Cesta Milana Škriniara za titulom v Serie A

3 minúty čítania

Slovenský futbalový reprezentant Milan Škriniar prežíva najlepšie obdobie vo svojej futbalovej kariére. V marci sa stal druhý raz za sebou Futbalistom roka na Slovensku, v máji získal s Interom Miláno majstrovský titul.

V novodobej histórii pýšiť sa majstrovským titulom v jednej zo štyroch najuznávanejších líg sveta (anglická, talianska, španielska, nemecká) sa mohol iba Peter Dubovský s Realom Madrid (1995) a pred dvanástimi rokmi Peter Pekarík s VfL Wolfsburg (2009).

Milan Škriniar je rodákom zo Žiaru nad Hronom, ale už v dvanástich rokoch odišiel do MŠK Žilina, kde v známej akadémii rozvíjal svoj nesporný talent. Pravda, jeho cesta na vrchol nebola jednoduchá, v mužskom futbale zažil aj horšie časy.

Najprv v roku 2013, keď odišiel na hosťovanie do ViOnu Zlaté Moravce. Po návrate pod Dubeň sa však rýchlo stal členom základnej zostavy a oporou zadných radov MŠK.

Jeho talent si všimli zástupcovia Sampdorie Janov a do klubu účastníka Série A prestúpil v januári 2016. Lenže na novom pôsobisku takmer polroka vôbec nehrával  a neraz netrénoval ani s prvým mužstvom.

Keď však v lete prišiel do Sampdorie nový tréner, aj pozícia Škriniara sa zmenila. Začal pravidelne hrávať a stal sa šéfom obrany janovského tímu. Jeho výbornú formu si všimli zástupcovia Interu Miláno, ktorí ho angažovali do svojich radov v júli 2017.

Škriniar prestúpil do Interu aj s rôznymi bonusmi za 34 miliónov eur a stal sa najdrahším slovenským futbalistom v histórii. Prekonal rekord Vratislava Greška, ktorý v roku 2002 odišiel práve z Interu do Parmy za 21,5 milionov eur .

V súčasnosti trhová hodnota slovenského reprezentanta, ktorý s Interom postupne skončil dvakrát na štvrtom, raz na treťom a teraz na prvom mieste, je podľa transfermarketu 55 miliónov eur.

Koncom minulej sezóny Škriniar vypadol zo základnej zostavy Interu, nehral ani vo finále Európskej ligy proti FC Sevilla a nahlas sa začalo špekulovať, že je na odchode z Apeninského polostrova pre problémy s trénerom Contem.

Tottenham Hotspur prejavil o neho veľký záujem, nebol však schopný zaplatiť požadovaných 60 miliónov eur. Škriniar však nikdy nepovedal, že chce z Interu odísť, prekonal (aj spolu s koronavírusom) toto náročné obdobie a je jedným zo strojcov veľkého úspechu Interu, ktorý sa vrátil na taliansky trón po jedenástich rokoch.

Účastník ME 2016 si pomerne rýchlo zvykol na trojčlennú obranu, z ktorej často na pravej strane podporuje útočnú činnosť. Stal sa z neho komplexný a cieľavedomý hráč, spolu s Martinezom a najlepším strelcom tímu Lukakom boli základnými piliermi mužstva a jeho kľúčovými hráči.

Kariéra Milana Škriniara stúpa do výšin. Doteraz získal Cenu Petra Dubovského pre najlepšieho futbalistu Slovenska do 21 rokov, je dvojnásobným Futbalistom roka (2019, 2020), majstrom Talianska a najdrahším slovenským futbalistom histórie.

Najlepšie roky má stále pred sebou, 11. februára 2021 dovŕšil iba 26 rokov.

Najbližšiu šancu sledovať jeho výkony naživo budeme mať počas Majstrovstiev Európy. Po parádnej sezóne bude patriť spolu so skúseným Hamšikom a Kuckom k najdôležitejším hráčom nášho tímu.

KOMPLETNÚ PONUKU ZÁJAZDOV A VSTUPENIEK NA SLOVENSKO NÁJDETE TU