujímavé bude aj dianie medzi Realom a Tottenhamom. Odchodom Ronalda zdecimovaný Real Madrid plánuje veľké prestupy počas letného prestupového obdobia. Posily môže vyskúšať práve na tomto turnaji.

Strelec Frankfurtu Luka Jovič je už súčasťou Bieleho baletu. Hazarda z Chelsea sa taktiež podarilo dotiahnuť, teraz je otázny Eriksen z Tottenhamu či Mbappé z PSG! Zidane má od vedenia prisľúbené veľké peniaze na posily, ktoré by znova vrátili tvár gigantovi európskeho i svetového klubového futbalu. Po neúspešnej sezóne 2018/2019 bez trofeje to budú chcieť napraviť a toto je ideálna príležitosť ukázať, že s Realom Madrid treba stále počítať.

Tottenham si bude chcieť udržať svojich aktuálnych hráčov. Ak by však odišiel Eriksen, určite budú za neho hľadať adekvátnu náhradu. Pre kohútov z Londýna bude kľúčové, aby hviezdy ako Kane, Son či Alli zostali v kádri. Vy si ich môžete vychutnať na predsezónnom turnaji v Bavorsku.

Čakajú nás dva dni kvalitného futbalu s hráčmi svetového formátu. Veď kto by už nechcel naživo vidieť hráčov ako Lewandowski, Bale, Kane, Hazard, Ramos, Son, Lloris či Neuer?