Ďalšie futbalové EURO za obzorom, tentokrát bližšie a mladšie

Píše Richard Hanzlík, z prvého neobjektívneho športového portálu TakUrcitee.sk

Dobrá vec sa podarila
Po úspešnom roku pre Sagana, Cibulkovú a dospeláckom EURE si náš športom obšlahaný národ zgustol aj na postupe mladíkov na susedný šampionát do 21 rokov. Je to prvýkrát od doby, kedy sme EURO hostili sami. Vtedy sa najlepšie svetové mládežnícke výbery preháňali po štadiónoch v Bratislave, Trnave a Trenčíne. Štvrté miesto znamenalo postup na Olympiádu v Sydney a známy škandál s nenominovaním úspešných reprezentantov.

andrea-pirlo-u-21
Andrea Pirlo s cenou pre najlepšieho hráča ME „21“ 2000 konaných na Slovensku

Cesta do Poľska bola ťažšia, ako jednoznačné postavenie v tabuľke napovedá. Pretože ak sa proti vám postaví Turecko s Holandskom, vtedy treba zabrať. Pretože to nie je iba turecký med a veselé koláčiky. Kto sa bojí, nech nechodí do lesa. Naša omladina sa veru nezľakla a okrem bodov k tomu pribalila aj herný prejav, na ktorý sa aj v Myjave chodili pozeraťslovensko-21-kvalifikacia
Mladíci prehrali iba vonku s Bieloruskom. 13 z 21 dosiahnutých gólov strelili favoritom z Holandska a Turecka

Hapalova výhoda
Ak by sa mladým reprezentantom tak nedarilo, nie je pochýb o tom, že v ich rybníku zaloví hlavný tréner Kozák už oveľa skôr. Lobotka, Bero, Škriniar, Rusnák. To je len pár z mien, ktorých úlohou bude v dohľadnej dobe prebudovať náš seniorský tím. Ale dovtedy im zostáva urobiť posledný krok.

slovensko-21-timova-foto
Lobotka, Rusnák, Škriniar, Bero. Čo meno, to hráč základnej zostavy renomovaného klubu v zahraničí

Finálový turnaj ani nemohol mať lepšiu lokalitu. Dobre, mohol, ale susediaca, futbalom posadnutá krajina je ideálny bojový front našich mladíkov. Los so žrebom nám na skupinovú fázu prisúdili Lublin a Kielce. Priemerne 500 km vzdialené od našich dvoch najväčších miest. Ale stále o polovicu menej, ako keby ste mali cestovať na EURO do Francúzska.

mapa-stadionov-euro

V skupine si to okrem domáceho zboru krowkoveho rozdáme s anglickým favoritom každého turnaja, ktorý sa na svete hral a so Švédskom, ktoré sa vyznačuje dobrým korčuľovaním koučingom a taktikou. Okrem toho ich mládežnícka reprezentácia obhajuje trofej z posledného turnaja. A to už za ňu dlhé roky nehráva ani ten Ibrahimovič.

slovensko 21

Vzhľadom na výkony a výsledky z kvalifikácie, nemáme sa čoho báť. Ale zase nemôžeme na turnaj prísť s drzosťou Conora McGregora. Turnaj začíname s na oko najľahším súperom, presne ako na letnom šampionáte dospelých. Ak uspejeme v ňom, môžu naši sokolíci lietať sakramentsky vysoko. A vy môžete byť vďaka našej ponuke zájazdov s nami pri tom.