Cesta na EURO ’24: Prognóza skupín A – E

5 minút čítania
Autor: Ladislav Harsányi

Majstrovstvá sveta 2022 vo futbale v Katare sú minulosť. V marci 2023 sa už rozbehne kvalifikácia na EURO 2024. Účasť na záverečnom turnaji má istú iba domáce Nemecko. Aj vo svetle uplynulého svetového šampionátu sa pozrieme na to, kto by mal „tvrdiť muziku“ v jednotlivých skupinách a postúpiť na záverečný turnaj do Nemecka. Tu sú naše prognózy.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram. 

A-skupina: Španielsko, Škótsko, Nórsko, Gruzínsko, Cyprus

Postup  z 1. miesta: Španielsko
Hoci mužstvo Luisa Enriqueho zostalo na MS v osemfinále na štíte Maroka a má nového trénera Luisa de La Fuenteho, zostane veľmi silné. Okrem veterána Sergia Busquetsa zatiaľ neohlásil koniec reprezentačnej kariéry nik, za tridsiatnikov (Jordi Alba, Azpilicueta, Koke, Morata) však rastú nástupcovia. Nový tréner zvažuje povolanie Marca Rocu z Leedsu do reprezentácie, ktorý by mohol prevziať pozíciu Busquetsa.
Čo musia zlepšiť: finálnu fázu v útočnej „tretine“, efektivitu premieňania šancí.
Hviezda tímu: Tínedžeri Pedri González a Gavi budú hrať čoraz dôležitejšiu úlohu.

Postup z 2. miesta: Nórsko
Na toto miesto budú okrem Nórov ašpirovať aj Škóti a Gruzínci, ale individualita superstrelca Erlinga Haalanda môže nakloniť misky na váh na stranu severanov. Navyše v Arsenale hrá vo vynikajúcej forme Martin Odegaard.

Zdroj: marca.com – Odegaard a Haaland

B-skupina: Holandsko, Francúzsko, Írska republika, Grécko, Gibraltár

Postup z 1. miesta: Francúzsko
Tréner Didier Deschamps, napriek špekuláciám, zrejme bude pokračovať pri tíme, ako aj gro kádra. Už bez Benzemu, ktorého pre zranenie poslali domov z MS ešte pred úvodným výkopom a po ich skončení ohlásil svoj koniec v národnom tíme. Začiatkom roka ohlásil svoj koniec v trikolóre aj brankár a zároveň kapitán Hugo Lloris. V bránke Francúzska by ho mohol nahradiť ako jednotka Mike Maignan z AC Miláno. Pred pár dňami sa s reprezentáciou rozlúčil aj stopér Manchesteru United, Raphaël Varane. Mužstvo bude naďalej ťažiť z obrovskej ofenzívnej sily tak v zálohe ako aj v útoku. Tréner môže vyberať zo širokého kádra, konkurencia v tíme je obrovská.
Čo musia zlepšiť: Obrana mala v istých fázach zápasov na MS výpadky, je zraniteľná.
Hviezda tímu: Samozrejme, Kylian Mbappe, ktorý v prípade odchodu PSG trebárs do Realu Madrid, môže ešte povyrásť. Ale o slovo sa hlásia aj ďalší, spomeňme aspoň ľavého obrancu Thea Hernandeza, ktorý sa na MS zranil, či stredopoliara Aureliena Tchouameniho.

Postup z 2. miesta: Holandsko

Štýl hry mužstva po nástupe Ronalda Koemana v porovnaní s MS sa zrejme zmení. Ten už vo svojom vyjadrení naznačil, že by chcel forsírovať štýl:

„…akým sa v Holandsku pokúšame hrať – a to je najťažšia cesta – dobrý, atraktívny, útočný futbal.“

Jeho kvalifikačný debut nebude ľahký – oranjes sa predstavia na pôde vicemajstrov sveta Francúzska v Paríži 24. marca. V tíme je dostatok potenciálu, aby dokázal hrať rovnocennú partiu proti top tímom Európy. Finálna fáza na MS nebola ideálna, vo viacerých zápasoch mali Holanďania málo zakončení a striel na bránku súpera, pod Van Gaalom vychádzali až z netradične silno zabezpečenej defenzívy – na holandské pomery. Mužstvo by mali ťahať v obrane Virgil Van Dijk s Nathanom Akém, v útoku Memphis Depay. Holandsko si zahrá v semifinále Ligy národov s Chorvátskom.

Zdroj: ad.n/foto: EPA

 

🎫 Máte záujem o zápasy Slovenskej futbalovej reprezentácie? Napíšte nám!

