Cesta na EURO ’24: Prognóza skupín F – J

5 minút čítania
Autor: Ladislav Harsányi

Už o mesiac sa rozbehne kvalifikácia na EURO 2024. Účasť na záverečnom turnaji má istú iba domáce Nemecko. MS v Katare načrtli budúcnosť európskych tímov a my sme sa pozreli bližšie na favoritov v skupinách F až J. Súhlasíte s postupujúcimi?

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram. 

V predchádzajúcom blogu sme sa bližšie pozreli na favoritov v skupinách A až E. Tentokrát sa pozrieme aj na našich západných a južných susedov z Rakúska, respektíve z Maďarska.

F-skupina: Belgicko, Rakúsko, Švédsko, Azerbajdžan, Estónsko

Postup z 1. miesta: Rakúsko
Mužstvo sa pod trénerom Ralfom Rangnickom kontinuálne zlepšuje, minulý rok mali veľmi dobré pasáže proti takým silným súperom ako Francúzsko, Chorvátsko či Dánsko, aj keď im podľahli. V poslednom zápase roka zdolali silné Taliansko 2:0, v ktorom si dokázali vytvoriť množstvo šancí.
Čo musia zlepšiť:  Ak stabilizujú svoje výkony a namiesto 60-70 minút dokážu odohrať dobre celé zápasy, pokojne môžu aj vyhrať skupinu.
Hviezda tímu: Kapitán David Alaba vzadu a Marko Arnautovič vpredu svojimi skúsenosťami usmerňujú mladých. Tréner Rangnick ponúkol miesto v tíme 17-ročnému Paulovi Wannerovi z Bayernu Mníchov. Najmladší bundesligový debutant v histórii tohto klubu, talentovaný stredopoliar, ktorý má nemeckého otca a rakúsku mamu, sa údajne rozhoduje medzi dvoma reprezentáciami.

Postup z 2. miesta: Belgicko
Jedno z najväčších sklamaní MS, ktoré v Katare prepadlo herne i výsledkovo (vypadlo už v skupine), navyše boli v kolektíve aj rozbroje. Pri tíme už ďalej nepokračuje ani tréner Roberto Martinez. Belgický futbalový zväz hľadaní jeho nástupcu postupoval netradične, na funkciu vypísal inzerát s týmto znením:

„Hľadáme sériového víťaza so skúsenosťami z manažovania najlepších hráčov na svete. Nový tréner vie, ako vytvoriť súdržný tím a ako integrovať mladých hráčov. Je expertom na taktiku, ktorý sa opiera pri výbere o dáta, technológie a objektívne parametre, využíva skúsenosti a športovú štruktúru federácie. Vie, ako získavať trofeje a dosahovať úspechy na najväčších podujatiach.“

Objavili sa šumy, že by sa Martinezovým nástupcom mohol stať bývalý francúzsky internacionál Thierry Henry, ten špekulácie sám vyvrátil. Nakoniec voľba padla na 37-ročného Domenica Tedesca, naposledy trénera nemeckého klubu RB Lipsko. Taliansky rodák žije od svojich dvoch rokov v Nemecku.

S reprezentáciou sekol aj Eden Hazard, dlhoročný kapitán. Zrejme ho budú nasledovať ďalší: jedno je isté, zlatá belgická reprezentácia definitívne končí, uvidíme, čo prinesie prestavba tímu a rukopis nového trénera.

Zdroj: mozzartsport.co.ke/foto Gallo Images

G-skupina: Maďarsko, Srbsko, Čierna Hora, Bulharsko, Litva

Postup z 1. miesta: Srbsko
Srbsko malo na MS veľmi dobré momenty, ale aj slabšie, mnohí s ním rátali do konca do štvrťfinále. Vypadnutie v skupine bolo sklamaním, ale káder mužstva má veľký potenciál do budúcnosti.
Čo musia zlepšiť: Oproti balkánskemu rivalovi Chorvátsku im chýba nepoddajnosť, hrať do poslednej minúty zápasu. Ak si dokážu udržať koncentráciu a výkon celý zápas, môžu dosiahnuť úspechy.
Hviezda tímu: Duo z Juventusu Dušan Vlahovič a Filip Kostič má skvelé individuálne schopnosti, Aleksandar Mitrovič, s 52 gólmi najlepší strelec v histórii srbskej reprezentácie, tiež nepovedal posledné slovo.

