Chcete stihnúť starý Camp Nou? Neváhajte, čaká ho rekonštrukcia

3 minúty čítania
Autor: Jakub Vaverka

Spojenie FC Barcelona a Camp Nou je niečo, čo sa nedá rozdeliť. Avšak, Katalánci predsa len svoj domov na nejaký čas opustia, i keď len dočasne. Ak chcete vidieť hrať Blaugranas na ich mýtickom štadióne, musíte to stihnúť do konca prebiehajúceho ročníka.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram. 

Sťahovanie na olympijský štadión

Dôvodom, prečo FC Barcelona nebude môcť hrať na Camp Nou je, že klub začína s rekonštrukciou svojho ikonického stánku. Celý projekt nesie názov Espai Barca a práce začnú v júni tohto kalendárneho roka po konci aktuálnej sezóny. Modernizácia bude prebiehať počas najbližších dvoch ročníkov. Nový Camp Nou by mal byť dokončený pred začiatkom sezóny 2025/2026, pričom už počas 2024/2025 sa Barca vráti domov, i keď k dispozícii bude iba 50 percent kapacity zrekonštruovaného futbalového chrámu.

FC Barcelona tak čaká sťahovanie. Blaugranas sa presunú v rámci svojho mesta, ich dočasným domovom sa stane olympijský štadión Lluísa Companysa, ktorý má kapacitu 55 000 miest a zažil olympiádu v roku 1992. Celý areál je dodnes udržiavaný a sídli na barcelonskom vrchu Montjuic, čo pre fanúšikov ponúka nielen krásne výhľady neďaleko tohto štadióna, ale aj možnosť navštíviť olympijské múzeum a celkovo si pripomenúť atmosféru športového sviatku z úvodu 90. rokov. 

Barca si teda bude musieť dočasne zvyknúť na približne polovičnú kapacitu. Keď budete chcieť vidieť v akcii Roberta Lewandowskeho, Ousmanea Dembélého či vychádzajúce hviezdy ako Gavi či Pedri, FutbalTour vás rád na zápas FC Barcelona dostane, pretože od roku 2014 je jedným z oficiálnych partnerov klubu na distribúciu vstupeniek.  

Espai Barca = smelé plány

Vedenie Barcelony chcelo začať s rekonštrukciou už skôr, ale finančná situácia klubu bola kritická. Katalánci stále nemajú financií nazvyš, ale práve investícia do nového štadióna sa im v dlhodobom horizonte vráti úžasným spôsobom. Z 99-tisícovej kapacity bude totiž 105-tisícová. Camp Nou potvrdí svoju pozíciu najväčšieho futbalového štadiónu v Európe a bude patriť medzi najmodernejšie stánky vo svete športu.

👉Kompletná ponuka zájazdov na domáce zápasy FC Barcelona v sezóne 2022/23

Okrem toho, klub už teraz začína rokovania o predaji reklamného názvu svojho domova. V prebiehajúcom ročníku má FCB spoluprácu so streamovacou službou Spotify. Ktorá firma kúpi práva na nový Camp Nou, to je v tejto chvíli otázne. Isté ale je, že do klubovej pokladnice to prileje astronomickú čiastku peňazí. 

Súčasný Camp Nou bol otvorený v septembri 1956 a prešiel rekonštrukciami v rokoch 1980 a 1994. Prezident FC Barcelona Joan Laporta vidí projekt nového štadióna ako veľký krok vpred pre celý klub, ktorý posilní pozíciu katalánskeho giganta nielen na globálnom športovom poli, ale aj na tom marketingovom.