C-skupina: Taliansko, Anglicko, Ukrajina, Severné Macedónsko, Malta

Postup z 1. miesta: Anglicko
Angličania ukázali na MS veľa invencie, údernosti a variabilitu v útoku, majú silný kolektív aj výrazné individuality, pod trénerom Garethom Southgatom je ešte stále priestor na progres.
Čo musia zlepšiť: V obrane si objavujú diery pri kontrách súperov, hoci Harry Maguire je oporný stĺp Manchestru United a ani v Katare nehral zle, ani on sa nevyhol chybám. V reprezentácii potrebuje stopérsku dvojičku. Najmä stred anglickej obrany zostáva zraniteľný.
Hviezda tímu: Už v Katare predviedol svoj obrovský potenciál iba tínedžer Jude Bellingham, hrajúci s obrovskou energiou, hráč s veľkou budúcnosťou. Zabúdať nesmieme ani na Bukaya Saku, ktorý sa čoraz viac stáva kľúčovým hráčom Albionu a samozrejme Marcusa Rashforda, ktorý v United hrá vo výbornej forme.

Postup z 2. miesta: Taliansko
V kádri tímu majstrov Európy už nefiguruje obranca Giorgio Chiellini, ale po neúčasti na MS bude mužstvo opäť hladné po úspechu aj s doterajším trénerom Robertom Mancinim. V tíme je veľa ambicióznych, mladých hráčov.

„Chýbajú nám osobnosti na poste útočníka. Pokúšame sa ich však nájsť,“
vyjadril sa tréner Roberto Mancini

Kvalifikáciu začnú zostra, keď 23. marca privítajú v Neapole v nových dresoch Adidasu Anglicko. „Nebude to ľahký začiatok, chceme však odštartovať dobre a byť pripravení na Ligu národov. Vyhrať ju je pre nás priorita,“ dodal Mancini. V Lige národov ich čakajú Španieli.

Zdroj: football365.com – Phoden-Rashford-Kane

D-skupina: Chorvátsko, Wales, Arménsko, Turecko, Lotyšsko

Postup z 1. miesta: Chorvátsko
Od Chorvátov sa na MS rozhodne nečakalo, že sa budú pohybovať v rovnakých sférach, ako to bolo pred štyrmi rokmi v Rusku. Lenže nadšenie a bojovnosť, to, že sa nepoložili za nepriaznivého stavu, plus dobre kooperujúca záložná formácia, im vyniesli bronz. Stále teda musíme s nimi počítať – aj s Lukom Modričom. Ten sa po MS vyjadril, že bude hrať minimálne do Ligy národov 2023, ale nevylúčil ani možnú účasť na Eure 2024.

Čo musia zlepšiť: Nemajú typického zakončovateľa, strelca.
Hviezda tímu: Tí, čo zažiarili v Katare – brankár Dominik Livakovič a obranca Joško Gvardiol.

Postup z 2. miesta: Turecko
Mužstvo pod vedením Nemca Stefana Kuntza síce dokázalo hanebne prehrať v Lige národov s Faerskými ostrovmi či iba remizovať s Luxemburskom, ale aj zdolať v prípravných zápasoch Škótov i Čechov. Kvalita kádra predurčuje tím, aby reálne bojoval o postup na ME.

E-skupina: Poľsko, Česko, Albánsko, Faerské Ostrovy, Moldavsko

Postup z 1. miesta: Česko
Hoci Česi nemali výsledkovo úspešný rok, keď vypadli z elitnej skupiny Ligy národov proti nesmierne kvalitným súperom, baráž na MS im ušla proti Švédom až v predĺžení, vo viacerých zápasoch ukázali dobrú  hru. Chýbali im zranené opory. Trénera Jaroslava Šilhavého vo funkcii podržali.
Čo musia zlepšiť: Mužstvu chýba herný líder na ihrisku, špílmacher, vodcovská osobnosť. Česi majú viacero šikovných hráčov, ale chýba im väčšia priebojnosť, dôraz.
Hviezda tímu: Patrik Schick, Antonín Barák.

Postup z 2. miesta: Poľsko
Poliaci striedali na majstrovstvách sveta lepšie momenty s horšími, a hoci postúpili zo skupiny, neoslnili. V novom roku už nie je pri kormidle  Czeslaw Michniewicz, ktorého nahradilo zvučné  meno zo zahraničia – Portugalčan Fernando Santos. Skúseného trénera čaká kvalifikačný debut 23. marca proti Česku. Najväčšie opory však zostávajú – útočník Robert Lewandowski (34) a brankár Wojciech Szczesny (32). Zaujal prestup Jakuba Kiwiora zo Spezie do Arsenalu, hráča so slovenskou minulosťou (Podbrezová, MŠK Žilina).

VSTUPENKY a ZÁJAZDY na SLOVENSKÚ REPREZENTÁCIU