Postup z 2. miesta: Maďarsko
Reprezentácia pod vedením výborného stratéga Marca Rossiho doslova oslnila v Lige národov, odvážnou hrou proti futbalovým veľmociam, dokázala zdolať Anglicko, remizovať s Nemeckom, vzdorovať Taliansku. V elitnej A-skupine získala 10 bodov. To všetko by mali zužitkovať. Paradoxne, proti velikánom hrajú lepšie a zodpovednejšie ako proti slabším súperom, a práve na toto by si mali dať pozor. Mladí hráči ako Dominik Szoboszlai či András Schäfer majú všetky predpoklady, aby boli ťahúňmi reprezentácie.

🎫 Máte záujem o zápasy slovenskej futbalovej reprezentácie? Napíšte nám!

H-skupina: Dánsko, Fínsko, Slovinsko, Kazachstan, Severné Írsko, San Maríno

Postup z 1. miesta: Dánsko
Dánsko patrilo medzi veľké sklamania MS v Katare. Strelilo iba jeden gól, prehralo s outsiderom Austráliou. Bude chcieť odčiniť čo najskôr tieto zlyhania, má dobrých hráčov, v kvalifikácii sa môže otriasť. Zlou správou pre trénera Kaspera Hjulmanda je zranenie členka stredopoliara Christiana Eriksena z Manchestru United, ktorý nestihne prvé dva zápasy kvalifikácie
Čo musia zlepšiť: Musia sa vrátiť k celoplošnému behavému a kombinačnému futbalu, ktorý ich zdobil na EURE 2020. A opäť začať strieľať góly.
Hviezda tímu: Pierre-Emile Hojbjerg, Christian Eriksen, Simon Kjaer

Postup z 2. miesta: Fínsko
Fíni hrali v skupine Ligy národov vyrovnané zápasy s Rumunskom, s Bosnou a Hercegovinou i Čiernou Horou, ťažiac z dôslednej defenzívy, osobných súbojov. Vďaka húževnatosti dokážu narobiť problémy kde-komu.

Zdroj: fifa.com – Sommer a Xhaka

I-skupina: Švajčiarsko, Izrael, Rumunsko, Kosovo, Bielorusko, Andorra

Postup z 1. miesta: Švajčiarsko
Vystúpenie Švajčiarska na finálovom turnaji MS bolo sklamaním, mužstvu chýbala iskra, energia, hra bola nevýrazná. Káder mužstva nie je zlý, a príliš sa meniť nebude, tréner Murat Yakin, ktorý je pri mužstve takmer rok a pol, tiež pokračuje. Mužstvo má predpoklady, aby vyhralo skupinu.
Čo musia zlepšiť: Musia na ihrisku viac žiť, skúsené trio Yann Sommer, Granit Xhaka a Xherdan Shaqiri by malo viac potiahnuť tím.
Hviezda tímu: útočník Breel Embolo aj v Katare dokázal, že vie strieľať góly. Striedajúci Noah Okafor má potenciál sa zlepšovať.

Postup z 2. miesta: Izrael
Futbal v tejto krajine robí pokroky tak v klubovej sfére, ako aj na reprezentačnej úrovni. Národný tím sa však vyznačuje nevyrovnanými výkonmi. Mužstvo sa spolieha aj na služby naturalizovaného Portugalčana Miguela Vítora, prísľubom je Tai Baribo. Možno bude Izrael čiernym koňom skupiny.

O J-skupine aj s účasťou Slovenska si môžete prečítať v našom blogu: Slovensko vstupuje do súboja o EURO 2024: Skupina je hrateľná, aj keď…