Červení diabli v istanbulskom kotli

Píše Richard Hanzlík, z prvého neobjektívneho športového portálu TakUrcitee.sk

Istanbul. Jediné mesto na svete rozprestierajúce sa na dvoch kontinentoch. Aby sa vyrovnal slávnemu Rímu, tiež bol vybudovaný na siedmych kopcoch. Napriek tomu všetkému však nie je hlavným mestom krajiny. Nestačil mu k tomu ani fakt, že práve z Istanbulu boli do Holandska vyslané slávne holandské tulipány.

istanbul-mesto-2

Ale možno práve preto sa niektoré futbalové tulipány do Instanbulu radi vracajú. Momentálne jeho žlto-modrý dres oblieka bombardér Robin Van Persie, alebo Jermaine Lens. Spoluhráči Škrtela so Stochom v novembri vo svojom kotli privítajú slávny Manchester United a vy môžete byť pri tom.

fenerbahce-skrtel-akcia  fenerbahce-stoch-akcia

Joseho červená mašina sa pred časom mierne zadrhla, ale to všetko len preto, aby mali jej hviezdy dôvod poriadne sa nakopnúť. Miliardy pobehujúce po ihrisku majú tento rok v Európe iba jeden cieľ. Priniesť na Old Trafford trofej pre víťaza Európskej ligy a pretrhnúť tak trojročnú sériu FC Sevilla. V ceste im však okrem iného stojí aj nepríjmená turecká prekážka.

manchester-united-pogba-zlatan

Hrať zápas v atmosfére 50-tisícového, supermoderného štadióna Şükrü Saracoğlu Stadyumu nie je nič ľahké ani pre hráčov Zlatanovho kalibru. Až tam človek spozná, čo to znamená hrať na horúcej pôde. Chodiť bosých po ihlách, alebo po žeravých uhlíkoch je oproti atmosfére v Turecku prechádzkou veľmi ružovou záhradou. Ale mať tých fanúšikov za sebou, to aj Škrtela zmení na Ramosa. A preto nečakajte ľahké víťazstvo United. Odniesť si body z Turecka, to chce naozaj gule.

Ale prísť do Istanbulu iba na futbal, to by bol hriech. Jedno z najzaujímavejších miest na svete toho ponúka toľko, že za mesiac by ste to všetko neobehali. Bosporská úžina je povinnou zastávkou, pretože nikde nevidíte z jedného kontinentu na druhý tak dobre, ako práve v Instanbule.

istanbul-mesto

Ak chcete dopredu vedieť výsledok zápasu, skúste to v Chráme múdrosti, známej Hagia Sofia. Ak nemáte mapu Istanbulu implantovanú do mozgovej kôry a chcete zo svojho pobytu vyťažiť čo najviac, vyberte sa do štvrti zvanej Sultanahmet. Toto čarovné miesto ponúka stovky možností na zábavu, výlety za pamiatkami, nákupy, alebo posedenie pri dobrej káve.

Instanbul si vás získa minimálne tak, ako futbalová atmosféra v podaní fanúšikov miestneho Feneru. Otázka je len to, či dokáže zamotať nohy hviezdam United natoľko, aby v Turecku nechali nejaké body.