Bude to pódium? Vlhová štartuje sezónu slalomov v Levi

Píše Nikola Baďová

Úvodné kolo Svetového pohára v alpskom lyžovaní sa uskutočnilo v tradičnom termíne na konci októbra na ľadovci Rettenbach v rakúskom stredisku Sölden. Na programe boli disciplíny obrovského slalomu žien a mužov.

Po trojtýždňovej prestávke sa sezóna rozbieha naplno. Už tento víkend sa najlepší slalomári stretnú v Levi (Fínsko), kde sa predvedie Petra Vlhová v klasickom slalome.

SÚŤAŽ o športový adventný kalendár na Facebooku (tipovačka umiestnenia)

Slovenská reprezentantka Petra Vlhová má za sebou úspešnú sezónu 2018/2019. V celkovom hodnotení a takisto aj v rámci slalomu a obrovského slalomu skončila na druhom mieste za fenomenálnou americkou všestrannou lyžiarkou Mikaelou Shiffrinovou.

Na majstrovstvách sveta vo švédskom Aare skompletizovala svoju medailovú zbierku. Bronz vybojovala v slalome, v alpskej kombinácii zaznamenala striebornú medailu a titul majsterky sveta získala v disciplíne obrovský slalom.

Uverejnil používateľ Petra Vlhova Sobota 26. októbra 2019

Tím Vlha si však pred sezónou nedával vysoké ciele. Rodáčka z Liptova zápasila so zdravotnými problémami. V lete často pre prechladnutie užívala antibiotiká a jej tréning nebol plnohodnotný. Lekár jej nariadil operáciu nosných dutín. „Po operácii sa cítim lepšie v tom, že nemusím každý týždeň riešiť, či mám nádchu a môžem trénovať. Veľmi mi to pomohlo a uvidíme počas roka, ako sa to bude vyvíjať,“ zhodnotila situáciu Petra Vlhová.

Aj napriek skrátenej príprave sa slovenská reprezentantka postavila na štart pretekov, dokonca so štartovým číslom jeden. Tréner Livio Magoni a brat Boris Vlha neočakávali žiadne zázraky. Minulú sezónu tu preteky Petra Vlhová nedokončila. V tej prebiehajúcej si už body pripísala. V súčte dvoch kôl obsadila štrnáste miesto. „Pódium sme neočakávali, ale neočakávali sme ani takýto výsledok. Boli by sme radi, keby to bolo do desiateho alebo do siedmeho miesta. Je na nej trochu cítiť, že jej chýba letná príprava,“ uviedol brat Boris.

„Nie som v najlepšej forme, ale nevyhováram sa na to. Vedeli sme, že to bude ťažké. Prvé preteky ukázali čo a ako, ale sezóna je otvorená. Dva týždne dozadu som bola rozhodnutá, že sem nepôjdem. Teraz mám aspoň nejaké body a snažím sa brať z toho nejaké pozitíva,“ uviedla po dojazde do cieľa obrovského slalomu.

Ready for new adventure!!!😎💪🎿⭐️ season 2019/2020 starts tomorrow in Sölden so don’t miss it👊.Big thanks to my TEAM for…

Uverejnil používateľ Petra Vlhova Piatok 25. októbra 2019

Na ľadovci Rettenbach panovalo v ouvertúre Svetového pohára teplé počasie. Organizátori však pripravili pre pretekárov výborné podmienky. „Trať bola dobrá. Aj prvé, aj druhé kolo. Aj napriek tomu, že bolo 15 stupňov. Dalo sa ísť, ale ja som to nevyužila,“ zhodnotila podmienky Vlhová.

Úvod tak ukázal, na čom má slovenská reprezentantka pracovať. „Je to hlavne o technike. Najväčšia časť je kondícia, pretože cítim, že nemám takú silu, akú som mávala minulý rok. Najviac som nedostatok kondície cítila na strmine, kde človek musí byť stopercentný. Ak nevládze, tak robí chyby, ktoré by inak neurobil. Sú to veci, ktoré hoci chcem urobiť, tak ma to nepustí. Preto som šťastná, že teraz mám čas ešte niečo dobehnúť. Budem sa koncentrovať len a len na tréning,“ zhodnotila na záver.

Petra Vlhová sa predstaví na štarte slalomu už túto sobotu 23. novembra. V jej obľúbenej najtočivejšej disciplíne bude patriť k jedným z ašpirantiek na víťazstvo. Útočiť na predné priečky bude favoritka Mikaela Shiffrinová z USA, ktorá však senzačne prehrala súboj s mladou, ešte stále 17-ročnou Novozélanďankou Alice Robinsonovou v úvodných pretekoch obrovského slalomu v Söldene.

FOTO: Facebook/Petra Vlhová