Chyť ma, ak to dokážeš. Bundesliga za uvádzacie ceny

Píše Richard Hanzlík z prvého neobjektívneho portálu TakUrčitee.sk

Ako spieval frajer Darinky Rolincovej, všetko má svoj konec. Hlavne veci, ktoré sú dlho rovnaké, monotónne a nikoho nebavia. Kto sa má stále pozerať na to, ako Vettel jazdiaci na Multiple nedokáže Hamiltona dobehnúť ani v rade na raňajky?

Lahôdka pre slovenských fanúšikov: Bayern – Hertha (otvárací zápas sezóny)

Rovnako to má Seria A a Bundesliga s dominanciou Juventusu s Bayernom. Šesť sezón za sebou sa oblievajú pivom iba v Allianz Arene. Na svete preto dnes existujú štyri miesta, kde zaručene získate titul aj bez námahy. Barcelona, Turín, Mníchov a Sládkovičovo.

Ale konkurencia nespí, v úzadí sa chystá na útok. Šťastné číslo 7? Možno. Ale pred rokom to bolo už len o 2 body a Bayern dlho vyzeral, že stráca dych. Až kým sa znovu nakopol k raketovej forme. V Dortmunde robia všetko pre to, aby zopakovali majstrovskú sezónu 2011/2012 a povedzme si, že na svete im to okrem fanúšikov Bayernu asi každý praje. Za všetko, čo pre futbal robia.

Posledné mužstvo, ktoré sa nevolalo Bayern alebo Borussia a získalo titul, bol Wolfsburg v sezóne 2008/2009. A ani v tejto sezóne to nevyzerá na výnimku. V tomto sa dá Bundesliga prirovnať k Premier League. Dve mužstvá s potenciálom dominovať a potom osem tímov bojujúcich o zvyšných päť pohárových miest.

A to je na tom to krásne. Jasné, vždy môže vystreliť nejaký Leicester, ale to už je len čerešnička na Pavlovej torte.

Bayern po renesancii

Pred pol rokom to vyzeralo, že keď sa dnes budeme baviť o Bayerne, meno Niko Kovač už nebude figurovať medzi jeho trénermi. Bayern spadol z prvého miesta na piate, tretie, až sa postupne naspäť na čelo. Mužstvo ťahal už klasicky Lewandowski, ale aj chcený-nechcený James Rodriguez a v Premier League nežiadaný Serge Gnabry. Ten bol nakoniec vyhlásený za hráča sezóny.

Vstupenky na Bayern (nová sezóna)

Titul zostal doma, ale leto určite nebude pokojné. Nezabudnuteľná dvojica Robbery ukončila svoje pôsobenie v Bavorsku, Mats Hummels sa napriek ponukám z Manchestru United vracia do Dortmundu a James naspäť do Madridu. Kovač sa však môže tešiť z 80-miliónového Lucasa Hernandeza z Atlética Madrid, na druhú stranu obrany získal Pavarda. Leroy Sané návrat do domovskej krajiny odmietol, klub preto vyskúša Dembeleho z Barcelony a Carrasca z Číny.

Nemci si vedia vážiť každé euro, preto je príchod Bale hlúposť ako vedomostná relácia s celebritami. Bayern však chce pokračovať v lanárení najlepších hráčov ligy k sebe. Ďalším v poradí bude Timo Werner, ktorý odmieta predĺžiť zmluvu v Lipsku. Ja mám taký pocit, že táto sezóna bude pre Bayern ešte ťažšia ako tá posledná. Ale ktovie, možno prestupové motyky vystrelia a Niko niekde uloví novú hviezdu, ktorá nadchne celý tím.

Nákupné maniačky v Dortmunde

Lucien Favre má jedno z najkrajších zamestnaní na svete. „Die Gelbe Wand“ bude vždy stáť za ním a možno už v tejto sezóne sa nájde dôvod na oslavu. Letné prestupové obdobie sa ešte len začalo a Dortmund nestíhal predstavovať nové posily. Hummels, Nico Schulz, Thorgen Hazard, Julian Brandt, Paco Alcacer. Chlapci doplnili mužstvo s hráčmi ako Marco Reus, Axel Witsel, a Jadon Sancho.

Najlacnejší Dortmund v sezóne: Hertha – Dortmund

Futbalový rock&roll, na ktorý sa oplatí prísť pozrieť. Pre Sancha to bude možno posledná sezóna, po ktorej ho za 160 miliónov kúpi jeden zo svetových gigantov. BVB bude znovu silno tlačiť na Bayern, ale musia sa všetky okolnosti spojiť do jednej. Šírka kádra už veľakrát pokazila sezónu aj väčším mužstvám. Ale hlad po úspechu je veľakrát silnejší, ako 50-gólový superstrelec súpera.

Vyzývatelia

Red Bull Lipsko alebo ak chcete RasenBall Sport Lipsko zostáva stále aj vďaka svojej rakúskej farme nebezpečným vyzývateľom, ale po odchode Keitu čelí aj tomu, že zaňho prestane strieľať góly Timo Werner.

Leverkusen sa stratu Brandta snaží vykryť nákupmi mladého Diabyho z PSG a Demirbaya z Hoffenheimu.

Eintracht Frankfurt prežil sezónu snov hlavne v Európskej lige a slušne zarobil na predaji Joviča do Realu Madrid. Na ceste k orlom sú ďalší Srbi, ale zázraky sa nedejú každý deň.

Slovenského fanúšika najviac zaujíma klub z hlavného mesta. Hertha Berlín. Kým Peter Pekarík si začína pomaly zvykať na lavičku náhradníkov, pohľady Berlínčanov sa upierajú na Ondreja Dudu. Konečne bez zranení odohral takmer celú sezónu a s 11 gólmi patril k tomu najlepšiemu, čo Berlín svetu dal. Pre Ondreja je Hertha ideálnym miestom na rozvoj so šancou vytiahnuť tento tradičný klub na miesta, kam sa už dlho bez úspechu chce dostať.

Na čo sa tešiť

Hertha sa každý rok snaží dostať medzi ašpirantov pohárové miestenky. Šieste a siedme miesto spred 3 rokov nie je nemožné ani tento rok, ak si partia okolo Dudu udrží stabilnú výkonnosť.

Bayern chce len titul a nič iné. Ale ten chce už aj Dortmund. A na prestupovom trhu to zatiaľ vyzerá tak, že bavorský gigant lapá po dychu. Leto je však dlhé a za peniaze si dnes kúpiť skoro všetko.

Atraktívny Superpohár v auguste: Dortmund – Bayern 

Bundesliga je známa ako liaheň svetových talentov. Dembele, Sancho, Gnabry, Coman, Pulisic, Jovic, Havertz, Rashica alebo Florian Mueller sú hráči, za ktorých už padli, alebo v blízkej dobe prídu, obrovské transferové sumy.

Bundesliga je liga s najvyššou priemernou návštevnosťou v celej Európe. Na čele rebríčka je samozrejme Dortmund s viac ako 80 000 divákmi na zápas. A ako sa hovorí, hlas ľudu, hlas boží.