Chce Arsenal titul z Premier League? Manchester City má všetko vo svojich rukách

4 minúty čítania
Autor: Jakub Vaverka

Piatkový zápas medzi Arsenalom a Southamptonom potvrdil, prečo je Premier League najlepšou ligou na svete. Líder tabuľky nastúpil proti poslednému klubu, ale na ihrisku to vôbec nebolo vidieť. Kanonieri mohli byť proti The Saints napokon radi za bod, ale nič to nemení na tom, že boj o titul si poriadne skomplikovali.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Pokles formy v nesprávny čas

Arsenal je naďalej prvý v Premier League so ziskom 75 bodov, ale pred druhým Manchestrom City má iba päťbodový náskok, pričom úradujúci šampión Anglicka má dva zápasy k dobru. Ak ich zverenci Pepa Guardiolu vyhrajú, dostanú sa na čelo. Kanonierov postretol pokles formy v najmenej vhodný čas. Najprv stratili dvojgólový náskok proti Liverpoolu FC (2:2), následne sa rovnaký scenár zopakoval v malom londýnskom derby proti West Hamu United (2:2) a zatiaľ v poslednom zápase Arsenal mohol byť rád aspoň za deľbu bodov.

The Gunners sa nevzdali, v závere vyrovnali na 3:3 a Trossard trafil v nadstavenom čase brvno. Londýnsky celok čaká na ligový titul od roku 2004 a treba uviesť, že v prebiehajúcom ročníku sú Odegaard, Martinelli či Saka k vytúženej trofeji naozaj blízko. Stredu, 26. apríla 2023, ich čaká pomyselné finále ročníka. Na svojom štadióne ich totiž privíta ich jediný súper v boji o titul a úradujúci šampión Premier League Manchester City.

👉 prečítajte si: Man City chce s novým Etihad Stadium dosiahnuť vyššiu úroveň

Víťaz získa psychickú výhodu

Ak Arsenal vyhrá do konca sezóny všetky svoje zápasy, bude majster. Ak Manchester City vyhrá do konca sezóny všetky svoje zápasy, bude majster. Vzájomný duel týchto dvoch protivníkov napovie veľa, pričom skutočne platí, že víťaz tohto merania síl bude mať v nasledujúcom období nielen veľkú psychickú výhodu, ale získa aj nesmierne kľúčové tri body. Ak sa zrodí nerozhodný rezultát, bude platiť, že vo výhode budú Cityzens.

Rôzne štatistické ukazovatele a analýzy ukazujú, že favoritom na titul je Manchester City. Pre Sky Blues hovorí aktuálna forma, skúseností z uplynulých ročníkov aj žreb zvyšných kôl. Zaujímavosťou je, že oba celky bojujúce o titul ešte narazia na londýnsku Chelsea, ktorá nepriamo rozhodovala o titule aj v rokoch 2014 a 2016, kedy Modrí síce o prvenstvo nebojovali, ale ašpirantov na trofej trápili vo vzájomných zápasoch a oberali ich o body v pre nich najmenej vhodný čas.

Najmladší káder už teraz predčil očakávania

Je na mieste priznať, že ak Arsenal po takomto priebehu sezóny nezíska ligový titul, bude to obrovské sklamanie. The Gunners hrajú stabilne dobre, získavajú body a vyhýbali sa im krízy. Aspoň doteraz. Naozaj sa zdá, že Artetovmu tímu dochádza para a predovšetkým v kľúčových okamihoch jeho hráči zlyhávajú. Pred sezónou málokto rátal s Arsenalom o umiestnenie v TOP 4, ale mladý tím dokázal, že súdržnosť a dôvera v proces, ktorý Arteta s vedením nastavili, je kľúčová v honbe za lepšími výsledkami.

👉 prečítajte si: Vo februári sme sa venovali analýze kanonierov

Stále je priestor všetko zastabilizovať a ideálne hneď v stredu na Etihad Stadium. Kanonieri skrátka potrebujú svetový výkon. Na druhej strane, Manchester City je v hre o titul v Premier League, je vo finále FA Cupu proti Manchestru United a taktiež v semifinále Ligy majstrov proti Realu Madrid. Guardiolov tím je v honbe za historickým treble, ktoré by bolo jednoznačnou deklaráciou toho, ktorý klub je momentálne na Britských ostrovoch najlepší. Avšak nepredbiehajme…

VSTUPENKY a ZÁJAZDY na PREMIER LEAGUE