Dominancia a šanca prepísať históriu. Čo ukázalo predčasné finále?

4 minúty čítania
Autor: Pavel Pubal

Predčasné finále jasne ukázalo, kto od majstrovstiev sveta vládne futbalu. Manchester City ničí v Premier League jedného súpera za druhým a svoju dominanciu ukázali v odvete semifinále Ligy majstrov s Realom Madrid. Aké zaujímavosti a štatistické ukazovatele zápas priniesol?

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach FacebookInstagram Tik-Tok

Tím z modrej časti Manchesteru šliapol na krk najúspešnejšiemu klubu v Lige majstrov a nenechal ho dýchať. Zverenci trénera Guardiolu dali do odvety všetku minuloročnú bolesť a svojmu vyzývateľovi nedali šancu.

Courtois vyhral nad Haalandom. Úspechy Realu v tejto sezóne skončil

Bolo jednoducho otázkou času, kedy domáci Sky Blues prelomia defenzívu Realu. V prvých 15 minútach hry mal Real Madrid v priemere jednu jedinú prihrávku na minútu. Prvú veľkú príležitosť zneškodnil Thibault Courtois, ktorý opäť ukázal, že je právom najlepším brankárom súčasnosti. Bol to práve on, kto ako jediný mohol odísť z Etihad Stadium so vztýčenou hlavou. Vyhral všetky tri súboje tvárou v tvár s Erlingom Haalandom. Síce robil, čo mohol, ale aj tak v zápase štyrikrát lovil loptu zo siete.

Dvakrát sa trafil do čierneho najlepší hráč zápasu Bernardo Silva. Portugalčan bol všade – 90 % presnosť prihrávok, 81 dotykov s loptou, 3 úspešné driblingy, 3 strely na bránu, 2 góly a tak ďalej… Naopak na druhej strane vyzneli súboje ofenzívnej hviezdy Viniciusa Jr. jednoznačne pre jeho náprotivka Kyla Walkera. Na Santiago Bernabéu boli ich súboje ozdobou zápasu ako aj ich následný rešpekt po zápase. Na Etihad už Walker nedal brazílskemu kúzelníkovi žiadnu šancu – 0 striel, 0 vytvorených šancí, 0 gólov.

Ancelotti – rekordman, ale aj porazený

Nakoniec Manchester City deklasoval Real Madrid 4:0. Zaujímavosťou je, že Biely balet utrpel aj vyššiu prehru ako bola tá so City. Stalo sa tak v roku 1989, kedy AC Miláno zvíťazilo na San Sire 5:0 a prvý gól zápasu strelil súčasný tréner kráľovského klubu Carlo Ancelotti. Mimochodom Don Carlo se stal po stredajšom zápase rekordmanom v počte odtrénovaných zápasov v Lige majstrov. Aktuálne ich má 191 a o jeden zápas preskočil Sira Alexe Fergusona.

Guardiola prepisuje rekordy, pokorí chorvátsku kliatbu?

Vysokým víťazstvom dosiahol Pep Guardiola ďalší míľnik. V odvete osemfinále Ligy majstrov proti Realu vyhral už svoj 100. zápas v tejto súťaži. Tabuľke kraľuje Carlo Ancelotti (107), druhý je Ferguson (102) a tretí práve Guardiola, ktorý na tuto metu ale potreboval najmenej zápasov zo všetkých – 160. Ancelotii 180 a Ferguson 184.

Favorit finále je jasný. Manchester City má možnosť proti Interu Miláno v Istanbule prepísať históriu a stať sa prvýkrát kráľom Európy. Podobne to vidia aj bookmakeri, ktorí vypísali na Cityzens kurz 1,4:1, zatiaľ čo Interu veria v pomere 7,5:1. Jedna historická perlička, resp. skôr zaujímavosť pre fajnšmekrov, ale hrá predsa len v prospech Interu. Posledných desať rokov totiž vždy víťaz Ligy majstrov mal vo svojom kádri chorvátskeho hráča. Často to bol pochopiteľne Luka Modrič v Reale Madrid. Inter má v tíme Marcela Brozoviča, ale na súpiske Cityzens by ste Chorváta hľadali márne…

Džeko, Martinéz a Álvarez s motiváciou navyše

Nech už vyhrá ktokoľvek, Lautaro Martinéz alebo Julián Álvarez sa stane 10. hráčom histórie, ktorý získa v priebehu jedinej sezóny titul majstra sveta a Ligy majstrov. Pokiaľ by City zvládlo finále a následne aj FA Cup (proti Manchesteru United) vo Wembley, Álvarez sa môže tešiť zo zisku 4 titulov za jeden súťažný ročník. Tomu sa vraví sezóna snov.

Pikantné bude finále pre Edina Džeka, ktorý behom svojej dlhej a úspešnej kariéry obliekal aj dres Manchesteru City. Bývalý útočník Teplíc se stal vďaka gólu v milánskom derby, druhým najstarším strelcom v histórii semifinále Champions League. Gól dal vo veku 37 rokov a 54 dní. Ryan Giggs bol v roku 2011 ešte o tri mesiace starší.

Finálové zápasy ako vrchol sezóny

S nami nemusíte zažiť len futbal, ale aj mnoho iných športových a iných kultúrnych akcii spojených so športom. Pozrite si našu ponuku finálových zápasov počas vrcholu sezóny.