Chýbajúci prst, krátkozrakosť či farbosleposť. S čím musia bojovať futbalisti?  

4 minúty čítania
Autor: Jakub Vaverka

Od profesionálnych futbalistov v najlepších ligách na svete sa v momentoch čaká, že budú fungovať ako naprogramovaní roboti. Preto si väčšina fanúšikov ani neuvedomuje, že aj muži v dresoch na trávniku sú len ľudia, ktorí sa musia vyrovnať s väčšími či menšími zdravotnými problémami.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

Skandovanie fanúšikov takmer nikdy nepočul

Jedným z futbalistov, ktorí sa musia v zápasoch vyrovnať so zdravotným problémom, je obranca Newcastlu United Dan Burn. Má totiž iba deväť prstov, pričom o desiaty prišiel, keď preliezal plot a prsteň sa mu zachytil o hrot.  Zaujímavosťou je, že napríklad legendárny anglický futbalista David Beckham nastupoval počas svojej kariéry s astmou, ktorá ho vo fyzických výkonoch značne limitovala. Keď ideme hlbšie do histórie, určite sa musíme pristaviť pri Garrinchovi, brazílskej futbalovej ikone a majstrovi sveta. Celý život sa musel vyrovnať s tým, že mal jednu nohu kratšiu ako druhú.

Zdroj: skysports.com – Dan Burn

Stefan Markolf, ktorý obliekal napríklad dres FSV Mainz, sa zas stal prvým profesionálnym futbalistom z Nemecka, ktorý bol hluchý. Markolf sa narodil s 90 % sluchovým postihnutím, preto pred každým zápasom dal klub rozhodcovi vedieť, že aj keď Markolf nosí načúvací prístroj, nemusí všetko počuť. Požiadali tak rozhodcu, aby ho nenapomínali ani nevylučovali, ak bude pokračovať v hre, kedykoľvek zapískajú. Bol tiež členom a dokonca kapitánom nemeckej reprezentácie hluchých futbalistov.

„Stefan je veľmi dobrý futbalista, je rýchly a má silnú ľavačku. Ukazuje veľký potenciál,“
vyjadril sa vtedy o 23-ročnom futbalistovi, tréner Jurgen Klopp

Svet (nie) je len čiernobielý

Určite si pamätáte aj Edgara Davidsa, holandskú ikonu a hráča, ktorý sa preslávil v Ajaxe Amsterdam, Juventuse Turín či FC Barcelona. V roku 1999 začal hrávať futbal s okuliarmi, ktoré boli dôsledkom operácie jeho pravého oka, na ktorom mal glaukóm. O niečo inú komplikáciu má dánsky reprezentant Thomas Delaney. Aktuálne stredopoliar Sevilly je totiž farboslepý. Aj brankár Manchestru United David De Gea sa musí počas celého života vyrovnať so zrakovým problémom. V súkromí sa nezaobíde bez dioptrií, trpí totiž krátkozrakosťou.

Zdroj: sevillafc.es – Thomas Delaney

Česká brankárska legenda Petr Čech chytávala od roku 2006 v ochrannej prilbe, ktorá sa stala jedným z jeho poznávacích znakov. Spôsobila to zlomenina hlavy tretieho stupňa, ktorú utŕžil v roku 2006 a hrozil mu koniec kariéry. Pri tejto príležitosti môžeme spomenúť aj aktuálny prípad, Christiana Eriksena. Ten počas EURO 2020 skolaboval kvôli problémom so srdcom. Dal sa ale do poriadku, dostal sa späť do hry a dnes je hráčom Manchestru United. Musí si ale dávať neustále pozor a sledovať akékoľvek zmeny.

Benzema chce namiesto operácie hrať

Nevídaný prípad bol Ivajlo Yordanov, hráč, ktorý si urobil meno v portugalskom Sportingu Lisabon a v bulharskej reprezentácii. Počas celej profesionálnej kariéry sa musel vyrovnať s roztrúsenou sklerózou. Niektoré problémy sú viditeľnejšie, iné menej, niektoré sú fyzické, iné psychické. Na duševné zdravie apelujú v uplynulých rokoch viacerí futbalisti, medzi nimi aj anglické trio Aaron Lennon, Andros Townsend a Dominic Calvert-Lewin. Sami sa museli vyrovnať s duševnými ťažkosťami.

A na záver Karim Benzema. Určite ste si všimli, že na svojej pravej ruke nosí bandáž. Prečo tomu ale tak je?  Francúz si zlomil v januári 2019 malíček, keď sa v zápase proti Realu Betis dostal do kolízie s Marcom Bartrom. Lekári hviezde Realu Madrid vtedy odporučili operáciu, ale následne by potreboval dva mesiace na rehabilitáciu. Benzema povedal, že sa operovať nenechá a dostal bandáž, s ktorou hrá dodnes.

Ak ste fanúšikom derby zápasoch, poďte s nami v MARCI na jeden z dvoch autobusových zájazdov: