Camp Nou je plný emócií. Viete, po kom hodili prasačiu hlavu?

Keď idete na výlet do cudzieho mesta a pozeráte všetky tie turistické stránky, nech viete, na čo sa pôjdete pozrieť, len v máloktorých objavíte v Top 10 atrakcií futbalový štadión. Hoci v Barcelone tvoril taký architektonický génius, akým bol Antoni Gaudí, bol by hriech, keby v týchto zoznamoch chýbal Camp Nou.

Kedysi dávno Marcel Merčiak povedal o Andrésovi Iniestovi, keď začal hrávať za barcelonské „áčko“ a ešte mal vlasy, že je to taká pracovitá včelička. O pár rokov neskôr som o atmosfére na tomto štadióne čítal, že to tam hučí ako vo včelom úli. A musím povedať, že s tými včelami a úľom to sedí, kde inde by ste dostali takmer 100-tisíc divákov na jeden zápas? Jedine v Katalánsku, na najväčší futbalový štadión v Európe. Čím je ešte toto miesto výnimočné?

Hymnu FC Barcelona spieva takmer 100-tisíc divákov. Zimomriavky zaručené

Výnimočný (aj) Slovák

Možno by ste to nepovedali, no Camp Nou je pomerne mladý štadión. Po trojročnej výstavbe bol dokončený v roku 1957 a katalánsky klub sa sem sťahoval zo 60-tisícového Camp de Les Corts. Stavba sa predražila oproti odhadovaným nákladom o celkom slušných 336 %.

Hlavným dôvodom nového 93-tisícového štadiónu bol obrovský divácky záujem. A za ten mohol aj skvelý, tak trochu slovenský, futbalista Ladislav Kubala. Sám o sebe hovoril, že je svetobežník, čo na človeka, ktorý mal maďarské, slovenské a neskôr španielske občianstvo, sedí dokonale.

Práve Kubala, hrával aj za Slovan a Česko-slovenskú reprezentáciu, sa stal najlepším hráčom FC Barcelona za 20. storočie. Niet sa čomu čudovať, veď v drese Blaugranas nastrieľal v domácej lige 194 gólov a bol historicky druhým najlepším strelcom. V roku 2011 Kubalu zosadil na tretie miesto Leo Messi.

Ladislav Kubala v drese FC Barcelona (zdroj: vasassc.hu)

Výnimočný futbal

Tipnite si, proti komu hrala FC Barcelona na Camp Nou svoj prvý zápas? Ani Real, ani Espanyol Barcelona. Bola to Legia Warszawa, ktorú Katalánci zdolali 4:2. Je jasné, že po viac ako 50 rokoch sa hra Barcy zmenila, no to, čoho ste na Camp Nou dnes svedkom, je stále výnimočný futbal.

Ono naozaj niečo také, ako barcelonská DNA, zrejme existuje. Vysoké držanie lopty, technická zdatnosť, tímový pojem hry a vysoké napádanie. A hlavne preto boli fanúšikovia v obrovskom šoku, keď 17. októbra 2015 mala na domácom štadióne FC Barcelona najnižšie držanie lopty za ostatných 12 rokov.

Bolo to proti Rayo Vallecano a domáci mali držanie iba škandalóznych 45 %. Čo z toho vyplynulo? Nič, Barca vyhrala 5:2, no diváci videli ďalší prekonaný rekord na Camp Nou. Tie sú tam však na dennom poriadku, aj vďaka Messimu gólostroju.

Výnimočný klub

„Més que un club“ je heslo FC Barcelona. Čo to znamená? Viac ako klub. A čo to znamená v praxi? Že tak ako futbaloví priaznivci podporujú klub, tak klub podporuje katalánskych priaznivcov vo významných spoločenských otázkach, ktoré sa týkajú Katalánska.

Barcelona je výnimočná aj vďaka hráčom ako Kubala, Cruyff, Maradonna, Stoičkov, Romário, Guardiola, Rivaldo, Ronaldinho, Xavi, Messi či Figo. Hoci ten posledný menovaný na Camp Nou pekné spomienky asi nemá, pretože prestúpiť z Barcelony do Realu Madrid sa jednoducho neodpúšťa. A tak počas novembrového El Clasica v roku 2002 jeden z fanúšikov hodil po Figovi prasačiu hlavu.

Pozdrav z tribúny pre Luisa Figa (zdroj: sportskeeda.com)

Na to sa už chytá hádam len legendárny bicykel na trávniku v zápase Artmedia Petržalka – Spartak Trnava. Ale sú to všetko emócie, čo podobné úkazy spôsobuje. Chcete zažiť tie pozitívne? Navštívte Camp Nou v rámci našich zájazdov a zmeňte sa na včelu, vďaka ktorej to tam bude hučať ako v úli.