UFC 223: Čaká nás najočakávanejší zápas roka!

Píše Vladimír Bilohuščin, šefredaktor portálu www.svetmma.sk

Už iba týždne nás delia od súboja, ktorý očakáva celý svet. Proti sebe sa totiž postavia dočasný šampión ľahkej váhy Tony Ferguson a neporazený Khabib Nurmagomedov. Nebude to ale iba tento duel, ktorý bude na UFC 223 dvíhať zo stoličiek. Aj keď nám pri pohľade na ľahkú váhu prebleskne hlavou meno Conor McGregor, nie je to iba Ír, kto patrí medzi absolútnu svetovú špičku. McGregor totiž svoj opasok neobhajoval rekordne dlhú dobu a tak sa pohľady upierajú na dvojicu Ferguson – Nurmagomedov, ktorí si to v apríli rozdajú v súboji o pravdepodobne nového šampióna. Pravdepodobne preto, lebo po padnutí prvého úderu bude McGregor svojho opasku zbavený a na ten si ešte musíme počkať. Nebude to pritom prvýkrát, kedy sa mal tento očakávaný duel uskutočniť.

Presne pred rokom sme totiž boli od súboja iba deň. Nurmagomedov ale nezvládol svoje chudnutie do váhy a po kolapse skončil v nemocnici. Po tomto akte už Fergusom začal pochybovať, či sa súboj s Rusom niekedy uskutoční, Nurmagomedov zasa uvažoval o konci kariéry. Nurmagomedov sa ale dokázal zmobilizovať a do klietky sa vrátil koncom minulého roka. A že to bol návrat ako z učebnice! Svojho súpera Edsona Barbozu nepustil Nurmagomedov absolútne k ničomu a ukázal, prečo je počas celej kariéry neporazený. Fergusom si pritom v októbri poradil s Kevinom Leem a získal tak dočasný titul ľahkej váhy. Bolo teda jasné, že k stretu svetových hviezd musí prísť.

https://www.youtube.com/watch?v=RHinAKyWyNg

Napätie by sa pritom dalo krájať už teraz, veď slovné prestrelky sledujeme už poriadne dlhú dobu. V súboji sa dá očakávať, že Nurmagomedov prenesie súboj na zem, pred tým ho ale varuje tréner Fergusona Eddie Bravo. „Khabib bude najtvrdším bojovníkom za veľmi dlhý čas, určite tvrdším akým je Conor. Veľa bojovníkov sa snaží dostať v súboji s Khabibom zo zeme, my ale nie, budeme útočiť. Ak prenesie Khabib súboj na zem, poďakujeme mu.“

V predikcii duelu pokračuje aj sám Ferguson, ktorý okolo súpera plánuje tancovať a nechať ho ležať v krvi. „Nechávam sa udierať s jasným cieľom, aby sa súper vyčerpal. Nie ale v tomto prípade, ta štetka sa ma ani nedotkne!“ „Som Mexičan a mám na lakťoch pár sku*vene ostrých čepelí. Nech si radšej dvakrát rozmyslí, či predo mnou bude pretŕčať svoju tvár. Poď ku mne chlape a zasiahnem ťa kolenom. Plánujem ťa nechať sku*vene krvavého.“ A čo na to Nurmagomedov? „Myslím si, že je trocha nečitateľný. Má veľmi dobré kolená a lakte. Nemyslím si ale, že bojoval s niekým ako som ja, kto vyvíja obrovský tlak, má dobrú kontrolu na vrchu, je dobrý vo všetkých aspektoch. Keď vstúpime do klietky a zavrú sa dvere, ukážem mu to. Som od Fergusona úplne iný level.“

Ak si myslíme, že Khabib bol mierny, všetko na pravú mieru uviedol Nurmagomedovov manažér Ali Abdelaziz. Ten veru má o Fergusona starosti. „Je mi ľúto Tony Fergusona, pretože po 7. apríli už pravdepodobne nebude nikdy bojovať. Obávam sa jeho zdravotného stavu, naozaj vážne. Nehovorím to preto, že chcem promovať zápas, naozaj sa o neho obávam. Poviem vám to takto, už nebude normálnou ľudskou bytosťou, bude vo veľkých problémoch. Ak bude chcieť ísť s Khabibom na zem, a tam sa aj dostane, Khabib mu kompletne znetvorí celú tvár.“ Aby toho nebolo málo, New York prinesie aj ďalší trhák, ktorý prinesie odveta medzi Rose Namajunas a Joanny Jedrzejczyk.

S FutbalTour.sk tak môžete byť aj vy súčasťou písania histórie! Ponuku zájazdu na UFC 223 nájdete TU.